Live

Horațiu Moldovan, Ministerul Sănătății: Ne așteptăm ca vârful epidemiei să fie imediat după Paște

Data publicării:

Sâmbătă, 12 aprilie, s-a înregistrat cel mai mare număr al raportărilor de cazuri noi de Covid-19 de la o zi la alta în România: 523. Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat la Digi24 că ne apropiem de vârful epidemiei, așteptat imediat după Paște.

„Acest lucru se confirmă, este rezultatul unei analize statistice pe care am făcut-o permanent. Dacă acest vârf este însă suficient de mic, sistemul medical îl poate gestiona. Toată speranța noastră și pe ce mizăm este să absorbim toți pacienții în spitale, să-i putem îngriji, să nu avem un număr brusc mai mare, care să depășească numărul de locuri pe care îl avem”, a explicat Horațiu Moldovan la Digi24.

În acest moment, în terapiile intensive ale spitalelor de linia 1, linia a 2-a și a spitalelor de suport, conform Planului alb, sunt aproximativ 200 de locuri, numărul chiar e un pic mai mic de 200, în timp ce spațiul de terapie intensivă destinat pacienților cu Covid este de peste 400 de paturi. Din acești pacienți, 20 la sută sunt ventilați mecanic, deci încă sistemul este capabil să îngrijească pacienți, a arătat secretarul de stat. „Din fericire, numărul deceselor în România nu este foarte mare, este încă într-o limită acceptabilă comparativ cu celelalte țări europene și comparativ cu potențialul patologic pe care îl generează această epidemie”, a mai spus Horațiu Moldovan.

Întrebat dacă este îngrijorat de apropierea Paștelui ca moment când oamenii și-ar putea spori contactele, secretarul de stat a spus că înțelege cât de greu le vine românilor, pentru că este o tradiție milenară petrecerea sărbătorilor în familie, dar a făcut un apel la menținerea distanțării sociale și le-a cerut oamenilor să petreacă sărbătoarea fiecare la el acasă. 

„Este cunoscut momentul sărbătorilor pascale în lumea creștină, în lumea ortodoxă, în care oamenii călătoresc, au tendința să se adune, să petreacă împreună aceste sărbători, este o tradiție milenară care puternice rădăcini în cultura și psihologia poporului român. Este foarte greu de implementat măsuri de natură epidemiologică în această situație, totuși, am făcut campanii de popularizare a acestei idei, facem apel la toți să înțeleagă că e un moment special în evoluția globală, a planetei, și anul acesta să sărbătorim Paștele în mod restrâns, fiecare la el acasă, dacă este posibil, și să limităm cât se poate de mult contactele și adunările cu oameni, cu familii numeroase, care ar putea pune la risc, care ar putea permite difuzia infecției în populație”, a arătat Horațiu Moldovan.

Pe de altă parte, secretarul de stat în Ministerul Sănătății a transmis condoleanțe și și-a exprimat regretul și dezamăgirea față de decesul unui cadru medical de la Brașov, dar a reamintit că personalul medical - medici, asistente, personal auxiliar - este supus riscului de a fi infectat mai mult decât ceilalți. „Nu cred că situația de la Brașov este în mod special alarmantă. Toată situația din România este alarmantă din punctul acesta de vedere și ne preocupă în cel mai înalt grad, motiv pentru care sistemul este organizat de așa natură ca să minimizeze aceste situații. Totuși, în anumite zone, apar anumite infecții care sunt, să le zicem așa, neașteptate. Nu văd la Brașov o situație cu potențial special, dar suntem conectați pentru a vedea ce e de făcut în continuare”, a spus Horațiu Moldovan.

Editor: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Sârbii au aflat că o țară a intrat de partea kosovarilor în ”războiul” cu România și nu s-au abținut: ”Fără nicio rușine”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Chirurgii de la Institutul Marius Nasta amenință cu greva japoneză. Ce spune ministrul Rafila

Câte pastile de iodură de potasiu au ajuns la populație începând din iunie 2022. Aproape 28 de milioane de pastile sunt în farmacii

Ciolacu cere mutarea Agenţiei Antidrog la Ministerul Sănătății: Tinerii trebuie ajutați, nu trataţi ca infractori

Vaccinarea antigripală în sezonul 2024-2025. Când ne recomandă medicul să facem vaccinul gripal

Partenerii noștri