România rămâne țara europeană cu cele mai multe persoane care au murit în accidente rutiere. Câte decese au fost anul trecut
România a rămas și în 2024 țara europeană cu cei mai mulți oameni care au murit în accidente rutiere. Anul trecut, au fost 86 de decese la un milion de locuitori. Principalele cauze de producere a accidentelor grave pe șoselele din țara noastră sunt indisciplina pietonilor, viteza excesivă, dar și indisciplina bicicliștilor.
Scenarii de război: Ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar ataca România
Studiu. De ce românii refuză să se vaccineze
Cum s-a văzut aurora boreală pe cerul României în prima zi a anului 2025
Zaharova acuză autoritățile de la Chișinău că vor să integreze R. Moldova în România, ca să ajungă în NATO
Ce poți cumpăra din banii primiți ca alocație pentru copii
Cum arată sistemul de avertizare timpurie în caz de tsunami, montat în largul Mării Negre
Românii se întorc acasă. Motivul care îi face să renunțe, după ani de pribegie, la viața din Occident
Cum arată primul tren electric chinezesc de mare viteză care va circula prin România cu până la 160 km/h
De exemplu, în primele 11 luni ale anului 2024, peste 1.300 de persoane au murit, iar alte 2.980 au fost rănite grav pe drumurile din România.
Tot anul trecut, aproape 700 de pietoni au fost responsabili pentru accidente, iar mai mult de 600 de accidente au fost provocate de șoferi care nu au respectat viteza legală.
În anul 2024, au fost făcute mai multe schimbări pentru reducerea numărului de accidente rutiere. Codul rutier a fost modificat și înăsprit, iar pe șoselele periculoase s-au montat parapete mobile și au fost construite sensuri giratorii noi.
Însă, chiar și așa, specialiștii spun că – în lipsa unor lucrări de modernizare a infrastructurii și a educației rutiere – numărul accidentelor va rămâne mare.
„Ar trebui ca factorul uman să fie cel care se ajustează. Hai să ne uităm la cazurile din timpul verii, când de fiecare dată când pe autostradă e fum avem accidente în lanț, Vine toamna, iarna avem ceață, din nou accidente în lanț. Asta ne spune nouă că, din punct de vedere psihologic, șoferii din România nu sunt pregătiți, nu știu să folosească aceste căi rutiere”, a precizat Emil Gâtej, expert în condcere defensivă, la Digi24.
Comparativ cu anul 2023, în 2024 numărul accidentelor rutiere și cel al răniților este mai scăzut, conform Poliției Române.
Editor : Ana Petrescu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News