Live

Pacient în România. Femeia-erou care salvează vieţi în fiecare zi

Data publicării:

Pacient în România, campania Digi 24 despre sistemul medical românesc, cu rele și cu bune, excepțiile lui strălucite. Astăzi despre primul şi, până acum, singurul profesor de medicină de urgenţă din ţara noastră, Diana Cimpoeşu, coordonator SMURD Iaşi.

Prof. univ. dr. Diana Cimpoeşu, coordonator şef UPU-SMURD Iaşi: Sunt bucuroasă de fiecare dată, şi acum ca şef de clinică, ca profesor, că pot să mă ocup de pacienţi şi e o mare bucurie. E momentul din zi care îmi oferă, poate cea mai mare satisfacţie.

De 25 de ani, Diana Cimpoeşu este medic de urgenţă la Iaşi. O vedem pe holurile din spital, în saloane, la intervenţii, cu elicopterul sau cu ambulanţa SMURD, dar şi în amfiteatrele Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi. Salvează vieți și conturează destine.

Dr. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă: Este extrem de important să avem oameni dedicaţi. Doamna profesor Cimpoeşu este unul dintre medicii dedicaţi şi de foarte mult timp medicinei de urgenţă.

De la vârsta de patru ani a ştiut că vrea să devină medic. În timpul şcolii a cochetat cu matematica şi arta, dar a ales până la urmă medicina de urgenţă. Dedicată visului ei, a plecat cu soţul şi băiatul de numai trei săptămâni la Târgu Mureş, pentru specializare. Nu putea să mai amâne.

Dr. Raed Arafat: Eu îmi aduc aminte, la începutul anilor '90, la primele cursuri pe care le ţineam la Târgu Mureş, cum a venit cu copilul ei, noi ziceam că e mascota Serviciului de Urgenţă. Şi care a venit cu el numai ca să nu piardă cursul şi să participe la curs.

Prof. univ. dr. Diana Cimpoeşu - coordonator şef UPU-SMURD Iaşi: A fost oportunitatea de a deveni formator în medicina de urgenţă. În 1999, încă, nu exista specialitatea în nicio universitate din România.

A fost primul medic din Iaşi care a zburat cu elicopterul SMURD. Zboară pentru a salva vieţi indiferent de ploaie, ninsoare, ger sau soare.

Pe 30 decembrie 2014 îşi aduce aminte că a mers la o solicitare în judeţul Vaslui. Drumul era blocat de zăpezi, iar elicopterul era singura şansă pentru o tânără care urma să nască. Atunci a ajutat să vină pe lume un băieţel. O lună mai târziu, copilul i-a devenit finuţ.

Numărul celor salvaţi este însă cu mult mai mare, aproape că nici nu mai ţine socoteala.

Prof. univ. dr. Diana Cimpoeşu, coordonator şef UPU-SMURD Iaşi: Sunt, cred că, zeci de mii, poate o sută. Sunt intervenţiile cu elicopterul, sunt pacienţi din Republica Moldova, sunt pacienţi care se află în alte ţări.

Îi învaţă pe rezidenţi tot ce pot face ca să salveze vieţi. Se implică în activităţile studenţilor şi de multe ori organizează simulări de dezastre tocmai pentru a-i pregăti mai bine încă de pe băncile facultăţii.

Prof. univ. dr. Diana Cimpoeşu: Am reuşit într-un interval de zece ani să devin profesor, singurul şi primul profesor. Şi sunt mândră pentru că e aici, la Iaşi, pentru că am reuşit să facem asta şi în zona asta de Europă, Europa Centrală şi de Est nu sunt prea mulţi, îi numeri pe degetele de la o mână profesorii în specialitatea medicină de urgenţă.

Pe lângă bucurii şi satisfacţii au fost, însă, şi momente grele. Pierderea colegilor, care au murit în urma prăbuşirii celor două elicoptere SMURD în 2006 şi 2016, a marcat-o.

Prof. univ. dr. Dian Cimpoeşu: Ei sunt oameni care au iubit zborul, care au iubit SMURD-ul, care au iubit medicină de urgenţă şi, dacă noi nu le-am fi continuat visurile, înseamnă că s-ar fi pierdut în zadar. Echipa e familia mea şi am simţit întotdeauna că trebuie să mergem mai departe. Numai în felul ăsta ne împlinim menirea. Şi, dacă salvăm, în continuare, vieţi, în felul ăsta toţi cei care sunt în urma noastră se vor simţi împliniţi prin noi.

În 2015 a fost premiată cu Ordinul „Meritul Sanitar" în gradul de „Cavaler". În biroul său, însă, diplomele şi trofeele sunt mult mai multe. Cu modestie, profesorul Diana Cimpoeşu ne spune că şi peste 20 de ani o vom găsi în acelaşi loc, luptând să salveze vieţile oamenilor care au nevoie de ea.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Final tragic în cazul uneia dintre victimele „azilelor groazei”: Cum a „salvat” statul o tânără de 19 ani până a murit

Ligia Deca evită să răspundă la întrebările despre problemele din școlile sanitare: Nu vă pot spune ce s-a întâmplat acum doi ani

De ce, în România, erorile medicale nu se raportează, ci se bagă sub preș. Pacient: Într-o săptămână m-am plimbat pe la toate spitalele

Piedicile pe care le pune statul în tratarea copiilor: Povestea lui Rafael, un băiat de 15 ani diagnosticat cu un tip de cancer rar

Partenerii noștri