Ludovic Orban a anunțat, la începutul ședinței de Guvern de miercuri, că Executivul va adopta proiectul de Hotărâre privind prelungirea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, pe o perioadă de 30 de zile. Premierul a spus că nu va fi introdusă nicio restricție, dar că va aștepta până ce legea care urmează să fie votată miercuri în Senat privind carantina și izolarea să fie promulgată de președinte și să intre în vigoare înainte de a o reintroduce în Hotărârea Guvernului.
"Acum am vorbit la telefon și în sfârșit am o veste bună, domnule Arafat, stimați colegi. Se pare că s-au înțeles în Comisie și vor finaliza raportul la lege (privind carantina și izolarea - n.red.) și aștept să fiu informat când este convocat plenul pentru a participa la plen ca să susțin proiectul de lege în plen.
Practic, nu introducem nicio restricție nouă (la HG pentru prelungirea stării de alertă - n.red.). Păstrăm același dispozitiv. Singura problemă pe care o avem până să se aprobe legea (privind carantina și izolarea - n.red.) este că va trebui să scoatem din Anexa 3 textul legat de izolare și carantinare și să-l introducem imediat după intrarea în vigoare a legii. O să facem o ședință de Guvern extraordinară.
Avem un oarecare temei legal în legea 55, articolul (5), numai că în decizia CCR există referire la procedurile prin care se realizează deciziile de izolare, carantinare, să nu avem niciun fel de discuție pe tema asta. Prefer să așteptăm votarea legii, promulgarea de către președinte, publicarea în Monitorul Oficial, intrarea în vigoare și imediat să facem o ședință de Guvern pentru a reintroduce în anexa 3 măsura izolării și carantinării", a declarat Ludovic Orban.
De asemenea Executivul va adopta în ședință și raportul privind acțiunile întreprinse pe perioada stării de urgență (16 martie-15 mai), care va fi transmis Parlamentului.
Ludovic Orban i-a mulțumit vicepremierului Raluca Turcan pentru coordonarea echipei de elaborare a raportului și a spus că este un document "extrem de voluminos".
"Este rezultatul tuturor ministerelor care au fost implicate în gestionarea crizei sanitare și economice pe toată perioada stării de urgență. Este un raport extrem de amplu, temeinic și care reflectă munca Cabinetului pe care dvs îl conduceți. Are 233 de pagini. Este focalizat pe 14 domenii", a spus Raluca Turcan.
Redactor: Alexandru Costea