Am asistat azi la mai multe tentative de intoxicări din partea politicienilor de la Putere, atât în discursurile de la Strasbourg, cât şi în cele de la Bucureşti.
1.Despre ACHITĂRI
Întrebat de ce Guvernul se luptă cu cei care se luptă cu corupţia, eurodeputatul Dan Nica a furnizat în plenul Parlamentului European cifre greşite.
Dan Nica, europarlamentar PSD: „V-a spus cineva ca în ultimii 5 ani 98 % din cei trimişi chipurile pentru dosare de corupţie au fost achitaţi?”
Care e de fapt rata achitărilor
La nivel naţional, la nivelul Ministerului Public, rata achitărilor este de 2%.
Raport DNA 2013- iulie 2018: Rata achitărilor: 10%, sub media europeană
- demnitari, din 68 trimişi în judecată, 37 condamnaţi definitiv.
CSM: Atribuirea unor conotaţii negative achitărilor, care în România se încadrează în limitele normale la nivel european, decredibilizează întreaga activitate a procurorilor.
Cam 30% dintre achitările de la DNA, de exemplu, sunt în cazul infracţiunii de abuz în serviciu, infracţiune care a fost parţial dezincriminată, după o decizie a Curtii Constituţionale.
2. Promisiuni pentru Comisia de la Veneţia
Reporter: Asa cum s-a tinut cont de deciziile CCR se va ţine cont de observaţiile Comisiei de la Veneţia şi de la GRECO? Vor fi implementate concret?
Liviu Dragnea: Nimic nu poate fi implementat concret. Expresia e foarte clară: se va ţine cont. Un parlament al unei ţări suverane are dreptul de a legifera. Sigur că se discută de standarde de democraţie, dar şi deciziile CCR ţin cont de toate recomandările Comisiei de la Veneţia de-a lungul anului.
Realitatea despre Comisia de la Veneţia
Una dintre legile justiţiei este deja în vigoare, celelalte două sunt la promulgare.
În vară, Comisia de la Veneţia critică într-un raport modificările aduse legilor justiţiei şi avertiza că rolul preşedintelui şi al CSM ar trebui păstrat în procesul de numire şi de revocare al procurorilor şefi pentru echilibru. De fapt, legea care limitează rolul presedintelui în acest proces este deja în vigoare. Florin Iordache spunea că membrii Comisie de la Venetia nu au citit forma finală a Legilor Justitiei.
3. Mii de magistraţi în discursurile puterii
Viorica Dăncilă: În ultimii 4 ani peste 3000 de magistraţi au fost cercetaţi de DNA. Jumătate au avut dosare prin care probabil au fost influenţaţi să dea soluţii stabilite în afara sălii de judecată.
Adevărul despre situaţia judecătorilor
Inspecţia Judiciară: 1965 de dosare soluţionate deja - 415 pe rol
99% pornite de la plângeri făcute de cetăţeni
CSM spune că este rolul şi datoria procurorilor să înregistreze plângerile cetăţenilor.
4. Protocoale şi milioanele de monitorizări
Viorica Dăncilă: "În baza acestor protocoale milioane de români s-au aflat sub monitorizarea serviciilor în numele luptei anticorupţie. Există decizii judecătoreşti care arată cum s-au falsificat probe pentru a crea vinovăţii sau cum erau şantajaţi martorii pentru a depune mărturii mincinoase".
Adevărul despre interceptări şi protocoale
Raportul Comisiei SRI:
- totalul actelor de autorizare si supraveghere in 2005-2016 - 311.000 mandate
- nu se ştie câte persoane au fost ascultate, pentru că pe un mandat poate fi vizată o singură persoană sau mai multe.
Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al SRI: "SRI nu a trimis nicio adresă comisiei în care să fie menţionată această cifră. 6 milioane de români interceptaţi - cifra e rezultatul înmulţirii unui coeficient inexact cu o cifră neoficială de pe un blog".
ICCJ - numărul de solicitări în perioada 2009-2018 - 26.000 de cereri de interceptare, dintre care 25.000 în baza Legii securității naționale (o astfel de solicitare poate viza o persoană sau mai multe).
Viorica Dăncilă: "Nu am să ignor vocea poporului, iar martori (sic) este larga susţinere populară pe care o avem în România. Acest guvern pe care-l criticaţi a adus o creştere economică de 7%, a crescut nivelul de trai al românilor şi de aceea românii îl iubesc".