Live

Reproșul lui Gabriel Leș la adresa generalului Ciucă, șeful Statului Major al Apărării

Data actualizării: Data publicării:

Gabriel Leș, ministrul Apărării, a negat, marți seară, la Digi24 informațiile potrivit cărora și-ar dori o anumită persoană la șefia Statului Major al Apărării pentru a influența contractele de achiziții publice cu privire la înzestrarea Armatei. „Astăzi, ca ministru al Apărării, nu sunt în situația în care să forțez secretarul de stat pentru armamente să facă într-un anumit fel sau în alt fel”, a argumentat el. De altfel, Leș l-a criticat pe generalul Ciucă pentru că nu a negat astfel de zvonuri. Luni, Executivul a atacat în instanţă decretul prin care Klaus Iohannis a prelungit mandatul generalului Nicolae Ciucă la șefia Statului Major al Armatei.

Îmi pare rău că președintele României nu și-a înțeles rolul. Nu și-a înțeles rolul în această situație. Și îmi pare rău că, dincolo de ce crede despre oricine, și despre mine, putea să aibă un dialog și putea să colaboreze, să vedem care-i soluția”, a spus Gabriel Leș, la Digi24.

Întrebat despre achiziția sistemelor de rachetă Patriot și despre informațiile apărute în presă, potrivit cărora miza întregului scandal cu privire la schimbarea șefului Statului Major al Apărării sunt ample proiecte de achiziții militare și că din acest motiv ministrul Apărării l-ar dori pe generalul Dumitru Scarlat, ministrul Gabriel Leș a răspuns că „s-au vehiculat tot felul de scenarii”.

Nici ministrul, și nici șeful Statului Major al Apărării nu are atribuții directe în înzestrare. Sunt beneficiarii, care își fac documentele care țin de necesitățile lor de înzestrare, de capabilitățile de care au nevoie, le pun la dispoziția Departamentului pentru armamente, care este autoritatea contractantă, împreună cu Romtehnica, care este societate în cadrul MApN. Astăzi, ca ministru al Apărării, nu sunt în situația în care să forțez secretarul de stat pentru armamente să facă într-un anumit fel sau în alt fel, să ducă licitația într-un anumit fel sau în alt fel, pentru că cei care stabilesc cerințele operaționale sunt cei tehnici, care vin și spun vreau șenilatul care să facă treaba asta, vreau avionul care să zboare așa și să aibă armamentul așa. Nu face nici ministrul și nici șeful Statului Major al Apărării, ci sunt anumite documente care se aprobă în colegiul Ministerului, după ce trec o sumedenie de astfel de etape”, a mai spus ministrul Apărării.

Ceea ce regret e că au apărut astfel de scenarii și mă așteptam ca să iasă domnul general Ciucă și să spună că astfel de discuții noi n-am avut niciodată. De bine de rău, am fost și secretarul Ministerului Apărării Naționale și am mai fost ministru și n-am avut niciodată nici divergențe, nici discuții pe înzestrare în sensul cu cine să facem comisioane sau alte lucruri urâte care s-au spus. Încă ceva, sunt instituții care se ocupă cu astfel de lucruri și n-am nicio problemă, stau extrem de liniștit”, a adăugat Gabriel Leș.

Citește și Miza fără precedent a declanşării crizei la vârful Armatei

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

China va avea peste 1000 de focoase nucleare până în 2030. Ce date mai relevă un raport al Pentagonului despre armata Beijingului

MApN acuză o campanie de dezinformare legată de NATO și apărarea aeriană a României organizată inclusiv de „actori statali” ostili

Cum răstălmăcește ambasada rusă un comunicat MapN despre pericolele la adresa României. Studiu de caz: minele din Marea Neagră

Un șef de tren a obligat un ofițer rus să-și plătească bagajul suplimentar. Acum va fi trimis pe front, drept pedeapsă

Partenerii noștri