Live

România a informat statele aliate despre „o interferență străină semnificativă” în alegerile prezidențiale

Data actualizării: Data publicării:
Ministerul Afacerilor Externe. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

România a informat statele aliate cu privire la o „încercare de interferență externă” în alegerile prezidențiale, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

„Autoritățile române au luat decizia de a declasifica și de a face publice rapoarte care cuprind informații relevante privind operațiuni externe maligne, inclusiv finanțare ilegală, amplificare sintetica a unor campanii digitale și atacuri cibernetice de amploare care au avut ca tinta alegerile prezidențiale din România”, se arată într-un comunicat publicat joi de MAE.

„Rapoartele declasificate arată o interferență externă fără precedent și semnificativă, îndreptată împotriva instituțiilor și proceselor democratice. Aceste acțiuni fac parte dintr-o încercare continuă si persistentă de a submina angajamentul ferm al României față de valorile euroatlantice și față de apartenența noastră la UE și NATO. Autoritățile române investighează această tentativă de influențare, care este în desfășurare. Ne-am informat aliații cu privire la această încercare de interferență externă și vom lua toate măsurile necesare pentru a proteja democrația, securitatea națională și suveranitatea”, se arată în comunicatul MAE.

Washingtonul a avertizat joi România asupra „consecinţelor negative grave” pe care le-ar produce o îndepărtare a ţării de Occident, în timp ce candidatul naţionalist Călin Georgescu se află într-o poziţie favorabilă în urma primului tur al alegerilor prezidenţiale.

Românii au dreptul să-și aleagă președintele fără interferențe externe, a precizat Departamentul de Stat al SUA.

„Progresele obţinute cu greu de România în ancorarea sa în comunitatea transatlantică nu pot fi puse sub semnul întrebării de actori străini care încearcă să devieze politica externă a României de la alianţele sale occidentale”, a declarat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, referindu-se la acuzaţiile de ingerinţă rusă formulate de autorităţile de la Bucureşti.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

NATO trimite 10 nave în Marea Baltică pentru a păzi cablurile submarine și a descuraja orice tentativă de sabotaj

Trump vrea ca țările NATO să cheltuiască 5% din PIB pentru apărare și nu exclude folosirea forței pentru a obține Groenlanda

Scenarii de război: Ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar ataca România. Pe tot parcursul anului 2025 se vor testa diverse strategii NATO

Jens Stoltenberg, fostul secretar general al NATO, va participa la ceremonia de învestire a lui Donald Trump ca președinte al SUA

Partenerii noștri