Marcel Ciolacu l-a primit pe premierul Ucrainei la Palatul Victoria. Cei doi au semnat o declaraţie privind tranzitul mărfurilor
Premierul Ucrainei, Denis Şmîhal, face, vineri, o vizită în România. Acesta a fost primit de premierul Marcel Ciolacu cu care discută, printre altele, despre ajutorul dat de România Ucrainei, dar şi despre tranzitul de cereale.
ACTUALIZARE 14:30 Prim-ministrul Marcel Ciolacu şi premierul ucrainean Denis Şmîhal, aflat în vizită la Bucureşti, au semnat, vineri, o declaraţie politică privind întărirea cooperării bilaterale în asigurarea tranzitului fiabil al mărfurilor din Ucraina.
Ciolacu şi Şmîhal au parafat, de asemenea, două acorduri privind recunoaşterea reciprocă a actelor de studii şi deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei între cele două ţări, la Sighetu Marmaţiei, respectiv Bila Tserkva.
„Eu și Guvernul vom continua să acordăm sprijin deplin și consistent pentru Ucraina. Suntem uniți împotriva agresiunii militare a Rusiei și a actelor de barbarie. Acest conflict fără sens trebuie să înceteze. Oferim sprijin total pentru suveranitatea și integritatea teritorilă a Ucrainei. Vom fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie până la victoria Ucrainei. Traversăm o perioadă extrem de complicată, cu provocări fără precedent pentru securitatea continentului nostru și a lumii întregi. Trebuie să rămânem fermi pentru această luptă. E și pentru protejarea modului nostru de viață și a valorilor noastre fundamentale legate de democrație și libertate și mă bucur că poporul român a înțeles din prima clipă aceste lucruri și a dat dovadă de solidaritate incredibilă cu Ucraina. Trebuie să apărăm dreptul Ucrainei în a decide în mod suveran asupra viitorului, pentru că o Ucraină independentă, suverană, democratică, liberă, prosperă este în interesul strategic al României. Am făcut o inventariere a implicaţiilor de securitate pentru Republica Moldova, în condiţiile provocărilor Federaţiei Ruse în regiunea Mării Negre. Am reiterat faptul că locul firesc al Republicii Moldova şi Ucrainei este în familia europeană. România susţine puternic o decizie politică, până la finele anului, pentru deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu ambele state”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.
El a mai adăugat că l-a asigurat pe premierul ucrainean că România se va implica la fel ca și până acum în facilitarea exporturilor de cereale ucrainene către piețele internaționale.
„Prin România sperăm să tranziteze peste 60% din volumul total al exporturilor de cereale din Ucraina. Am subliniat importanța colaborării dintre țărilor noastre, precum și cu partenerii noștri internaționali. Am salutat deciziile de la discuția de la Galați. Am stabilit o țintă ambițioasă, dublarea a volumlui tranzitului de cereale ucrainene în România de la două milioane de tone pe lună, la patru milioane de tone. Am semnat împreună cu el o declarație politică privind întărirea cooperării bilaterale și asigurarea tranzitului mărfurilor din Ucraina”, a mai declarat Ciolacu.
Ceremonia de semnare a documentelor, desfăşurată la Palatul Victoria, marchează „consolidarea şi progresul în relaţiile bilaterale dintre România şi Ucraina”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.
Premierul Marcel Ciolacu a solicitat drepturi egale pentru românii din Ucraina
De asemenea, premierul Marcel Ciolacu a solicitat drepturi şi libertăţi egale pentru românii din Ucraina, cât şi recunoaşterea inexistenţei aşa-numite limbi „moldoveneşti” şi să adopte toate măsurile legale şi administrative în consecinţă. Şeful Guvernului român i-a reamintit lui Şmîhal că Republica Moldova adoptat recent un act normativ prin care recunoaşte limba oficială ca limba română.
„În ceea ce priveşte subiectul drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina, am readus în atenţia domnului prim-ministru preocupările legitime ale României în acest domeniu. Am reamintit poziţia fermă a României pe acest subiect. Am arătat că aşteptăm deschidere şi implicare din partea autorităţilor ucrainene – aşa cum este normal între două state legate printr-o solidaritate atât de puternică”, a explicat Marcel Ciolacu, într-o declaraţie de presă comună susţinută, vineri la Palatul Victoria, cu omologul ucrainean Denis Şmîhal.
Premierul român a adăugat că „solicitările noastre sunt fireşti şi rezonabile”.
„Dorim pentru românii din Ucraina exact aceleaşi drepturi şi libertăţi de care se bucură persoanele aparţinând minorităţii ucrainene din România. Contez pe implicarea domnului prim-ministru Şmîhal, astfel încât mesajul nostru să ajungă la toate nivelurile administraţiei ucrainene”, a mai spus Ciolacu.
Acesta a mai precizat că i-a cerut omologului ucrainean recunoaşterea inexistenţei limbii „moldoveneşti”.
„Referitor la problema aşa-numitei limbi „moldoveneşti” am reluat solicitarea mai veche a părţii române ca autorităţile ucrainene să recunoască inexistenţa acesteia şi să adopte toate măsurile legale şi administrative în consecinţă. Am reamintit că Republica Moldova a adoptat recent un act normativ prin care recunoaşte limba oficială ca limba română”, a conchis Marcel Ciolacu.
Premierul ucrainean a mulțumit României pentru susținere
Ucraina îşi menţine „cursul strategic” de integrare în UE şi NATO, a declarat, vineri, la Bucureşti, prim-ministrul Denis Şmîhal, care a mulţumit României pentru susţinere.
El a adăugat că România a fost ţara care, încă din primele zile ale războiului, a întins o mână de ajutor Ucrainei.
„Cursul strategic al Ucrainei de integrare în UE şi NATO rămâne neschimbat. Mulţumim partenerilor români pentru susţinere. Sperăm că România va susţine adoptarea deciziei de începere a negocierilor de pre-aderare a Ucrainei în Uniunea Europeană, despre care a vorbit domnul prim-ministru Marcel Ciolacu. De asemenea, aşteptăm participarea activă a oamenilor de afaceri din România în refacerea Ucrainei. Suntem convinşi că vom găsi proiecte reciproc avantajoase”, a afirmat Şmîhal, la Palatul Victoria.
Denis Şmîhal a menţionat că a avut discuţii „constructive” cu Marcel Ciolacu.
„Am discutat despre perfecţionarea infrastructurii de transport distrusă de Rusia, vom dezvolta infrastructura de frontieră, drumuri, căi ferate. Vom extinde punctele de trecere a frontierei şi vom construi altele noi. Vom simplifica controlul de frontieră în punctele de trecere şi, unde este posibil, vom avea un control comun pentru simplificarea tranzitului de mărfuri. Vom facilita transportul de producţie ucraineană în porturile româneşti. Vom consolida colaborarea în regiunea Dunării prin folosirea infrastructurii portuare actuale, precum şi prin investiţii în dezvoltarea acestei infrastructuri. În prezent, România pentru Ucraina ocupă locul al treilea în ceea ce priveşte facilitarea tranzitului din Ucraina", a explicat şeful Guvernului de la Kiev.
Noul punct de trecere a frontierei Sighetu Marmaţiei - Bila Tserkva va funcţiona în regim permanent, fiind destinat tranzitului de mărfuri şi pasageri. În baza acordului privind recunoaşterea reciprocă a actelor de studii, absolvenţii vor putea lucra pe teritoriul statului vecin.
Premierul Şmîhal a transmis aprecierea faţă de poziţia „constructivă” a României în ceea ce priveşte tranzitul cerealelor ucrainene. Totodată, el a mulţumit pentru primirea călduroasă a celor peste 125.000 de ucraineni care s-au refugiat în România din calea războiului.
„Mulţumim pentru poziţia foarte clară de condamnare a agresiunii ruse şi terorismului rusesc şi a tuturor infracţiunilor comise de Rusia. Mulţumim pentru susţinerea sancţiunilor împotriva agresorului. Mulţumim pentru susţinerea formulei păcii a preşedintelui Volodimir Zelenski şi pentru acordul de a instrui piloţii ucraineni şi de a crea pe teritoriul României un centru special. De asemenea, în România sunt instruiţi şi alţi militari ucraineni şi mulţumim pentru aceasta. Sunt convins că în viitorul apropiat înţelegerile noastre vor avea consecinţe pozitive şi practice. Sunt convins că împreună vom face pacea şi securitatea, vom reface Ucraina şi vom dezvolta relaţiile noastre pentru binele popoarelor ucrainean şi român, în Europa unită”, a mai transmis prim-ministrul Ucrainei.
ACTUALIZARE 12:30 Prim-ministrul ucrainean Denis Şmîhal a fost primit, vineri, la Palatul Victoria, de premierul Marcel Ciolacu.
După întâmpinarea oficială, cei doi înalţi oficiali vor avea o întrevedere tete-a-tete.
Întâlnirea va fi urmată de ceremonia de semnare a unor documente bilaterale şi de declaraţii comune ale celor doi premieri.
Controverse în jurul afacerilor nepotului lui Marcel Ciolacu. Reacția liderilor PSD
Kievul vrea să recruteze încă 160.000 de soldaţi
Elena Lasconi are o solicitare către Ciolacu cu privire la George Simion, „omul rușilor”
Ciolacu vrea o a treia întrebare la referendumul lui Nicușor Dan
Ciolacu: Ciucă stă pe margine și critică
Ciolacu și Simion, în turul doi la prezidențiale (sondaj USR)
Prețurile la carburanți au crescut pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu și din Ucraina. Expert: Urmează și alte scumpiri
Ciolacu: „Multe tâmpenii se spun în campania electorală”
Șoșoacă i-a sunat pe Ciolacu și Geoană
Surse guvernamentale anunţă că premierul Ucrainei Denis Şmîhal a intrat în România şi se îndreaptă către Bucureşti.
La 12.30, el va avea o întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu.
Cei doi vor discuta, printre altele, despre ajutorul dat de România Ucrainei, dar şi despre tranzitul de cereale.
De asemenea, cei doi oficiali vor discuta despre situaţia fermierilor români şi despre protejarea minorităţii române din Ucraina.
Editor : Bianca Chirilă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News