Live

Primul român condamnat pentru terorism va primi despăgubiri de 3.000 de euro

Data actualizării: Data publicării:

Dragoș Ciupercescu, primul român condamnat pentru terorism, trebuie să primească de la statul român despăgubiri de 3.000 de euro, a decis Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Ciupercescu a făcut plângere la CEDO din cauza condițiilor de detenție.

El a fost condamnat în 2005 la 18 ani de închisoare și a fost deținut în mai multe penitenciare din România până la eliberarea condiționată, în 2016.

A făcut plângere în repetate rânduri din cauza aglomerației din închisoare și a lipsei de căldură. S-a plâns și că a fost expus la fum de țigară, când a fost dus la audieri.

O altă nemulțumire a fost că nu putea comunica online cu soția sa, aflată în Italia, și că trebuia să informeze autoritățile din penitenciar în legătură cu numerele de telefon pe care voia să le apeleze.

CEDO a decis că statul român trebuie să-l despăgubească pe Ciupercescu cu 3.000 de euro pentru condițiile de detenție din penitenciarele Giurgiu și Jilava.

Decizia nu este definitivă și poate fi contestată în termen de 3 luni la Marea Cameră a CEDO.

În noaptea de 10 spre 11 august 2002, Ciupercescu a furat, din depozitul de muniţii al UM 01348 din Bucureşti, şapte grenade de mâna defensive tip F 1, zece focoase destinate acestui tip de muniţie şi 144 de cartuşe calibrul 7,65.

În 6 noiembrie 2002, Ciupercescu a detonat pe trotuarul din faţa Liceului "Jean Monnet", din Capitală, una dintre grenadele sustrase, rănind cinci elevi şi distrugând mai multe bunuri.

În 14 martie 2003, el a amplasat o altă grenadă pe o alee frecventată din Parcul Cişmigiu, dar grenada nu a explodat.

Ciupercescu a fost angajat, între 1997 şi 1999, pe baza unui contract, ca militar în cadrul unei unităţi aparţinând Ministerului Apărării Naţionale, cu gradul de caporal, fiind concediat pentru dezinteres în exercitarea atribuţiilor de serviciu.

Editor web: Monica Bonea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Părerea candidaților despre legalizarea parteneriatului civil, în contextul deciziilor CEDO privind cuplurile de același sex

Israelul a adoptat o lege care îi permite să deporteze familiile persoanelor condamnate pentru terorism, inclusiv cetățeni israelieni

„Am făcut chimioterapie și histerectomie totală”. Mărturia cutremurătoare a femeii din Constanța, diagnosticată greșit cu cancer

O femeie din Constanța a câștigat daune de 50.000 de euro la CEDO, după ce a fost diagnosticată greșit cu cancer

Partenerii noștri