Bolile copilăriei - când apar primele semne de boală și cum se manifestă în rândul celor mici

Data publicării:
Bolile copilăriei - când apar primele semne de boală și cum se manifestă în rândul celor mici. Foto Shutterstock
Bolile copilăriei - când apar primele semne de boală și cum se manifestă în rândul celor mici. Foto Shutterstock

Bolile copilăriei sunt boli virale, contagioase și, odată avute de cei mici, oferă, într-un procent mare, imunitate pe viață. Indiferent de vârsta la care apar, bolile se tratează întotdeauna potrivit indicațiilor medicului specialist.

Copiii, la vârste fragede, nu un sistem imunitar dezvoltat pe deplin, motiv pentru care, în colectivitate, pot intra în contact cu mai mulți viruși, bacterii sau alte miroorganisme care îi pot îmbolnăvi.

Care sunt bolile copilăriei care pot apărea în primii ani de viață

Rujeola sau pojar

Este o boală infecțioasă contagioasă, care se manifestă prin apariția unei erupții cutanate la nivelul corpului copilului și care se transmite, în general, prin contact direct, apropierea de o persoana infectată, sau prin aer. Persoana care poartă virusul poate fi contagioasă 4 zile anterior și după debutul erupției.

Primul simptom care apare, înainte de erupția pe piele a bubițelor/petelor roșii este febra ridicată, de până la 40 de grade C. Ulterior, în 3-5 zile se pot observa semnele pe corp. De regulă, semnele rujeolei apar pe față și gât, iar apoi se extind pe corp, brațe și picioare.

Printre simptomele specifice bolii amintim: tuse, lipsa poftei de mâncare, saune modificate mai ales la sugari.

Rubeola sau pojărelul

Este tot o boală infecțioasă, virală a copilăriei, care se transmite prin contact direct cu o persoană purtătoare de virus sau aer, însă care nu se manifestă violent. Simptomele bolii sunt mai ușoare și datorită vaccinării în acest sens, și pot apărea chiar și la 2-3 săptămâni după expunerea la virusul responsabil.

Primul semn al rubeolei la copii este erupția fină, de culoare roz, care apare pe față și ulterior se extinde la nivelul trunchiului, pe brațe și picioare.

Simptomele rubeolei pot persista între două și cinci zile și pot fi: ferbă ușoară, dureri de cap, nas înfundat, ochi roșii sau ganglionii limfatici măriți (la baza craniului, în partea din spate a gâtului și în spatele urechilor).

Varicela sau vărsat de vânt

Varicela este boala care poate apărea în primii ani de viață ai copilului, până la 8 ani. Este contagioasă, însă, de obicei, nu se manifestă agresiv. Transmiterea se face pe calea aerului, prin strănut, tuse sau prin contactul cu lucrurile/hainele persoanei infectate.

Erupția pe piele apare progresiv, cu bubițe mici și roșii la început, care se umplu cu lichid, apoi se rup și devin cruste, moment din care boala nu mai este contagioasă.

Simptomele bolii pot fi: lipsa poftei de mâncare, febră moderată și lipsă energiei.

Oreion

Oreionul este boala care se manifestă adesea la copii și care afectează, în primul rând, glandele salivare. Virusul se transmite prin picături de salivă (stărnut, tuse), secreții nazale sau prin contact direct cu persoana purtătoare.

Simptomele bolii apar, de obicei, în două săptămâni de la expunerea la virus și pot fi: oboseală, dureri de cap, lipsa poftei de mâncare, dureri musculare și febră ușoară.

Un copil care are oreion este contagios cu câteva zile înainte de apariția simptomelor, înainte ca glandele salivare să înceapă să se umfle.

Boala obrajilor pălmuiți

Este considerată a cincea boală a copilăriei și, de regulă, se manifestă pe o perioadă scurtă de timp și într-o formă ușoară.

Boala obrajilor pălmuiți se poate deosebi de alte afecțiuni prin petele sau formele de roșeață apărute la nivelul ambilor obraji. Ocazional, semnele pot să dispară și să revină de mai multe ori într-o perioadă de 2,3 săptămâni.

Se poate transmite prin aer sau contact direct, dar și prin contact cu sângele altei persoane bolnave. Boala se manifestă ca o răceală cu simptome de febră ușoară, stare de oboseală, somnolență, lipsa poftei de mâncare, iar după 5-7  zile apare și o înroșire la nivelul obrajilor.

Roseola Infantum

Este recunoscută drept a șasea boală a copilăriei și se manifestă prin apariția unei erupții cutanate pe piele, fără să provoace mâncărimi.

Boala debutează cu febră mare timp de câteva zile, până la 5 zile, apoi apare erupția pe piele. La început, petele apar în spatele urechii, apoi se răspândesc de sus în jos pe tot corpul.

Simptomele bolii pot fi: lipsa poftei de mâncare, dureri de cap și gât, umflarea pleoapelor.

Boala gură-mână-picior

Este o boală a copilăriei care apare des în rândul celor mici, chiar și sugari, care este contagioasă și se răspândește prin contactul cu saliva sau secreții respiratorii (tuse sau strănut) ale unei persoane infectate.

Boala este caracterizată de apariția unor răni dureroase la nivelul gurii, în cavitatea bucală (afte bucale), dar și o erupție pe mâni, în palme, și pe picioare, pe talpă. Debutează prin apariția febrei și o durere resimțită în gât, în primele 2-3 zile, iar erupțiile pe piele apar ulterior. Boala nu dezvoltă o formă severă și dispare de la sine în câteva zile.

Pentru oricare dintre bolile copilăriei, medicul specialist este în măsură să ofere o schemă de tratament ori să recomande măsuri de igienă sau dietă, în funcție de caz, pentru a preveni eventualele complicații.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri