Video România, pe lista de supraveghere a SUA privind traficul de persoane. Vela: MAI a acţionat astfel încât să evităm un raport negativ
Ministrul Afacerilor de Interne, Marcel Vela, a declarat, vineri, că a luat notă de publicarea raportului Departamentului de stat al SUA cu privire la traficul de persoane. "MAI a acţionat în mod constant astfel încât în acest an să avem o evaluare pozitivă şi să putem evita un raport negativ pentru al treilea an consecutiv, Nici 2018, nici 2019 nu au o evaluare tocmai bună", a adăugat Vela.
"Am luat notă de publicarea raportului Departamentului de Stat privind combaterea traficului de persoane. În ansamblul său, raportul conturează imaginea generală a activității anti-trafic din România. În acest an, autoritățile au manifestat o preocupare constantă pentru prevenirea și combaterea traficului de persoane și cest lucru se vede în rezultatele obținute.
Deși pandemia a fost principala preocupare, MAI și-a făcut datoria în tot ceea ce înseamnă combaterea și prevenirea traficului de persoane. Menționez inclusiv discuțiile cu Ministerul Justiției, DIICOT, Ministerul Muncii, Ministerul Educației, organizații internaționale și societatea civilă.
MAI a acţionat în mod constant astfel încât în acest an să avem o evaluare pozitivă şi să putem evita un raport negativ pentru al treilea an consecutiv, Nici 2018, nici 2019 nu au o evaluare tocmai bună”, a precizat ministrul.
Adrian Zuckerman: Sub fostul guvern, eforturile de combatere a traficului de persoane au fost reduse
Prezent la conferința de la sediul MAI, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Adrian Zuckerman, a declarat că "sub fostul guvern, eforturile de combatere a traficului de persoane au fost reduse".
"Din păcate, România rămâne pe lista de supraveghere de nivelul 2 pentru al doilea an consecutiv ceea ce înseamnă că Guvernul nu și-a intensificat suficient eforturile de combatere a traficului de persoane. Anul trecut, sub fostul guvern, eforturile de combatere a traficului de persoane au fost diminuate. Bandele au traficat cu nerușinare oameni, știind că probabil vor scăpa nepedepsiți, așa cum s-a întâmplat în trecut.
Fac apel la conducerea Parlamentului. Începeți să lucrați imediat cu Guvernul pentru a adopta legislația necesară pentru a prinde infractorii și pentru a recupera prejudiciile cauzate de fostul guvern și care i-au ajutat pe infractori. Acum este momentul ca Parlamentul să ia atitudine", a declarat diplomatul american.
România nu îndeplinește standardele minime pentru eliminarea traficului de persoane
Țara noastră este una dintre principalele surse din Europa de unde vin victimele rețelelor de traficanți. Bărbați, femei și copii români sunt exploatați sexual, sunt duși ilegal la muncă sau sunt puși să fure și să cerșească în alte state de pe continent, precizează un raport publicat de Departamentul de Stat al SUA.
Față de precedenta perioadă de raportare, a scăzut numărul traficanților anchetați și condamnați, iar Departamentul de Stat recomandă ca investigațiile în aceste cazuri să fie o prioritate. De asemenea, România este îndemnată să penalizeze și oficialii care sunt complici cu traficanții, deoarece aceștia au scăpat mai mult nepedepsiți până acum. Raportul american a notat totuși că guvernul de la București face eforturi pentru corectarea problemelor.
România este în categoria trei din patru, alături de Bosnia, Congo, Pakistan și Vietnam, printre altele.
Editor: Cristina Iancu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News