Ponta, despre Legea offshore: Tăriceanu a reușit „să îi bage minţile în cap lui Dragnea”
Fostul premier PSD spune, referitor la forma în care a fost adoptată în comisiile de specialitate Legea offshore, că liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a reuşit „să îi bage minţile în cap” preşedintelui PSD, Liviu Dragnea. „Declaraţiile fioroase ale lui Darius Vâlcov «dacă cineva modifică şi o literă din proiectul adoptat este trădare naţională» ne fac acum să râdem”, scrie Victor Ponta pe contul său de Facebook.
„Am citit cu atenţie noile prevederi ale legii (cele apărute în presă că nu le primim de la conducerea Camerei) - şi văd cu satisfacţie cum a reuşit Călin Popescu-Tăriceanu să îi bage minţile în cap lui Dragnea şi să revină la prevederile iniţiale din proiectul care plecase de la Guvern şi fusese aprobat de Senat! Toate cererile (legitime) ale investitorilor, care fuseseră scoase de Dragnea la Camera Deputaţilor în luna iulie, au fost reintroduse. Tot ce pusese iniţial în proiect Guvernul Tudose apare în forma care va fi votată azi. Foarte bine”, scrie Victor Ponta referitor la proiectul de lege adoptat marți în comisiile de specialitate.
Fostul premier PSD amintește atât de declarațiile din vară ale președintelui PSD, cât și de cele ale lui Darius Vâlcov, consilierului premierului Dăncilă.
„Penibilul circului din iulie când Dragnea striga (...) că a modificat el radical legea s-a uitat. Declaraţiile fioroase ale lui Darius Vâlcov «dacă cineva modifică şi o literă din proiectul adoptat este trădare naţională» ne fac acum să râdem. Iluzia lui Daddy că negociează el cu companiile americane să pună presiune să îl primească Trump şi să îl ajute cu dosarele s-au dovedit o ridicolă strategie «de Teleorman». Livache - fiara anticapitalistă din iulie - s-a dovedit un simplu tigru din hârtie”, scrie Ponta pe Facebook.
El adaugă faptul că deputaţii PSD care au votat în iulie „propunerea aberantă de lege apărută în ultimul moment de la Dragnea şi Vâlcov fără să aibă habar ce conţine” vor vota acum noul proiect care este schimbat „pe ici pe colo prin părţile esenţiale”.
„Episodul tragicomic al «Negociatorului fioros Dragnea care baga spaima în burgheji» se termină azi. Sper acum să ne comportăm ca o ţară stabilă şi predictibilă, să pornim investiţiile şi să folosim resursele din Marea Neagră pentru dezvoltarea României”, a mai afirmat liderul Pro România.
Camera Deputaţilor a respins, miercuri, solicitarea de amânare a dezbaterii proiectului de lege privind operaţiunile petroliere offshore.
Comisiile pentru administraţie, de buget şi pentru industrii au adoptat raportul cu 40 de voturi „pentru” şi 14 abţineri.
„Titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore aflate în curs de executare la data intrării în vigoare a prezentei legi beneficiază, pe toată perioada derulării acestora, de nivelul de redevenţă, cotele procentuale de redevenţă petrolieră, pragurile de producţie brută aferente acestor cote existente la data intrării în vigoare a prezentei legi”, este unul dintre articolele adoptate de deputaţi.
Proiectul prevede, de asemenea, calcule exacte ale impozitului asupra veniturilor suplimentare offshore.
Legea care impune condițiile în care pot fi scoase și vândute gazele din Marea Neagră a fost adoptată de Parlament în iulie, după un traseu sinuos. Preşedintele Klaus Iohannis, însă, le-a cerut aleşilor să mai arunce o privire pe schimbările făcute, să se asigure că viitorul exploatării gazelor din Marea Neagră sună bine, că nu există riscul să alungăm investitorii.
„Oricât de mult ar ţipa ambasade europene sau alţi haştagişti prin piaţă sau pe oriunde, cine ar îndrăzni - acesta este, bineînţeles, punctul meu de vedere - să modifice actuala formă a Legii offshore, în sensul în care să reducă acele condiţii financiare care au fost aprobate în Camera Deputaţilor la propunerea lui Liviu Dragnea, cred că va trebui judecat pentru trădare de ţară. Pentru că acolo vorbim de 6 miliarde de dolari, pe care statul român îi câştigă în plus faţă de versiunea iniţială a legii şi eu nu cred că cineva va putea iniţia ca acei şase miliarde de dolari să fie mai puţini. Mai mult, oricând putem sta de vorbă”, spunea Vâlcov într-o intervenţie telefonică la Antena 3.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News