Live

Ministrul Sănătăţii: Spitalele care vor dori să dea sporurile maxime o pot face din venituri proprii

Data publicării:
Foto: Guliver/GettyImages

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că orice spital care va dori să acorde sporurile la nivelul maxim prevăzut în regulament o poate face din venituri proprii.

"Dacă există vreun spital care doreşte să dea sporurile la maxim, sporurile din regulament, poate să o facă utilizând veniturile proprii. (...) Aceste venituri proprii pot fi folosite de spitale pentru a reîntregi aceste sporuri. Aici vom vedea adevărata valoare a managerilor. (...) Orice spital va dori să plătească la maxim - asta este propunerea noastră - poate să o facă din aceste venituri proprii. Dacă doreşti să câştigi mai mult decât îţi oferă statul român în acest moment, poţi să o faci. (...) Am propus acest lucru sindicatelor, au spus că se vor gândi. Mi-au spus că li se pare o soluţie decentă", a spus Sorina Pintea la B1 TV.

Ea a afirmat că medicii chirurgi vor avea sporuri de 50%.

"Medicii din secţiile chirurgicale intrau în sala de operaţie, dar de sporul pentru sala de operaţie beneficiau doar asistenţii medicali, personalul mediu şi personalul auxiliar. Medicul nu avea niciun spor că intra în sala de operaţie. Primea doar sporul secţiei. De exemplu, pe chirurgie generală sporul este de 15%. Acum, pentru orele petrecute în sala de operaţii primesc un spor de 50%. Şi mi se pare absolut normal, pentru că ei în această perioadă lucrează în aceleaşi condiţii ca şi personalul mediu şi auxiliar", a susţinut demnitarul.

Potrivit ministrului, în unităţile de primiri urgenţe, inclusiv medicii care lucrează pe ambulanţele SMURD, pe elicoptere vor avea nişte sporuri de până la 85% conform noului regulament al sporurilor.

Pintea a precizat că sporurile vor fi aplicate la salariul de încadrare.

"Prin regulamentul sporurilor am stabilit nişte limite minime şi limite maxime. Limita maximă a sporurilor în acest moment este 85%. Iar limita minimă - în funcţie de specialităţi. (...) Personalul TESA, conform Ordonanţei 117 din 2017, va avea sporurile menţinute la nivelul lunii ianuarie 2018", a explicat ea.

Referindu-se la medicii de familie, Pintea consideră că aceştia ar trebui să devină foarte importanţi pentru sistemul de sănătate.

"Medicul de familie în România ar trebui să devină foarte important, astfel încât nu am mai avea în spitale pacienţi fără să fie investigaţi, fără să fie consultaţi, fără să fi trecut vreodată pe la un medic de familie şi să nu mai cheltuim atât de mult în spitale, să încercăm să stimulăm medicul de familie să îl verifice, să îl aducă la cabinet", a spus demnitarul.

Sursa: Agerpres

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Indubitabil! Cum a fost numit Lucescu în Kosovo, după ce i-a făcut mincinoși și lipsiți de fair-play! Doar DOUĂ cuvinte folosite

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Chirurgii de la Institutul Marius Nasta amenință cu greva japoneză. Ce spune ministrul Rafila

Câte pastile de iodură de potasiu au ajuns la populație începând din iunie 2022. Aproape 28 de milioane de pastile sunt în farmacii

Ciolacu cere mutarea Agenţiei Antidrog la Ministerul Sănătății: Tinerii trebuie ajutați, nu trataţi ca infractori

Vaccinarea antigripală în sezonul 2024-2025. Când ne recomandă medicul să facem vaccinul gripal

Partenerii noștri