Descoperirea făcută de un fost polițist din Olt devenit vânător de comori. Va fi recompensat cu 30% din valoare
Un fost polițist din Olt a devenit căutător de comori după ce a ieșit la pensie. În doar un an, bărbatul a găsit peste 70 de monede de argint, vechi de aproape 2.500 de ani. Pentru fiecare bucată de istorie scoasă la lumină e recompensat de stat cu o treime din valoare.
Povestea incredibilă a celei mai mari bucăți de chihlimbar din lume, descoperită în România: Opritor de ușă, ignorată de hoți
Moscova omite intenționat pierderile uriașe provocate României de URSS
Căutătorii de comori din Alpii austrieci
Vreme extremă în România. Vântul puternic a făcut prăpăd în mai multe județe
Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară
Mașini vandalizate într-o parcare din Constanța. Șoferii și-au găsit cauciucurile sparte
Doi nevăzători, agresați într-o biserică din București, după ce au intrat cu câinii ghizi. „Ne-au amenințat că ne taie picioarele”
Proprietarii de cafenele și Fiscul se luptă în instanță pentru TVA la cafea și ceai
Copiii români de la țară, victimele sărăciei
Paul Durcă a fost poliţist la Inspectoratul Judeţean Olt. După pensionare și-a făcut cadou un detector de metale și a plecat să cutreiere dealurile și pădurile, în căutare de comori.
„Faptul că am fost polițist mă determină să respect legea. Este o treabă excepțională!”, spune Paul Durcă.
A devenit căutător de comori autorizat la începutul anului trecut, după ce și-a documentat îndelung pasiunea pe internet.
„Prima descoperire am făcut-o la o lună jumate după ce m-am autorizat, pe 13 martie 2021. Am descoperit un tezaur cu monede de argint. Erau pe coasta unui deal, într-un vas de lut”, povestește el.
Mai exact, 70 de monede de argint, care ar data din secolul II înainte de Hristos. Printre ele se afla și un inel de argint, pe care, spun specialiștii, ar fi chipul zeului Apollo.
Gigi Smarandache, director Muzeu Olt: „Această descoperire din localitatea Morunglav, județul Olt, are o importanță deosebită pentru muzeul județean, atât din punct de vedere al sporirii patrimoniului cultural al instituției, cât și din punct de vedere al importanței istorice”.
Un an mai târziu, Paul găsea o nouă comoară: două monede macedonene, din secolul 4 înainte de Hristos. Bărbatul a anunțat imediat autoritățile care au transformat zona în sit arheologic. Odată cu săpăturile extinse, au fost găsite alte 12 monede, o agrafă ornamentală de metal din Epoca Romană, dar și un cercel fragmentar, cu influențe bizantine. Pentru comoara istorică, bărbatul va fi recompensat cu 30% din valoare.
Editor : D.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News