Dezbaterea din Parlamentul European a venit la propunerea unei eurodeputate din Germania. E vorba despre Ska Keller, lider al Verzilor din Parlament, care a intrat azi în plen cu o listă lungă de întrebări pentru Viorica Dăncilă. Cu ce a ieşit de la dezbatere, într-un alt interviu exclusiv.
Reporter: Ce credeţi că se va întâmplă după dezbaterea la care aţi luat parte azi, în care prim-ministrul nostru a fost foarte ferm şi şi-a apărut poziţia anterioară şi nu pare că vrea să schimbe ceva?
Ska Keller, copreşedinta Verzilor din PE: Într-adevăr, această dezbatere a fost foarte importantă pentru întreaga situaţie şi arată că Parlamentului European chiar îi pasă de oamenii din România. Noi îi cerem Comisiei să monitorizeze îndeaproape evenimentele din România. Comisarul Timmermans a promis că va face asta şi asta e foarte bine. Aşteptăm noul raport MCV despre România, aşteptăm raportul Comisiei de la Veneţia. Premierul român a vrut să arate că totul merge bine în România, că se iau deciziile cele mai bune. Nu a lăsat impresia că se ţine cont de îngrijorările noastre, ceea ar fi un mare păcat.
Reporter: Care sunt riscurile dacă Guvernul român nu înţelege acest apel al Parlamentului European?
Ska Keller, copreşedinta Verzilor din PE: Mă tem foarte tare că vom fi din nou în faţa unei noi proceduri de activare a Articolului 7, aşa cum s-a întamplat în cazul Ungariei şi Poloniei. Cred că nu ar trebui să ajungem în acest punct, pentru că legile nu sunt încă în vigoare. Mai este timp de modificări, mai este timp ca poziţia Guvernului să se schimbe, dar pentru acest lucru trebuie să avem un dialog constructiv, şi nu ca Guvernul să ne spună că nu sunt probleme şi să depăşim momentul. E clar că sunt motive foarte grave de îngrijorare şi care nu pot fi respinse ca nejustificate.
Reporter: Ce credeţi că va conţine rezoluţia (despre situaţia din România, n.r.)?
Ska Keller, copreşedinta Verzilor din PE: Noi cerem ca rezoluţia (n.r. - Parlamentului European) să fie şi mai amănunţită comparativ cu dezbaterea pe care am avut-o acum. A fost o dezbatere foarte scurtă, din păcate, mi-aş fi dorit să fi avut mai mult timp la dispoziţie pentru dezbaterea cu premierul. În rezoluţie, vor fi cuprinse detalii despre corupţie şi modificările Codurilor Penale, dar şi în ceea ce priveşte eventuale modificări ce ţin de libertatea de asociere, amnistia discutată în legătură cu anumiţi suspecţi de corupţie. Va include şi chestiunea referendumului, care pare a fi o altă sursă de dezbinare şi care este promovat de Guvern şi poate fi folosit ca paravan pentru ce se întâmplă cu corupţia. Ne vom interesa şi de libertatea presei, de recentele atacuri verbale la adresa ONG-urilor şi care, ne temem, pot fi transpuse în lege, ceea ce nu vrem să lăsăm să se întâmple.
Reporter: Credeţi că acest referendum ar trebui să aibă loc?
Ska Keller, copreşedinta Verzilor din PE: Este, într-adevăr, un subiect foarte delicat şi mă întreb dacă e corect ca partidele aflate la guvernare să se implice şi să insiste pentru referendum. Este o chestiune ce ţine de drepturile unor cetăţeni şi un referendum care să nege drepturile unui grup de oameni este ceva bizar.