Guvernul limitează indemnizațiile de maternitate pentru anumite categorii de mame
Guvernul limitează indemnizațiile de maternitate pentru persoanele cu activități independente sau fără venituri. Indemnizația de maternitate, de care pot beneficia viitoarele mame, a fost plafonată la trei salarii minime brute pe economie, în loc de 12, cum este în prezent. Măsura descurajează natalitatea, atrag atenția asociațiile de mame. Ultimele date INS arată că în noiembrie 2022 s-au născut cu aproape două mii mai puțini copii față de luna precedentă.
Cum se descurcă o familie de antreprenori, cu doi copii, care încasează 15.000 de lei lunar
Guvernul vrea să plafoneze adaosul comercial pentru alimentele românești înainte de alegeri
Zeci de copii s-au născut de Crăciun, în România.
Statul vrea ca profesorii care oferă meditații să-și declare veniturile la ANAF
Un deputat AUR a declarat că a trăit din alocația copiilor și câștiguri la loto. Ciprian Ciubuc și-a amintit pe rând de alte venituri
Anul trecut, jumătate dintre români au uitat să-și plătească facturile
Trei surori au născut în aceeași zi
O roată în derivă, desprinsă de la un tir, a făcut slalom printre mașini, în Iași
Ninsori și ploi, în mai multe zone. Prognoza meteo pentru ultimele zile din luna noiembrie
Adina Nănău, jurnalist Digi24: Indemnizația de maternitate poate fi acordată înainte sau după nastere, pe o perioada de cel mult 126 de zile. Concret, poate beneficia de acest tip de concediu doar femeia însărcinată sau cea care tocmai a născut, însă este necesar un stagiu de cotizare de cel puțin 6 luni în anul în care se acordă concediul.
Potrivit Profit.ro, persoanele fără venituri sau care realizează venituri din activități independente se vor mai putea asigura opțional pentru indemnizații de maternitate doar în limita a 3 salarii minime brute pe țară lunar, față de 12 salarii minime cât este legal în prezent.
Modificările vin după ce autoritățile au observat situații în care femeile cu activități independente, dar și cele fără venituri, se asigurau opțional și începeau să plătească sume mai mari timp de șase luni pentru cele două contribuții - cea de asigurări sociale de sănătate la salariul minim și cea pentru concedii medicale la plafonul maxim de 12 salarii minime. Apoi, renunțau la contract și la plata contribuției, dar încasau o indemnizație de maternitate uriașă pentru cele patru luni. Astfel, se ajungea la indemnizații brute lunare și de 26.000 de lei.
Potrivit noilor prevederi, o persoană asigurată la noua bază maximă de trei salarii minime brute pe țară va primi o indemnizație de maternitate de 7.650 de lei lunar.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News