Jennifer Doudna și Melanie Ott încearcă acum să finalizeze testul și caută o modalitatea de a-l pune pe piață.
Proaspăta laureată Nobel pentru Chimie dezvoltă un test Covid care dă rezultatul în doar 5 minute
O echipă de cercetători condusă proaspăta câștigătoare a premiului Nobel pentru Chimie, Jennifer Doudna, este pe punctul de a realiza un test Covid care poate detecta prezența coronavirusului în numai 5 minute, scrie ScienceMag. Diagnosticarea nu necesită echipamente scumpe de laborator și ar putea fi realizată chiar în cabinetele medicale, școli, clădiri de birouri.
„Pare că este un test solid. E o soluție elegantă”, spune Max Wilson, biolog molecular la Universitatea California din Santa Barbara, potrivit Science Mag.
Tehnologia CRISPR este doar una dintre tehnologiile folosite pentru detectarea prezenței coronavirusului. Testul dezvoltat de echipa laureatei Nobel este cel mai rapid test CRISPR de până acum: în luna mai, două echipe de oameni de știință au anunțat că au creat teste CRISPR care detectează coronavirusul într-o oră, ceea ce oricum este mult mai puțin decât durata convențională de 24 de ore, cât durează pentru în mod obișnuit.
Tehnologia CRISPR identifică o secvență de ARN (acid ribonucleic) care este unică în virusul SARS-CoV-2. Testul creează un „ghid” ARN care este complementar secvenței respective, astfel că cele două formează o legătură când se întâlnesc. Când se formează legătura, se activează o enzimă care „taie” toate celelalte molecule de ARN din jur și eliberează o particulă fluorescentă introdusă separat în soluția testului. Proba este „țintită” apoi cu o rază laser și, dacă „se aprind” particulele fluorescente, este semnalată prezența coronavirusului.
Echipa condusă de Jennifer Doudna lucrează acum la creșterea sensibilității testului. Potrivit unui studiu aflat în fază de pre-publicare, cu un singur „ghid” RNA se poate detecta prezența virusului într-o soluție cu concentrația de de 100.000 de virusuri într-un microlitru de soluție (a mia parte dintr-un mililitru). Dacă se realizează un al doilea test cu „ghid” RNA, sensibiliteta crește până la 100 de virusuri într-un microlitru de soluție.
Testul detectează și încărcătura virală
Testul nu este încă la fel de sensibil ca unul convențional, care se face în laborator și care poate detecta prezența unui singur virus într-un microlitru de soluție, spune Melanie Ott, virolog la Universitatea California din San Francisco, care conduce cercetările alături de Doudna. Totuși, adaugă ea, testul a putut să identifice cu acuratețe cinci probe în doar 5 minute, pe când un test standard nu poate realiza acest lucru mai repede de o oră.
Noul test mai are un avantaj, precizează Max Wilson: este capabil să măsoare și cantitatea de virus din probele prelevate, nu numai prezența lui.
Un test standard amplifică materialul genetic pentru a detecta virusul, ceea ce modifică materialul genetic prezent, astfel că este eliminată orice șansă de a sabili cât virus conține proba.
Prin contrast, echipa condusă se Doudna și Ott a constatat că intensitatea semnalului fluorescent este direct proporțională cu cantitatea de virus din proba prelevată. Asta arată nu numai că testul este pozitiv, ci și ce încărcătură de virus are pacientul, informație care îi poate ajuta pe medici să ajusteze tratamentul pentru fiecare pacient în parte, spune Max Wilson.
Editor : Bogdan Păcurar
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News