Live

Ultimatum de la Timmermans pentru Dăncilă. Premierul trebuie să răspundă la 18 întrebări

Data actualizării: Data publicării:
Foto: gov.ro

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, îi solicită premierului Viorica Dancila că până la 1 noiembrie să răspundă la un set de 18 întrebări punctuale privind modificările codurilor penale și de procedura penală. Întrebările arată că potrivit CE, aceste modificări ar putea încălca trei directive europene foarte importante, scrie Ziare.com.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a confirmat, pentru Digi24că autoritățile române au primit un set de întrebări punctuale. „Comisia urmărește cu foarte mare atenție evoluțiile din România, în special modificările aduse legilor justiției, codului penal și codului de procedura penală. Analizăm amendamentele aduse acestor legi, pentru a vedea dacă sunt conforme cu legislația Uniunii Europene și am trimis întrebări precise și detaliate către autoritățile române referitoare la aspectele care ne preocupă, a declarat purtătorul de cuvânt al CE.

Scrisoarea, care are anexate cele 18 întrebări, este datată 4 octombrie.  Citiți detaliile pe ziare.com.

În cazul încălcării legislației Uniunii Europene, Comisia Europeană poate declanșa procedura de infringement împotriva unui stat. Procedura are mai multe etape - inclusiv un dialog cu autoritățile țării vizate - și în faza finală, dacă statul respectiv nu se conformează Tratatului UE, se poate ajunge în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene, riscând sancțiuni.

Plenul Parlamentului European a dezbatut, miercuri, situaţia statului de drept din România, la dezbateri fiind prezentă Viorica Dăncilă, dar și Frans Timmermans. Marţi seară, premierul Dăncilă şi ministrul justiţiei, Tudorel Toader, se întâlniseră cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat miercuri, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg că executivul comunitar urmăreşte ultimele evoluţii din România cu îngrijorare şi a reiterat că independenţa sistemului judiciar şi capacitatea sa de a lupta împotriva corupţiei sunt esenţiale pentru o Românie puternică în UE.

Apoi, în intervenţia sa din finalul dezbaterii despre România din Parlamentul European, Timmermans a spus că în cei aproape 30 de ani de la căderea dictaturii din România ţara noastră a făcut progrese enorme şi că pe ultima sută de metri a acestui maraton riscă să nu treacă linia de sosire, el cerând autorităţilor să ţină cont de raportul MCV şi de toate recomandările organismelor europene. „Dacă Comisia trebuie să fie extrem de brutală pentru evaluare, o vom face. Nu este o ameninţare, noi suntem gardienii tratatelor şi ne luăm acest rol în serios”, a avertizat oficialul european.

Premierul Viorica Dăncilă a reluat, joi, la începutul şedinţei de Guvern, principalele declaraţii pe care le-a făcut în dezbaterea din Parlamentul European, mesajul său fiind că „România îşi menţine parcursul european şi respectă statul de drept”.

Citiți și: 

Timmermans: Lucrurile merg înapoi. Dăncilă: Nu am venit să dau socoteală. MCV și-a ratat menirea

Timmermans, avertisment dur: Dacă la Comisie trebuie să fim extrem de brutali pentru evaluare, o vom face

Eurodeputata care a adus în PE lista de întrebări pentru Dăncilă: Sunt motive de îngrijorare

Tudorel Toader anunță o posibilă OUG pe legile justiției

Cele patru mari minciuni pe care politicienii Puterii le-au spus la Strasbourg şi Bucureşti

Dăncilă: Nu o să acceptăm niciodată un „to do list”

EXCLUSIV. Cea mai dură declarație la adresa Vioricăi Dăncilă în Parlamentul European

EXCLUSIV. „Premierul dvs. a fost foarte agresiv”. Cum vede prestația Vioricăi Dăncilă în PE autoarea raportului despre Ungaria

VIDEO. Viorica Dăncilă, aplaudată în picioare în sedința de guvern, pentru prestația din PE

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Nemulțumiri în USR după decizia Elenei Lasconi de a-i trimite o scrisoare lui Donald Trump

Șase foști ambasadori ai SUA la București le scriu românilor, în contextul alegerilor. „Suntem îngrijorați. Dar încrezători în România”

Andrew Baker denunță discursul lui Călin Georgescu printr-o scrisoare trimisă președintelui Klaus Iohannis. Ce scrie în document

Învățăturile foștilor candidați. Ce sfaturi au Năstase, Ponta și Dăncilă pentru competitorii care vânează un loc la Cotroceni

Partenerii noștri