De ce au loc mai multe accidente mortale de Crăciun. Titi Aur: Nimeni nu pleacă cu ideea că „astăzi o să mor”
Pilotul expert în conducere defensivă Titi Aur a declarat la Digi24 că în ziua de Crăciun au murit mai mulți oameni decât media zilnică, iar motivul nu este neapărat drumul rău sau vremea urâtă, ci șoferul care nu a făcut ceea ce trebuie. Aceste accidente pornesc de la niște mici greșeli aparent banale: „și ce dacă am depășit puțin viteza sau am călcat dunga continuă”, explică pilotul.
Momentul în care mai mulți șoferi ridică bariera cu mâna și traversează calea ferată
Accident grav între două autocare și un TIR, în Teleorman. A fost activat Planul roșu de intervenție
Accidente pe șoselele din Moldova. 2 morți și 10 răniți
Urmărire ca în filme: Un șofer de 18 ani, băut și fără permis, a intrat într-o mașină de poliție și a fugit
Accident grav pe DN1. Un bărbat a murit strivit între două TIR-uri
Accident evitat în ultima secundă. Un șofer merge pe contrasens pe un DN
Un șofer a intrat cu mașina în Dâmbovița
Autostrada A1 București - Pitești, blocată pe sensul spre Capitală
România este pe primul loc în Europa la numărul de accidente rutiere
„Regula rămâne doar una: conduceți defensiv. Defensiv înseamnă să te aperi și te aperi de ce ai putea greși tu, dar și de ce ar putea greși alții, asta înseamnă anticipam-prevenim.
Accidentul de pe DN2. DN2 este una dintre șoșelele modernizate, cu vizibilitate, nu putem spune că drumul este vinovat. Mașinile în ziua de azi sunt perfomante, dar sunt și sigure, au abs, au tot felul de sisteme care ne ajută să rămânem pe drum. Singurul vinovat rămâne cel de la volan, care nu pleacă de acasă în niciun caz cu gândul mă duc să mor sau mă duc să omor pe alții sau ma duc să-mi accidentez familia. El nu conștientizează că lui i se poate întâmpla. Televiziunile ne informează, sunt în medie 5 morți pe zi, sunt zile cu mai mulți morți pe zi și astăzi este o astfel de zi urâtă.
Această zi depășește numărul de răniți zilnic în accidentele rutiere pentru că: cei care se urcă la volan, dar nici pasagerii, nu conștientizează că lor li se poate întâmpla. În aceste zile toată lumea este un pic euforică, nu neapărat sub influența alcoolului, se gândește că merg la distracție, la tăiat porcul și fac greșeli aparent minore, banale: nu merg cu 100, merg cu 120, uite unii care ma încurcă, lasă că trec eu și depășesc. Pentru a ajunge mai devreme cu 2-3 minute, șoferii riscă să rămână fără carnet sau fără viață.
Aceste greșeli aparent banale, pe care orice conducător le vede ca nimicuri, normalități: și ce dacă am depășit puțin viteza, am călcat dunga continuă. La un moment dat aceste mici asumări se transformă în fatalitate, care e extraordinar de greu de suportat, de familie. Nu văd decât o singură măsură: educația. Toți ar trebui să treacă prin tot felul de pregătire să înțeleagă ce li se poate întâmpla, să nu-și mai asume riscuri.
Accidentele de astăzi nu s-au întâmplat că vremea a fost extraordinar de urâtă, nici drumul nu a fost rău și nici mașinile nu au foste rele, ci legătura dintre volan și pedale. Cel de la volan nu a făcut ce trebuie, și-a asumat un pic, cel din față a fost un pic neatent și apar astfel de nenorociri”, spune Titi Aur, pliot expert în conducere defensivă.
Mai multe accidente au avut loc pe drumurile din România, pe 25 decembrie. Cel puțin 7 oameni au murit și alte câteva zeci au fost răniți.
Redactor: C.T.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News