Tratament natural pentru acnee și cicatrici cu cimbrișor și salvie. Experiența unei studente
Peste 80% dintre adolescenți suferă de acnee, dar boala poate debuta la orice vârstă, conform Asociatiei Americane de Dermatologie. Și pentru că inesteticele coșuri apar în special pe față, oamenii ar recurge la orice ca să scape de ele, doar că de multe ori fac mai mult rău decât bine. Iată care sunt cele mai mari greșeli care înrăutățesc acneea.
Percheziții de amploare în Republica Moldova. Anchetă privind fapte de corupție în prag de alegeri
Inundațiile din Spania: O femeie a rămas blocată trei zile într-o mașină, alături de corpul neînsuflețit al cumnatei sale
Tarantula, noul animal de companie la modă printre români
Industria mineritului din România ajunge la fier vechi, furată bucată cu bucată. Acuzații grave la CEO Oltenia
Propunere a Ministerului: Elevii să-și schimbe locul în bancă în fiecare modul școlar
Circulație blocată în Timișoara. Un tramvai abia scos pe traseu, a deraiat
Un român a murit pe un şantier din Italia, după ce un zid s-a prăbuşit peste el
Suspiciuni de luare de mită: Procurorii DNA fac percheziții la Serviciul de Ambulanță Dolj și la Spitalul CFR Craiova
MAE: 22 de români, dispăruți după inundațiile catastrofale din Spania
Anca este studentă la stomatologie. Mereu a avut o piele sănătoasă, dar în urmă cu cinci ani a dezvoltat o formă agresivă de acnee, cauzată de stafilococul auriu.
Anca Ceaon, pacientă: M-am dus cum clasic mergi, la dermatolog, sa vezi ce tratament poti sa faci si nu, nu au dat rezultate. Cu antibiotice a fost... și extern au fost aplicări dimineața și seara de creme, măști și geluri, dar acelea deshidratau foarte mult pielea.
După trei ani de încercări, a început un tratament cu produse naturale, pe bază de plante.
Adina Oancea, farmacist şi estetician: A implicat doar aplicații externe. Extractul de plop negru, cimbrișor, salvie. Sunt plante românești cu potențial foarte mare, cu activitate antiinflamatorie cicatrizantă, regenerativă. Nu numai că au eliminat partea inflamată, dar au și regenerat absolut toată partea de cicatrici.
A fost nevoie de multă răbdare și un ritual de îngrijire strict, dar după un an și două luni, vindecarea a fost completă.
Anca Ceaon, pacientă: Înainte să fac acest tratament nu foloseam produse naturale. A fost ultima variantă, trebuia să aleg între acesta sau altul cu un medicament cu multe efecte adverse și am decis să aleg această cale.
Adina Oancea, farmacist şi estetician: Eficiența acestor tratamente noi am dovedit-o științific. Chiar cazul Ancăi intră și în lucrarea mea de doctorat, dar avem studii clinice demonstrate și publicate în reviste de specialitate pe luni, pe perioade, pe cazuri, pe sex.
Mulți medici nu sunt însă de acord cu produsele pe bază de plante.
Dr. Claudia Ciobanu, medic primar dermato-venerologie: De multe ori noi ne ferim de tot ce înseamnă plante pentru că ele dau foarte multe dermatite de contact. Arnica sau gălbenelele, niciun dermatolog nu va recomanda gălbenelele, pentru că noi vedem reacțiile adverse.
Orice tratament ați alege, este nevoie de o îngrijire corectă a tenului în fiecare zi. Demachierea este sfântă, atât dimineața, cât și seara, indiferent că aveți sau nu machiaj pe față. E important și să fie o demachiere blândă, nu una agresivă.
Dr. Claudia Ciobanu, medic primar dermato-venerologie: Degresează agresiv tenul de mai multe ori pe zi, folosesc produse neadaptate care au substanțe iritante, săpunuri alcaline, diverse soluții cu concentrații mari de substanțe exfoliante și le evită pe cele uleioase, crezând că vor face și mai mult sebum, când de fapt e invers. E exact invers, pentru că cu cât curățăm mai des tenul și folosim aceste produse agresive, cu atât vom îndepărta bariera de protecție a pielii, tenul se va usca și se va irita, glanda sebacee va crește mai mult secreția de sebum, porii se vor bloca și leziunile se vor accentua.
La fel se întâmplă dacă stoarceți coșurile sau dacă folosiți fond de ten cu putere mare de acoperire.
Dr. Claudia Ciobanu, medic primar dermato-venerologie: Acesta va bloca eliminarea sebumului și va accentua leziunile și nici pudrele, pentru că microparticulele de pudră pot să înfunde porii și vom avea o agravare a leziunilor. Să nu folosim pudra în mod frecvent, nu zilnic și obligatoriu demachiat tenul dimineața și seara.
Adina Oancea, farmacist şi estetician: Un aspect foarte important este ca fața de pernă să fie schimbată destul de des, la 2-3 zile, mai ales când sunt extrem de purulente. De asemenea prosopul cu care ne tamponăm fața să fie schimbat la 2-3 zile și să nu împrumutăm pensulele de machiaj.
Evitați și expunerea la soare ori solar, transpirația excesivă și spațiile cu umiditate crescută.
Dr. Claudia Ciobanu, medic primar dermato-venerologie: Sunt foarte mulți pacienți care observă o îmbunătățire a leziunilor după ce se odihnesc mai mult, au grijă ce mănâncă sau fac mai mult efort fizic. Stresul, de exemplu, va modifica balanța hormonală, va crește hormonii androgeni care vor stimula la nivelul pielii secreția glandelor sebacee și vor accentua acneea.
Pentru a afla ce alimente sunt recomandate persoanelor cu acnee am fost și la un medic nutriționist.
Dr. Mădălina Truică, medic diabet, nutriție și boli metabolice: Din ce în ce mai multe dovezi științifice pledeaza pt alimentatia cu indice glicemic mic, pt ca alimentele cu indice glicemic mare s-a dovedit ca stimuleaza secretia de insulina, iar prin acest mecanism stimuleaza secretia de sebum, un factor important implicat in aparitia problemelor pielii.
Evitați zahărul, făina albă, băuturile dulci și orice produs procesat ori de tip fast food. Introduceți în schimb în dietă cât mai multe legume, fructe, cereale integrale, nuci și semințe, dar și pești grași precum hering, macrou, somon, sardine.
Dr. Mădălina Truică, medic diabet, nutriție și boli metabolice: Deocamdată nu sunt suficiente dovezi științifice pentru ca recomandarea de a scoate definitiv lactatele din alimentație să poată fi pusă în practică. Dar nici nu trebuie exagerat cu ele, pentru că de regula se întâmplă asta. În mod clar nu, iar cei care au observat că evoluția acneei este influențată de lactate, recomandarea pentru ei ar fi să le evite dacă au constatat că au o toleranță mai specială la acest tip de alimente.
Așadar, ascultați-vă corpul. Suntem unici, așa că nu există tratamente sau diete general valabile.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News