Live

Cât de des e normal să răcească un copil? Momentul în care trebuie să ne îngrijorăm

Data publicării:

Răcelile repetate dau bătăi de cap în sezonul rece, în special copiilor și, implicit, părinților. Odată cu intrarea în colectivitate, cei mici intră în contact cu o mulțime de microbi și ajung să stea mai mult acasă decât la grădiniță. Care sunt cauzele și ce este de făcut aflăm de la dr. Corina Mella, medic primar ORL.

-Odată cu intrarea în colectivitate e normal să răcească mai des de două ori pe sezonul rece?

-Absolut, e normal. Odată cu intrarea în colectivitate copilul începe să își creeze propria lui imunitate și va fi expus la o grămadă de microbi, în special virusuri. Copiii fac schimb între ei. Chiar dacă sunt la o grădiniță cu 20-30 de copii sau cu 10-15, până la urmă acest schimb se va realiza și în primul an de colectivitate ne putem aștepta ca un copil de 3 ani să răcească din două în două săptămâni, ceea ce duce părinții într-o stare de agitație și anxietate extrem de importantă.

Ce ascund răcelile repetate

-Stă mai mult acasă decât la grădiniță.

-Așa este. Mulți dintre ei speră că odată intrat copilașul în colectivitate pot renunța la bonă sau bunică sau cine se ocupă de copil în mod frecvent. Nu este așa.

-Când devine răceala o problemă?

-Evident, când se complică. O banală răceală trece cu sau fără tratament în șapte zile. Dacă se prelungește dincolo de aceste șapte zile putem să ne așteptăm la niște complicații și complicațiile la vârstă mică vizează urechile, adică cei mici sunt predispuși să facă otite medii dacă nu își reiau respirația nazală sau persistă secrețiile nazale.

Medic: Învăţaţi copiii să sufle nasul!

-De asta e important că cel mic să sufle nasul.

-Da, să învețe să sufle nasul. Da, totdeauna sfătuiesc părinții să învețe să sufle nasul, să petreacă acest timp cu ei cu răbdare. Cei mici nu au răbdare, nu au nici forța necesară să sufle nasul, dar ușor-ușor, din joacă, din imitație, arătându-le frații mai mari care știu să sufle nasul, este foarte util în special atunci când sunt răciți să știe să sufle, să scape de secreții, pentru că nimeni nu va fi oră de oră cu aspiratorul pe lângă ei și nici nu e recomandat.

De ce răcesc copiii atât de des?

-Ce alte cauze mai pot fi pentru aceste răceli repetate?

-Sunt copii care au boli cronice sau boli care produc o imunitate scăzută, care nu se pot apăra, copiii care au malformații cardiace, cei care fac des în copilăria mică, între 0 și 2 ani, bronsiolite, tendința de a face bronhospasm, astm bronșic, copiii alergici. Aceștia tot timpul vor fi predispuși la răceli mai frecvente decât ceilalți.

-Pot să fie inclusiv polipii?

-În jurul vârstei de 3 ani, în special când copiii ajung să se integreze în colectivitate, odată cu apariția acestor răceli repetate ne putem aștepta în anumite situații, nu la toată lumea, ca o răceală să nu se mai vindece 100%, deși cel mic nu rămâne cu secreții neapărat.

Cum ştiţi că cel mic are polipi

-Rămâne cu nasul înfundat în mod cronic și observăm după câteva luni că, sănătos fiind, adică fără febră, fără secreții, fără gât roșu, fără tuse, începe să sforăie noaptea, nu se mai desfundă, vorbește nazonat, are o voce nazalizată, deci dacă încercăm să ne strângem de nas și să vorbim o să avem acest caracter al vocii nazonate.

Într-o asemena situație sfătuim părinții să se ducă la un consult ORL, pentru că trebuie verificat dacă nu s-au mărit vegetatiile adenoide, situație în care putem să avem indicație chirurgicală sau putem să încercăm prin mijloace conservatoare să restabilim respirația orală.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii. Ce trebuie să faci

A început vaccinarea antigripală. Cine beneficiază de gratuitate și cum poți intra în posesia dozei

Bolile copilăriei - când apar primele semne de boală și cum se manifestă în rândul celor mici

Boli de toamnă. Afecțiuni medicale cu care te poți confrunta la începutul sezonului de toamnă

Partenerii noștri