Live

Ce se întâmplă dacă mâncăm carne de porc infestată cu pestă porcină africană

Data actualizării: Data publicării:
FOTO: Shutterstock

Pesta porcină africană a devenit, recent, printre cele mai discutate subiecte în spațiul public, în România. Despre posibilitatea contaminării cu pestă porcină se vorbește însă de un an și jumătate. Boala deosebit de gravă în rândul porcilor ar putea duce, într-un final, la dispariția porcilor.

Foto: GettyImages

Pesta porcină africană (PPA) este o boală virală produsă de virusul Asfarviridae. Agentul patogen al pestei porcine africane este un virus care infectează porcii domestici și porcii mistreti și care produce o boală gravă, letală la aceste animale.

Din fericire însă, ea nu reprezintă un pericol pentru sănătatea umană.

Agentul patogen al PPA nu poate fi transmis la om, astfel că nu există niciun risc pentru sănatate în cazul celor care intră în contact direct cu animalele bolnave sau care consumă alimente produse din carne provenită de la porci domestici sau mistreți infectați.

Cel mai mare risc în cazul pestei porcine este că pesta s-ar putea răspândi atât de mult încât ar putea distruge practic în final toate efectivele de porci, potrivit agrointel.ro.

Virusul pestei porcine rezistă la temperaturi scăzute, de exemplu în congelator, dar nu și la temperaturi crescute, ceea ce înseamnă că virusul va fi distrus odată ce gătim carnea.

Chiar dacă nu ne afectează sănătatea, carnea de la un porc infestat cu pesta porcină este compromisă și nu este indicat să o consumăm.

CITIȚI : Ponta prezintă o postare în care Dragnea anunța, în mai 2017, că nu mai există pestă porcină în România

Până în prezent nu a fost descoperit un vaccin menit să combată acest virus, potrivit sfatulmedicului.ro.

În zonele infectate, controlul se face prin sacrificarea tuturor porcilor și distrugerea cadavrelor și a gunoiului, curățarea și dezinfectarea zonei contaminate și controlul circulației porcilor, precum și cercetarea epidemiologică (urmărirea surselor și posibilă răspândire a infecției).

PPA are potențial de răspândire foarte rapidă, cu consecințe grave asupra statutului socio-economic și are o importantă majoră în comerțul internațional cu animale și produse de origine animală.

În România sunt aproape 800 de focare de pestă porcină în zece județe din țară - 11 fiind în exploatații comerciale, iar peste 120.000 de porci au fost deja sacrificați pentru a se evita răspândirea bolii, potrivit ANSVSA. Este cea mai gravă boală a animalelor de după al Doilea Război Mondial”, a subliniat Geronimo Răducu Brănescu, președintele ANSVSA.

Citiți și

De teama pestei porcine, sătenii au început deja sacrificarea animalelor. Vânzările la lăzi frigorifice au crescut spectaculos

Previziuni sumbre privind creșterea porcilor în România. Ar trebui urmat exemplul Spaniei?

CE a avertizat România de pesta porcină africană în februarie 2017. ANSVSA a redus măsurile, în loc să le înăsprească

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

1.200 de porci de la o fermă din Sălaj vor fi sacrificați din cauza pestei porcine africane

Cum e întâmpinată Legea Mărarului în sate: „Făcuse toate legile din lume, le dăduse pe toate bune, rămăsese asta nefăcută. Nu e corect”

Noi reguli pentru producătorii agricoli. Fermierii care vor să-și vândă produsele la poartă, obligați să se înregistreze la DSV

Aproape 2.000 de porci vor fi ucişi la o fermă din Sibiu, după descoperirea unui focar de pestă porcină africană

Partenerii noștri