Video Cutremur 5 ore pe zi. Coșmarul prin care trec locuitorii dintr-un cartier al Capitalei
Viața de bucureștean a devenit deseori sinonimă cu stresul generat de șantierele nesfârșite, fie ele din infrastructură, fie edilitare. Locuitorii de pe o stradă din Sectorul 3, de plidă, sunt terorizați de un șantier. Pe terenul unei foste fabrici mai multe mașini sfărâmă fără oprire bucăți de beton, ceea ce face ca toată zona să se cutremure. Oamenii sunt nevoiți să respire un aer încărcat de praf. La sesizarea localnicilor, autoritățile au început verificări.
Accident grav pe un șantier din Capitală. O placă de beton a căzut peste un utilaj în care ar fi o persoană
Poluare în creștere în marile orașe din România. Care sunt cauzele
Orașul în care un bulevard este, din 2020, un șantier fără sfârșit
Praful saharian sufocă România
Incendiu puternic lângă Centura Capitalei
Imagini din Brașov, care abia se mai vede din cauza prafului saharian
Amenzi mai mari pentru vecinii gălăgioși
Imagini de pe DN1, unde se demolează un pasaj
Poluare masivă în București
De mai bine de o săptămână, viața locuitorilor de pe stradă Zarzărilor a devenit un coșmar. Pe șantierul de lângă casele lor au fost aduse utilaje de concasare, care fac o gălăgie infernală și chiar au provocat fisuri în pereți.
„Aud zgomote foarte puternice, se mișcă caloriferele și au început să și crape pereții”, povestește un locuitor din zonă. „Uitați, au crăpat pe ambele colțuri, și acolo. Acolo e mai mult de un metru, un metru jumate”.
Virgil Cărciun susține că a scos 10 roabe de pământ care au căzut în beciul său.
„Uitați cum a crăpat, a căzut tot pământul, l-am scos de 5-6 ori până acum și se tot duce sub fundația casei”, arată bărbatul.
Se mișcă pământul, ca și când ar fi cutremur
Oamenii se simt depășiți de situație.
„Zgomotul și trepidația asta, care e cutremur, cutremur, mai mult de cinci ore pe zi, mă înnebunise, am plecat de câteva ori de acasă. Pur și simplu toate ușile și geamurile, stăteai în picioare și simțeai”, povestește o femeie.
„Alaltăieri ziceam că avioanele pe sus zboară, de unde, că făceau zgomot mașinile. Nu mai poți să stai în casă”, confirmă un alt bărbat.
Aer îmbâcsit de praf
Aerul în zonă este imposibil de respirat. Curțile oamenilor sunt acoperite cu praful adus de vânt de pe șantier.
„Uitați stratul de nisip. Ăsta nu este praf, eu nu am fost cu ea pe câmp, eu sunt în București, la 5 km de centrul Bucureștiului!” - arată o doamnă stratul gros de praf depus pe parbrizul mașinii.
„Cum putem să trăim așa?” se întreabă ea, spunând că a curățat totul cu numai două zile în urmă. „Trag direct în plămâni praful care e în aer”, spune femeia.
„Când bate vântul, după 5 minute de stat afară, te mănâncă ochii, nu se poate sta. S-a ajuns la o limită la care nu se mai poate! Într-adevăr, hai, e zgomot, înțelegem, e șantier, dar nu aduci tu un utilaj de concasare a betonului la 20 de metri de locuințele oamenilor, fără nicio protecție. Zboară praful ca în deșert”, povestește Manuela Apostol.
Amenzi și nicio reacție
O echipă a Gărzii de Mediu a făcut verificări pe șantier.
„S-a constatat că se desfășurau activități de demolare, respectiv concasare asfalt fără a fi luate toate măsurile necesare protecției mediului înconjurător și a aerului. Nu exista o rampă de spălare roți, nu existau puncte de umectare a șantierului. În momentul de față societatea riscă o sancțiune contravențională cumulată de 75 de mii de lei”, spune Andrei Corlan - consilier comisar general la Garda de Mediu.
Potrivit Primăriei Sectorului 3, și o echipă de polițiști locali s-a deplasat la fața locului. Muncitorii nu au putut prezența o autorizație pentru organizarea de șantier și patronul a fost citat.
Dacă nu va aduce documentul în următoarele zile la Poliția Locală de sector, riscă încă o amendă de până la 100 de mii de lei.
Conducerea firmei a refuzat să ofere un punct de vedere pentru Digi24.
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News