Live

Calcule pe sănătatea copiilor. Ministerul Sănătății are soluția pentru a elimina „taxa pentru mame”, dar nu o aplică

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Guliver/Getty Images

Ministerul Sănătății face din nou calcule pe sănătatea copiilor. Legi care nu sunt bine puse la punct permit spitalelor să impună o taxă mamelor care vor să stea lângă pruncii internați. În urmă cu aproape un an, campania Digi24 Pacient în România a sesizat problema autorităților, a intervenit Avocatul Poporului, iar Ministerul Sănătății a ajuns la concluzia că de vină sunt două legi care se bat cap în cap și a oferit și soluția. Totuși, autoritățile... se mai gândesc.

Pe de o parte, legea sănătații spune că părinții care stau în spital cu un copil mai mare de 3 ani trebuie să plătească o taxă. Pe de altă parte, ordonanța de urgență 99 din 2017 spune că doar parinților care stau în spital cu un copil mai mare de 7 ani ar trebui să li se ceară bani. Așa se face că unele spitale le cer părinților cu copii între 3 și 7 ani de la 10 până la 80 de lei pe zi, în timp ce altele nu percep nicio taxă.

Ana Măiță- Asociatia Mame pentru Mame: Este o prevedere despre care televiziunea dvs ne-a alertat. Noi am investigat și am văzut că este o situație într-adevăr absolut revoltătoare.

Ministerul Sănătății are soluția, dar nu se grăbește să o pună în aplicare. E nevoie de o inițiativă legislativă care să schimbe legea sănătății și să prevadă creșterea la 7 ani a vârstei copilului pentru care părinții au gratuitate la internare. Va fi un efort bugetar suplimentar, pentru că CNAS va trebui să deconteze către spitale serviciile pe care acum le plătesc părinții.

Mihaela Tănase, consilier CNAS: În acest moment, CNAS analizează posibiltatea de a crește vârsta copilului de la 3 la 7 ani. O analizează cu mare atenție și nu numai din punct de vedere bugetar, dar și al infrastructurii unităților sanitare dedicate pediatriei, dar și secțiilor de pediatrie.

Un copil internat în spital, care are în permanență un părinte alături, poate fi externat cu cel puțin o zi mai devreme pentru că se recuperează mai rapid.

Mihai Craiu- medic pediatru: Un copil însoțit de mama lui va putea fi externat pentru exact aceeași boală, cu aceeași severitate, mult mai repede decât cel neînsoțit de mama lui.

Și totuși ministerul amână armonizarea legislației și refuză să comenteze această situație. Și asta în condițiile in care ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că anul acesta este dedicat mamei și copilului din punct al investițiilor.

Spitalele impun taxa de internare, fără să le ofere mamelor condițiile minime de cazare. Mai mult decât atât, lipsa personalului din spitale face să fie în permanență nevoie de un părinte care să aibă grijă de copil.

Un calcul simplu arată că taxa pentru mame impusă de manageri, nu înseamnă foarte mult pentru bugetul unui spital, în schimb, pentru bugetul părintelui, da. Culmea e că spitalul pierde mult mai mulți bani dacă părinții decid să nu se mai interneze din cauza taxei. În conditiile în care pentru zece zile de internare spitalul ar fi putut să deconteze în medie 35 de mii de lei.

Mihai Craiu, medic pediatru: E o gândire ilogică. Un pacient care merge și se internează la alt spital va aduce de la Casa de Sănătate 35.000 lei pentru spital, pierzând cele 250 ori 10, e penibil. Ne scumpim la tărâțe să câștigăm ce? Dacă nu-i creăm condițiile să se interneze la mine, de fapt pierd banii de la Casă, realmente semnificativi pentru îngrijiri. Lupta în viitor va fi să îngrijim atât de bine pacienții și să le creăm minimum de stres încât să vină la noi și nu la alții.

Managerii spitalelor care le cer taxă părinților dacă vor să stea cu copiii lor în spital, le oferă de fapt doar umilință, nu și condiții decente de cazare. În urmă cu aproape un an Digi24 a fost în spitalele din Timișoara și Iași pentru a filma condițiile în care stau părinții.

Ne-am întors în aceste spitale să vedem cum arată acum. Au început renovările, dar taxa este aceeași, iar condițiile de cazare încă nu s-au schimbat. Spitalul de Copii SF Maria din Iași are 650 de paturi și este singurul care tratează copiii din regiunea Moldovei. Spitalul a fost construit în anii 70 și până acum nu a fost renovat niciodată. Reabilitarea începută se va încheia peste 4 ani. Pâna atunci, taxa pentru mame a rămas neschimbată. La fel și condițiile.

Și la spitalul de copii din Timișoara se fac renovări chiar la clădirea în care ar trebui să stea părinții copiilor internați. Taxa de 20 de lei există în continuare.

Ministerului Sănătății i-a luat mai bine de 6 luni să dea un răspuns Avocatului Poporului și asociațiilor care au sesizat problema taxei. Cât va mai dura până când va pune în aplicare propriile soluții, rămâne de văzut.

Editor web: A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Final tragic în cazul uneia dintre victimele „azilelor groazei”: Cum a „salvat” statul o tânără de 19 ani până a murit

Ligia Deca evită să răspundă la întrebările despre problemele din școlile sanitare: Nu vă pot spune ce s-a întâmplat acum doi ani

De ce, în România, erorile medicale nu se raportează, ci se bagă sub preș. Pacient: Într-o săptămână m-am plimbat pe la toate spitalele

Piedicile pe care le pune statul în tratarea copiilor: Povestea lui Rafael, un băiat de 15 ani diagnosticat cu un tip de cancer rar

Partenerii noștri