Regina-mamă Elena va fi înmormântată astăzi la Curtea de Argeș. Toți regii și toate reginele României sunt acum împreună
Pentru prima dată în istoria ţării, toţi regii şi toate reginele României sunt împreună, la Curtea de Argeş. Trupul Reginei-mamă Elena a fost adus vineri în țară, din Elveţia, iar astăzi, la Curtea de Argeș, va avea loc o ceremonie îndelung amânată.
Regina Elena a închis ochii la Lausanne, în ziua de 29 noiembrie 1982, timp în care țara noastră se afla sub dictatura comunistă. Ea a fost înmormântată la cimitirul Bois-de-Vaux din Lausanne. După șapte decenii, Regina Elena s-a întors acasă.
Regina-Mamă Elena a fost repatriată vineri pentru a fi reînhumată azi la Curtea de Argeș, alături de fiul ei, Regele Mihai I.
Programul ceremoniilor de sâmbătă
Sâmbătă, la ora 12:00, va fi oficiată slujba de înmormântare în Catedrala istorică de la Curtea de Argeș.
Publicul va avea acces în parcul Catedralei.
La ora 12:40, sicriul, purtat pe umeri de militari ai Brigăzii de Gardă Mihai Viteazul, va fi dus la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală unde, la ora 13:00, va avea loc ceremonia de reînhumare. Publicul va avea acces pe platforma din fața Noii Catedrale.
Toți cei care doresc să aprindă lumânări și să depună flori ca omagiu față de Regina-Mamă Elena pot să o facă la Curtea de Argeș în fața Noii Catedrale Arhiepiscopale și Regale. Majestatea Sa Margareta roagă pe cei care vor aduce flori să aleagă doar flori albe, ca omagiu adus Reginei-mamă Elena.
Familia Regală a anunțat doliu pentru zilele de 18, 19 și 20 octombrie 2019.
O carte de condoleanțe este la dispoziția publicului la Palatul Elisabeta până în ziua de luni, 21 octombrie. Condoleanțele pot fi transmise online prin mesaje la www.romaniaregala.ro/
Vineri a fost o zi emoționantă pentru români. Regina Elena, mama regelui Mihai I, s-a întors pe pământ românesc, la 71 de ani de la plecarea în exil. Repatrierea este un act de dreptate istorică, sunt de părere reprezentanții Casei Regale. Osemintele Reginei-Mamă au fost aduse de la Geneva cu avionul militar „Spartan”, aparținând Forțelor Aeriene Române. De la aeroport, Cortegiul Funerar a plecat la Palatul Elisabeta, apoi spre Curtea de Argeș.
Geoană: „Dumnezeu să-i dea sănătate” Regelui Mihai
Gara Regală din Curtea de Argeș, în paragină
Cine a fost prințul Philip
Cine câștigă o cursă între tren și bicicletă?
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile. Fiți cuminți, mergeți pe vârfuri”
Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza
VIDEO: Incendiu puternic la Piața Matache din București
Răspunsul Elenei Lasconi întrebată dacă l-ar vota pentru funcția de premier pe Marcel Ciolacu
După ceremonia religioasă și militară, cortegiul funerar a pornit spre Palatul Elisabeta. Aici, sicriul a fost depus în Sala Regilor, unde familia s-a recules la catafalcul reginei. A fost dorința Custodelui Coroanei ca, în mod simbolic, înainte de a fi dus la Curtea de Argeș, sicriul să fie depus și la palatul din care, la 30 decembrie 1947, Regina-Mamă și regele Mihai au fost siliți să plece.
Ce spun oamenii despre Regina-mamă Elena
Zeci de oameni au venit în fața Palatului Elisabeta, pentru a aprinde lumânări. Au depus flori albe, ca omagiu adus bunătății reginei Elena.
„I-am adus flori care să reziste un pic mai mult, pentru că și dragostea noastră rezista mult în timp”, spune o doamnă copleșită de emoție. „Despre Regina Elena știu de la părinții mei și de la bunicii mei. Mi-au spus că era de o bunătate și de o generozitate care au influențat nu numai familia regală, în general, tot ce a atins ea. A fost parcă atins de aripă de înger. A știut să aducă alinare, bucurie, un sfat bun, mai ales regelui, exact în perioada cea mai critică a vieții lui ca rege, în perioada anilor 40”, explică femeia.
„Pentru mine, Casa Regala înseamnă o Românie prosperă, înseamnă fericirea noastră și înseamnă continuitate în timp. Am venit să aduc acest omagiu Reginei Elena”, spune o tânără cu flori în mână.
Ce lucruri vă vin în minte când vă gândiți la Regină?
- Mă gândesc la frumusețe, la rezistența împotriva vicisitudinilor timpului și la foarte multă onoare, respect și simpatie pentru popor.
- Nu plângem, ne bucurăm că se întoarce Regina-mamă în țară.
- A fost izgonită din țară, fiul a suferit foarte mult. Și nouă ne-a părut rău, copii fiind, povestește o doamnă.
- Pentru mine, familia regală reprezintă un model de demnitate, pentru România reprezintă un element de continuitate. Fără ei, poate nu am fi ce suntem azi, spune un tânăr regalist.
Cortegiul a pornit apoi spre Curtea de Argeș, acolo unde Regina-Mamă va fi reînhumată sâmbătă.
Cum a reușit Regina-Mamă Elena să salveze orfanii evrei, punându-și propria viață în pericol
Editare web: Luana Păvălucă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News