Live

Toader: Dacă Parlamentul nu transpune Directiva, Guvernul va adopta OUG. Premierul nu ar fi de acord

Data actualizării: Data publicării:

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, le-a transmis parlamentarilor din Comisia Iordache, cu prilejul debutului dezbaterilor pe modificările Codurilor penale, că, dacă până în aprilie 2018 nu este transpusă Directiva europeană privind prezumția de nevinovăție, Guvernul va fi obligat să adopte o ordonanță de urgență.

ACTUALIZARE 12.16. Premierul Mihai Tudose nu ar susține ideea modificării Codurilor penale prin ordonanță de urgență, potrivit unor surse ale Digi24.

Comisia specială condusă de Florin Iordache și-a suspendat ședința, marți având loc, în prezența ministrului Tudorel Toader, dezbateri generale la proiectul de modificare a Codurilor penale. Discuțiile continuă miercuri.

Sunt foarte multe amendamente care au creat o anumită tensiune, care nu au fost suficient prezentate”, a declarat Florin Iordache. Acesta a mai spus că unele dintre amendamentele formulate de parlamentari la Codul penal și Codul de procedură penală nu vor fi adoptate de comisie în forma inițiatorilor.

------

Ministrul Toader a arătat, în Comisia specială condusă de Florin Iordache (PSD), că ministerul său a redactat proiectul de transpunere a Directivei Parlamentului European privind prezumția de nevinovăție și a dreptului de a fi prezent la proces și că proiectul a fost adoptat de Guvern înainte de a fi trimis Legislativului spre dezbatere și modificare.

Toader a subliniat că termenul de transpunere a Directivei este aprilie 2018. „Dacă nu, se justifică urgența adoptării unei ordonanțe de urgență pentru transpunerea unei directive, în măsura în care Parlamentul nu acționează în acest sens. Dacă legea, dintr-un motiv sau altul, într-o formă sau alta, nu va trece de Parlament și nu va fi promulgată în Monitorul Oficial, astfel încât să producă efecte juridice, Guvernul este obligat să adopte o ordonanță de urgență”, a declarat ministrul Justiției.

Șeful MJ a arătat că în Constituția României este prevăzută prezumția de nevinovăție, dar că această garanție trebuie transpusă la nivel infrainstituțional și la nivelul practicii judiciare.

„Nu este suficient să ai la nivel de Directivă o astfel de obligație, de garanție, nu este suficient să ai la nivel de Constituție o astfel de garanție. Este nevoie ca și Codul de procedură penală să ofere suficiente garanții”, a argumentat ministrul Justiției.

Toader a arătat că „pentru transpunerea Directivei, trebuie ca din actualul Cod de procedură penală să renunțăm la componenta subiectivă a actului de justiție”. Concret, șeful MJ consideră că trebuie eliminat din Codul de procedură penală în sensul eliminării a două sintagme „cu un conținut relativ asemănător”: „dubii rezonabile” și „suspiciune rezonabilă”.

În acest sens, MJ va transmite Parlamentului „o pagină, două, trei” cu propuneri de modificare a Codului de procedură penală, în sensul înlocuirii noțiunilor de „suspiciune rezonabilă” și „dubiu rezonabil” cu probe temeinice, „dincolo de orice dubiu”.

Comisia specială condusă de Florin Iordache începe marți dezbaterile asupra propunerilor de modificare a Codului penal și Codului de procedură penală. Propunerile formulate în prima fază de parlamentarii PSD, ALDE, UDMR și PNL au fost aspru criticate de reprezentanții Parchetului General, DNA și DIICOT.

Profitând de transpunerea Directivei UE 2016/343 a Parlamentului European și a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumției de nevinovăție, parlamentarii puterii au formulat 62 de amendamente la Codul de procedură penală și cinci amendamente la Codul penal. De unele dintre modificări ar beneficia liderii PSD şi ALDE, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, în dosarele penale pe care le au.

Direcția Națională Anticorupție a avertizat că modificările pe care majoritatea PSD-ALDE-UDMR intenționează să le aducă Codului penal și Codului de procedură penală „vor avea un efect devastator asupra anchetelor penale, deoarece elimină instrumentele legale indispensabile prin care organele de anchetă pot investiga infracțiunile”.

La rândul său, DIICOT a avertizat că, în cazul adoptării amendamentelor formulate de parlamentari, circa 1.200 de dosare anti-drog lunar vor fi blocate din primul moment post-modificare.

Obligativitatea transpunerii Directivei UE „este un pretext pentru a modifica arhitectura procesului penal, în sensul îngreunării până la lipsirea de eficiență a actului de urmărire penală”, a arătat și Ministerul Public printr-un comunicat.

Câteva sute de magistraţi au protestat, luni, în faţa instituţiilor, faţă de modificarea legilor justiţiei, dar şi faţă de modificarea Codurilor penale.

În Capitală, aproximativ 500 de magistraţi au protestat în tăcere, luni seară, pe treptele Curţii de Apel Bucureşti, proteste similare ale magistraţilor având loc şi la Constanţa, Cluj-Napoca, Iași Brăila, Slatina sau Braşov.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, a trimis, luni, o scrisoare deschisă preşedintelui Comisiei parlamentare speciale pentru legile justiţiei, Florin Iordache, în care îi cere să acorde timp Consiliului pentru a se consulta cu corpul magistraţilor. Ea precizează că faptul că magistraţii au ajuns să protesteze trebuie să dea de gândit societăţii şi Parlamentului. 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Decizia e la UEFA! Ce se întâmplă după ce Dan Șucu a devenit finanțator în Italia și a cumpărat-o pe Genoa

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Vor fi surprize.” Ce spune un fost judecător CCR despre data alegerilor prezidențiale

Ce spune un fost judecător constituțional despre cererile de anulare a alegerilor prezidenţiale de pe masa CCR

Ce spune un fost judecător constituțional despre ședința CCR de azi privind turul I al alegerilor prezidențiale

Tudorel Toader acuză o „monstruoasă coaliție” după pierderea funcţiei de rector al Universităţii “Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi

Partenerii noștri