Live

Starea de alertă, în vigoare pentru încă o lună. Hotărârea de Guvern a fost publicată în Monitorul Oficial

Data publicării:
Foto: Facebook Poliția Română

Hotărârea de Guvern referitoare la prelungirea stării de alertă pe territoriul României începând cu data de 17 iulie 2020, pentru o perioadă de 30 zile, a fost publicată joi în Monitorul Oficial. Actul normativ stabileşte şi măsurile care se aplică pe durata stării de alertă pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Decizia privind prelungirea stării de alertă a fost adoptată miercuri în cadrul unei şedinţe extraordinare de Guvern.

Este pentru a doua lună consecutiv când România se va afla în stare de alertă.

În nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern prin care a fost prelungită starea de alertă în România pentru încă o lună se preconizează că numărul infectărilor cu coronavirus ar putea ajunge la 1.200 – 1.600 de cazuri zilnice la jumătatea lunii august.

Starea de alertă a mai fost prelungită o dată, la 16 iunie, cu 30 de zile.

România a intrat în stare de alertă în data de 15 mai, după ce în precedentele două luni fusese în vigoare starea de urgență

„Această prelungire a stării de alertă nu vine nici cu restricţii noi, dar, din nefericire, nici cu măsuri noi de relaxare aşa cum ne-am fi dorit pe domeniile care au rămas încă afectate”, a declarat, miercuri seara, vicepremierul Raluca Turcan.

Astfel, se menține, de pildă, măsura obligativității purtării măștilor în spaţiile publice închise, în spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă. De asemenea, sunt interzise organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri în spaţii deschise, precum şi a întrunirilor de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, sportive sau de divertisment în spaţii închise. Restaurantele rămân închise.

Cât despre amenzile pentru încălcarea măsurilor luate pe durata stării de alertă, acestea sunt prevăzute de Legea 55 /2020.

Măsurile pentru carantină și izolare vor fi adoptate într-o ședință extraordinară de guvern

Față de textul inițial, redactat atunci când s-a adoptat prima dată starea de alertă, a fost scos ceea ce se referă la izolare și carantinare.

Textul referitor la carantinare și izolare va fi reintrodus într-o ședință de guvern extraordinară, după ce legea privind izolarea şi carantinarea va intra în vigoare, a precizat premierul Ludovic Orban.

„Până se aprobă legea, va trebui să scoatem din anexa 3 textul cu izolarea şi carantinarea şi îl introducem imediat după intrarea în vigoare a legii, o să facem o şedinţă de Guvern extraordinară. Că avem un anumit temei legal în legea 55 art. 5, numai că în decizia CCR există o referire la procedurile prin care se realizează deciziile de izolare şi carantinare. Şi să nu avem niciun fel de discuţie pe tema asta. Prefer să aşteptăm votarea legii, promulgarea de către preşedinte, publicarea în Monitorul Oficial, intrarea în vigoare a legii şi, imediat, vom face o şedinţă de Guvern pentru a reintroduce în anexa 3 măsura izolării şi carantinării”, a precizat premierul Ludovic Orban.

Senatul tocmai a adoptat, joi, legea carantinării și izolării.

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Integrarea europeană, în Constituția Moldovei. Hotărârea Curții Constituționale privind referendumul, publicată în Monitorul Oficial

România are un nou regulament privind gestionarea situațiilor de urgență generate de epidemii. Care sunt criteriile declarării acestora

„Fabrica de fericire” din Coreea de Sud. Motivul pentru care părinţii acceptă să stea închiși în celule izolate de restul lumii

Cristian Pascu, frizerul numit la conducerea oficiului pentru jocuri de noroc, a fost revocat de Ciolacu după doar 2 zile

Partenerii noștri