Live

Surse: Când își vor primi pensionarii banii reținuți ilegal în luna ianuarie. Taloanele au fost tipărite înaintea motivării CCR

Data actualizării: Data publicării:
Conform datelor oficiale, peste opt milioane de români contribuie la pilonul doi de pensii. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Pensionarii cu pensii mai mari de 4.000 de lei au primit mai puțini bani în luna ianuarie, după ce Casa Națională de Pensii le-a reținut contribuțiile de sănătate, în ciuda deciziei Curții Constituționale, care a declarat neconstituțională această măsură. Taloanele de pensii pentru luna ianuarie fuseseră deja tipărite la momentul deciziei CCR, astfel că își vor recupera în februarie banii reținuți, au declarat surse guvernamentale pentru Digi24.ro. 

Taloanele de pensie pentru luna ianuarie 2023 au fost tipărite înainte de decizia Curții Constituționale din decembrie 2022 și tot atunci au fost trimiși și banii la casele de pensii din teritoriu, motiv pentru care Casa Națională de Pensii va aplica decizia CCR abia din luna februarie.

Surse guvernamentale au declarat pentru Digi24.ro că banii reținuți în ianuarie vor fi returnați pensionarilor în luna februarie, existând discuții la nivelul guvernului pentru corectarea acestei erori.

Curtea Constituţională a decis pe 15 decembrie că mai multe prevederi din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 prin care a fost instituită obligativitatea plăţii asigurărilor de sănătate pentru persoanele care obţin venituri din pensii mai mari de 4.000 de lei lunar sunt neconstituţionale.

CCR a admis, cu majoritate de voturi, o excepţie de neconstituţionalitate şi a constatat că sunt neconstituţionale dispoziţiile art. XXIV pct.11 [cu referire la art.153 alin.(1) lit.f ind.2)], pct.12 cu referire la art.154 alin.(1) lit.h) sintagma "de până la suma de 4.000 lei lunar inclusiv", pct.13 cu referire la art.155 alin.(1) pct.a ind.1), pct.14 cu referire la sintagma "venituri din pensii" din cuprinsul titlului secţiunii a 3-a capitolul III al titlului V "Contribuţii sociale obligatorii", pct.16 cu referire la art.157 ind.3, pct.17 cu referire la sintagma "precum şi al veniturilor din pensii" din cuprinsul titlului secţiunii a 4-a capitolul III al titlului V "Contribuţii sociale obligatorii", pct.18 cu referire la art.168 alin.(1) în privinţa trimiterii la art.153 alin.(1) lit.f ind.2), alin.(5) în privinţa trimiterii la art.157 ind.3 şi alin.(7) ind.1 şi pct.19 cu referire la alin.(1) lit.a) în privinţa trimiterii la art.153 alin.(1) lit.f ind.2) şi art. XXV alin.(1) lit.c) cu referire la pct.12, 13, 16, 18 în privinţa alineatelor (1) şi (5) ale art.168 şi pct.19 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

În esenţă, Curtea a reţinut că OUG nr. 130/2021 a diminuat cuantumul pensiei prin instituirea unei contribuţii la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate. „Or, prin ordonanţă de urgenţă, nu se poate diminua cuantumul pensiei, nici prin instituirea de impozite, nici prin instituirea de alte contribuţii, pentru că o asemenea măsură conduce la o afectare a dreptului la pensie prevăzut de art.47 alin.(2) din Constituţie, fiind, astfel, contrară art.115 alin.(6) din Constituţie, care interzice afectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale prin  ordonanţe de urgenţă”, a motivat CCR.

Guvernul stabilise, la finalul anului 2021, ca anumite categorii de pensionari să plătească de la 1 ianuarie 2022 contribuții la asigurările de sănătate. Ordonanța de Urgență a introdus plata contribuției la asigurările de sănătate pentru persoanele care au pensii ce depășesc 4.000 de lei, iar CASS-ul de 10% se încasa numai pentru suma care depășește acest nivel.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

DOCUMENT „Ordonanța austerității” a fost publicată de Guvern. Noi măsuri anunțate

Ultima formă a „ordonanței trenuleț”. Principalele măsuri discutate de coaliție pentru tăierea cheltuielilor

ASF: Fondurile de pensii private din România au creșteri de 28 % față de aceeaşi perioada a anului trecut

Ce spune Simona Bucura-Oprescu, nominalizată pentru ministerul Muncii, despre înghețarea pensiilor în 2025

Partenerii noștri