Live

85 de cazuri de gripă în şcolile din Bucureşti. Sorina Pintea: „În acest moment situaţia este îngrijorătoare”

Data actualizării: Data publicării:
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

85 de elevi din şcolile bucureştene au fost confirmaţi cu gripă în ultimele patru zile. Ministerele Educației și Sănătății au anunțat încă de ieri că școlile din toată țara vor fi închise vineri, pe 25 ianuarie. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat astăzi la Digi24 că va cere să fie luate cele mai dure măsuri, pentru că „situația este îngrijorătoare”.

Marina Manea, purtător de cuvânt la Inspectoratului Școlar al Municipiului București, a declarat la Digi24 că „în special grădinite au raportat la o grupă mai mult de trei cazuri”.
„Pentru că activitatea este suspendată astăzi și mâine în unitățile de învățământ, așteptăm să vedem de luni încolo câte cazuri mai sunt raportate”, a precizat Manea.

Ea a mai spus că săptămâna viitoare se va stabili ce grupe de grădiniță își vor suspenda activitatea.

Au fost 6 grădiniţe care au raportat astfel de cazuri, un număr mai mare de 3 cazuri de gripă”, a subliniat purtătorul de cuvânt al ISMB.

„Noi am primit o adresă de la DSP, această instituție hotărăște până la urmă care va fi perioada de suspendare a cursurilor. În adresă se menţiona că, dacă într-o unitate de învăţământ procentul de absenteism cauzat de gripă e de 20 la sută, se poate lua hotărârea suspendării activităţii întregii unităţi de învăţământ, dar nu mai mult de 10 zile lucrătoare”, a adăugat Marina Manea.

Ministrul Sănătăţii: Ar trebui să se ia măsurile cele mai dure în acest moment pentru că situaţia este îngrijorătoare

Sorina Pintea a declarat joi la Digi24 că a cerut ca pe 29 ianuarie să se publice situaţia la nivel naţional „astfel încât să putem lua deciziile care se impun cât mai repede”.

„Decizia suspendării cursurilor se poate lua punctual de către Inspectoratul Școlar în colaborare cu DSP-urile acolo unde este necesar. Opinia mea personală este că ar trebui să se ia măsurile cele mai dure în acest moment pentru că situaţia este îngrijorătoare”, a spus minsitrul Sănătății.

Conform datelor noastre, în acest moment mai avem în jur de 24.000 de doze în stoc, dar Ministrul Sănătății a luat decizia suplimentării acestor doze, astfel încât săptămâna viitoare vor mai merge spre cabinele medicilor de familie încă 25.000 de doze. Menţionez că achiziţia s-a făcut pe baza estimărilor trimise de DSP-uri, bineînţeles la solicitarea medicilor de familie. Eu aş vrea să atrag atenţia că totuşi aceste suplimentări ar fi fost necesar a fi cerute încă din decembrie pentru că necesită nişte proceduri. Noi am făcut eforturi, am finalizat procedurile şi de săptămâna viitoare vom putea achiziţiona acele doze suplimentare”, a adăugat Pintea.

Ministrul a amintit că vor beneficia gratuit de dozele de vaccin persoanele din grupele de risc: pacienţii cronici, bătrânii de peste 65 de ani, femeile gravide.

Cealaltă categorie a populaţiei trebuie să-şi achiziţioneze vaccinul din farmacii, care la rândul lor ar fi trebuit să-şi facă stocul pentru că există antivirale în depozite. Am primit ultima situaţie. Avem suficiente antivirale. Farmaciile trebuie doar să comande”, a subliniat ea.

„Ne precipităm în ultima parte, când ştim că avem nevoie urgent. Menţionez că primele doze de vaccin antigripal au ajuns la DSP-urei începând cu 15 septembrie. Deci timp era suficient pentru cereri suplimentare. Şi ei au aşteptat să respecte toate procedurile, dar la noi din 34 de persoane, 30 aveau condiţii medicale preexistente. Patru sunt cei care nu aveau”, a mai spus Sorina Pintea.

România, la câteva zile de declararea epidemiei de gripă

Specialiștii au declarat săptămâna trecută (14-20 ianuarie) ca fiind a două săptămână cu caracter epidemic. Conform raportărilor INSP, săptămâna 14-20 ianuarie 2019 a avut un caracter epidemic, la fel că și săptămâna anterioară acesteia (7-13 ianuarie).

Numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a crescut din nou cu peste 20% faţă de nivelul așteptat.

Bilanțul deceselor cauzate de gripă a ajuns astfel la 34 de morţi.

Conform specialiștilor, dacă şi cea de a treia săptămână consecutiv își va menține caracterul epidemic, va fi declarată epidemia de gripă.

Citește și Şcolile, închise vineri. Sorina Pintea: Părinţii să îşi ţină copiii acasă! Nu înseamnă că vor merge la mall sau la film

Cum te protejezi de gripă

Oamenii sunt sfătuiți să respecte recomandările specialiștilor pentru evitarea îmbolnăvirilor și a răspândirii virusului gripal:

• Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripă și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;

• Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;

• Respectarea etichetei tușei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tușe/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului);

• Igienă adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;

• Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical;

• Continuarea vaccinării antigripale În funcție de situația epidemiologică, unitățile sanitare sunt responsabile să limiteze accesul vizitatorilor în spitale, în special în secțiile cu risc crescut.  

Citește și

Care sunt diferențele dintre gripă și răceală

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Val de viroze din cauza schimbării vremii: 90.000 de cazuri de infecții respiratorii într-o săptămână. Sfatul medicilor

A început vaccinarea antigripală. Cine beneficiază de gratuitate și cum poți intra în posesia dozei

Se închid școlile în județul Galați. În ce condiții se suspendă cursurile în alte județe

De ce recomandă medicul vaccinarea antigripală din luna septembrie. Vaccinul gripal este gratuit în România pentru mai multe persoane

Partenerii noștri