Live

Rezultate parțiale la alegerile din Moldova: Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, spre turul doi. Ce arată datele la referendum

Data actualizării: Data publicării:
Cozi la secțiile de votare din Moscova pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova și referendumul pro-UE Foto: Profimedia

Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova a anunțat duminică seara că a început centralizarea rezultatelor preliminare ale alegerilor prezidențiale din 2024, precum și ale referendumului privind aderarea țării la UE. Primele date arată că Maia Sandu, care candidează pentru un nou mandat, şi reprezentantul Partidului Socialist din Republica Moldova (PSRM), Alexandr Stoianoglo, se vor confrunta în turul II. Totodată, după centralizarea a peste 90% din procesele verbale privind referendumul pentru aderarea la Uniunea Europeană, tabăra NU are un avans în fața celei pro-UE.

Maia Sandu acuză „o fraudă fără precedent”

ACTUALIZARE ORA 1.39: Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că autorităţile Republicii Moldova au informaţii şi probe privind „un atac fără precedent” asupra democraţiei din Republica Moldova și a îndemnat oamenii să aştepte rezultatele finale ale votului. 

„Moldova s-a confruntat cu un atac fără precedent asupra democrației. Grupări criminale, împreună cu forțe străine, ostile, au atacat țara noastră cu zeci de milioane de euro, propagandă, cu cele mai mizerabile mijloace, pentru a duce țara noastră într-o zonă de instabilitate”, a afirmat Maia Sandu, în prima sa reacție despre rezultatele alegerilor din Moldova.

Votul „NU” începe să scadă ușor

ACTUALIZARE ora 1.08: Votul NU la referendum a început să scadă ușor, pe măsură ce tot mai multe procese verbale sunt procesate. Diferența dintre cele două tabere este de aproximativ 100.000 de voturi, însă mai sunt de numărat aproximativ 200.000 de voturi din diaspora, ceea ce înseamnă că scorul va fi unul strâns.

În prezent, după procesarea a 90% din procesele verbale, tabăra NU are 53,6%, în timp ce tabăra DA are 46,3%.

„Rezultatele, un șoc pentru echipa Sandu”

ACTUALIZARE ora 00.54: Primele rezultate parțiale din Republica Moldova, bazate doar pe o fracțiune din voturi, au arătat că 56% dintre moldoveni au votat „nu” la referendumul privind aderarea UE și au plasat-o pe actuala președintă Maia Sandu cu doar câteva puncte procentuale în fața rivalului său, la alegerile prezidențiale, scrie Reuters.

„Rezultatele afișate pe site-ul Comisiei Electorale Centrale se modifică în timp real, însă ar putea reprezenta un eșec politic major pentru guvernul pro-occidental al lui Sandu, în cazul în care acestea se mențin”, comentează agenția.

Citește mai multe: Reuters, despre rezultatele alegerilor din Moldova: „Un șoc pentru echipa lui Sandu”

Au fost numărate peste 80% din voturi la referendum

ACTUALIZARE 0ra 00.10: Nu sunt schimbări majore privind rezultatele referendumului. După numărarea a peste 80% din voturi, 54,8% dintre moldoveni au votat NU, în timp ce 45,2% au votat DA. 

Se conturează mai clar un tur II: Maia Sandu vs. Alexandr Stoianoglo

ACTUALIZARE ora 23.38: După procesarea peste 70% din procesele verbale la referendumul pentru aderarea la UE, cifrele arată că 55,3% dintre alegători au votat „NU”, iar 44,6% – „DA”. 

În ceea ce privește alegerile prezidențiale, după centralizarea a 68% din procesele verbale, Maia Sandu rămâne pe primul loc, fiind urmată de candidatul socialiștilor, Alexandr Stoianoglo. Cei doi se vor confrunta cel mai probabil în turul II, peste două săptămâni.

Rezultatul obținut de candidatul susținut de socialiștii proruși, Alexandr Stoianoglo, este unul surprinzător, în contextul în care acesta era cotat cu 9 la sută din voturi, în ultimul sondaj de opinie, realizat cu trei zile înainte de alegeri.

 

ACTUALIZARE ora 22.57: După procesarea a 46% din procesele verbale, rezultatele de pe pagina Comisiei Electorale Centrale arată că 44% dintre alegători au votat „DA” și 56% – „NU”.

Primele rezultate oficiale din Republica Moldova

Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova a început să publice rezultatele parțiale ale scrutinului prezidențial. Astfel, după centralizarea a 22% din totalul proceselor verbale, Maia Sandu se află pe primul loc, cu peste 33% din voturi. 

Rezultate parțiale alegeri prezidențiale Republica Moldova, după numărarea a 22% din voturi:

Dacă aceste rezultate se păstrează, peste două săptămâni va fi organizat turul II al alegerilor prezidențiale.

În ceea ce privește referendumul privind aderarea la UE, rezultatele după numărarea a 43% din voturi sunt următoarele:

Cu câteva ore înainte de închiderea urnelor, Maia Sandu a lansat un îndemn pentru oameni să iasă la vot, într-un live pe pagina sa de Facebook. „Vreau să mă adresez și celor care nu au ajuns încă la secțiile de vot. Nu stați deoparte. Veniți alături de toată țara, veniți alături de toată comunitatea noastră mare și frumoasă. Ieșiți la vot! Votați pentru voi, votați pentru familiile voastre, votați pentru țara noastră”, a transmis Maia Sandu.

Conform datelor CEC, până la ora 21:00, votaseră peste 1,55 milioane de cetățeni, reprezentând peste 51,5% din totalul populației cu drept de vot din Republica Moldova. De asemenea, peste de 124 de mii de tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani și-au exercitat dreptul la vot, arată datele publicate de CEC, ceea ce reprezintă peste 8% din numărul total a cetățenilor care au votat.

În același timp, aceste cifre înseamnă că peste 46% din tinerii cu vârste între 18-25 de ani au mers duminică la vot.

Prezența la vot la referendumul pro-UE: aproape 50%

Pragul pentru referendumul pro-UE din Republica Moldova a fost atins la alegerile de dumincă.. La ora 21, prezența a fost de 49,81%. De altfel, încă de la ora 19, votaseră deja 42,44% din numărul total al alegătorilor. Pragul pentru validarea referendumului constituțional este de o treime (33,3%) din numărul total al alegătorilor din Republica Moldova.

Odată cu trecerea referendumului, preambulul Constituției va fi completat cu două alineate noi în care va fi scris că identitatea poporului Republicii Moldova este europeană, iar integrarea în Uniunea Europeană este obiectivul strategic al țării. Totodată, Constituția va fi completată și cu un nou titlu, numit integrarea în Uniunea Europeană.

Cetățenii Republicii Moldova au fost chemați la urne duminică pentru două voturi importante: primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024, 11 candidați fiind înscriși în cursa pentru președinția Moldovei, și referendumul de schimbare a constituției, în vederea aderării la Uniunea Europeană.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Gigi Becali nu a stat pe gânduri după Dinamo - FCSB! Un jucător, OUT din echipă: ”Bă, vezi-ți de treaba ta”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Jachete cu inscripția „Rusia-Moldova”. Ce au primit mai mulți moldoveni la secții de votare din Moscova

Pragul pentru referendumul pro-UE din Republica Moldova a fost atins, cu două ore înainte de închiderea urnelor

Partidul „Renaștere”, afiliat lui Ilan Șor, a anunțat că se rupe de „grupul criminal ŞOR”. Anunțul a fost șters la scurt timp (presă)

MAE de la Chișinău, despre cozile de la ambasada din Moscova: „Au fost create artificial, în scopul periclitării procesului electoral”

Partenerii noștri