Live

Video Copiii români de la țară, victimele sărăciei. 250.000 dintre ei se culcă flămânzi seară de seară. „Am învățat că nu trebuie să renunț”

Data publicării:
În satele din România, aproximativ 250.000 de copii trăiesc în sărăcie. Credit foto: Guliver/Getty Images

Pentru un sfert de milion de copii români, fiecare zi e o luptă pentru supraviețuire. Trăiesc în mediul rural și se culcă flâmânzi în fiecare seară, pentru că părinții lor sunt săraci. De multe ori nu au cu ce se îmbrăca, iar din această cauză sunt victimele hărțuirii la școala pe care ajung să o abandoneze prea devreme, conform ediției din acest an a studiului realizat de World Vision România.

„Hai să vedem ce ai acolo, în camera ta. Ai un birou, acolo îți faci tu temele?
Da...”, spune Diana.

Diana are 11 ani și este cea mai bună la învățătură din clasa ei, dintr-o comună din Gorj. Fratele ei, Răzvan, de 9 ani, o ia ca exemplu. Și niciunul dintre ei nu se plânge că părinții nu le pot oferi toate lucrurile de care au nevoie.

„- Îți place la școală?
- Da.
- Ce materie îți place ție cel mai mult?
- Româna, franceza și engleza”, spune Diana.

În satele din România, aproximativ 250.000 de copii trăiesc în sărăcie. Lipsa banilor îi face pe mulți dintre ei să abandoneze școala. Nu și pe Andrada care, la 17 ani, merge în fiecare zi câte 6 km până la liceu.

„E foarte greu, deoarece vremea nu ține tot timpul cu noi și nici din partea profesorilor nu primim înțelegere. E greu, dar cu niște haine mai groase se poate. Asta am învățat, că nu trebuie să renunț, chiar dacă afară este un pic mai frig”, spune Andrada.

14% dintre copiii de la sate nu se spală în fiecare săptămână. De asemenea, cei de peste 8 ani au declarat că sunt obosiți pentru că trebuie să muncească în gospodărie, înainte sau după școală. Statistica e alarmantă și când vine vorba de violența în familie. Doi din 10 părinți din mediul rural cred că bătaia e parte din educația copiiilor. Și aproape toți au declarat că au fost victime ale bullyingului, la școală.

„Un indicator care ne îngrijorează, anul acesta, este dorința copiilor de a continua școala și faptul că părintii ne spun, în proportie de 60%, că nu își vor permite să îi treacă pe copii dintr-un ciclu în altul, respeciv de la gimnaziu la liceu”, spune Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

Studiul World Vision Romania a fost făcut în 70 de sate, în perioada august-septembrie 2024. În cadrul sondajului au chestionați copii cu vârste cuprinse între 8 și 17 ani.

Editor : Izabela Zaharia

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Șapte copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară

Forumul 24 TRENDS FOR 2024. Educația, baza unei națiuni

Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații. Elevă: „Trebuie să convingem sponsorii”

World Vision România lansează raportul anual  „Bunăstarea Copilului din Mediul Rural”

Partenerii noștri