Live

Video Vânătoarea de cadouri în prag de sărbători. Cum să eviți jucăriile care pot pune în pericol siguranța copilului tău

Data publicării:
Alegerea cadoului perfect nu este atât de simplă pe cât pare, iar copiii pot fi expuși la pericole mari dacă nu sunt respectate câteva reguli esențiale. Foto: Shutterstock

În pragul sărbătorilor de iarnă, jucăriile sunt la mare căutare, însă specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți. Alegerea cadoului perfect nu este atât de simplă pe cât pare, iar copiii pot fi expuși la pericole mari dacă nu sunt respectate câteva reguli esențiale.

Într-un magazin din Capitală, o echipă Digi24 a descoperit mai multe jucării expuse pe rafturi fără etichete, lăsându-ne într-o mare incertitudine: de unde provin, cui se adresează și ce substanțe conțin.

În aceste condiții, jucăriile pot deveni un adevărat pericol pentru copii. De exemplu, un ursuleț cu puf scos, sau tuburi verzi și roz fără etichetă, pot fi extrem de periculoase dacă ajung în mâinile unui copil.

Pericolele ascunse ale jucăriilor neetichetate
Specialiștii în siguranța copilului avertizează că, înainte de a cumpăra o jucărie, părinții trebuie să se asigure că aceasta este potrivită vârstei copilului și că nu conține materiale toxice sau care ar putea provoca alergii. Grupa de vârstă este esențială: jucăriile pentru bebeluși nu trebuie să conțină piese mici care ar putea fi înghițite sau inhalate. De asemenea, eticheta trebuie să fie în limba română și să specifice vârsta recomandată pentru utilizare.

Un alt aspect important este ca părinții să verifice cu atenție materialele din care sunt fabricate jucăriile pentru a evita substanțele cu potențial toxic.

De asemenea, în cazul în care nu există etichetă sau informațiile sunt neclare, riscul ca jucăria să fie dăunătoare crește considerabil.

Siguranța copiilor, pe primul loc

Specialiștii recomandă ca părinții să cumpere jucării doar din magazinele și raioanele specializate, unde produsele sunt testate și certificate conform reglementărilor europene.

„Este foarte important să fim atenți atunci când alegem jucării, în pimul rând la materialele din care sunt făcute, să vedem că nu sunt materiale cu potențial toxic sau care să cauzeze alergii și în al doilea rând este important să fim atenți la grupa de vârstă, pentru ca cel mic să nu pățească vreun accident”, a declarat Gabriela Maalouf, specialist parenting, pentru Digi24. 

De asemenea, părinții trebuie să fie atenți la caracteristicile jucăriilor, cum ar fi culoarea, mărimea și structura acestora, pentru a nu pune în pericol sănătatea celor mici.

Protecția Consumatorilor avertizează asupra riscurilor pe care le pot reprezenta jucăriile care imită alimentele (fructe, legume, dulciuri), deoarece acestea pot induce în eroare copiii, care le pot considera comestibile și riscă să le înghită accidental.

Sfaturi pentru parinți

ANPC oferă părinților câteva recomandări, pentru a-i ajuta să aleagă jucăriile sigure pentru copii și pentru a evita să îi expună la pericole pe cei mici. 

  • Alegeți jucării potrivite vârstei copilului
  • Evitați jucăriile cu bucăți mici pentru cei sub 3 ani
  • Supravegheați copiii când se joacă

Ce spun părinții

Unii dintre părinți nu sunt atenți la toate detaliile atunci când aleg să cumpere o jucărie. „Nu prea mă uit, într-adevăr, la ce conțin jucăriile”, astfel pericolul la care sunt expuși copiii este unul mare.

Alți părinți, însă, sunt deja conștienți de pericolele ascunse ale jucăriilor nesigure și preferă să cumpere doar din locuri de încredere.

„În primul rând, mă uit la vârsta copilului și la ce îi place, dar sunt foarte atent și la calitatea materialelor”, spune unul dintre părinți.

„Siguranța este foarte importantă, mai ales pentru cei mici. Nu mi-aș dori să îi dau o jucărie care să-l pună în pericol”, a transmis un alt părinte.

Editor : Ș.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Părinții care și-au opărit fetița și au lăsat-o să moară, fiindcă plângea, au fost condamnați definitv la peste 20 de ani de închisoare

Albania interzice TikTok timp de un an, după uciderea unui adolescent. Premierul acuză platforma că alimentează violența

Impozite majorate pentru 13 clădiri degradate din Sectorul 1: Acestea „pot pune viața oamenilor în pericol”

Moș Crăciun, folosit ca amenințare în educația copiilor. Ce spun psihologii despre metoda la care apelează părinții înainte de Crăciun

Partenerii noștri