Live

De ce președintele Iohannis a amânat nominalizarea unui premier. Explicațiile lui Augustin Zegrean, fost judecător CCR

Data publicării:
Augustin Zegrean, fost președinte al CCR. Foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea

Șansele ca un nou guvern să fie învestit înainte de Crăciun au scăzut, după consultările de ieri, de la Cotroceni. După ce a ascultat punctele de vedere ale tuturor formațiunilor parlamentare, președintele Klaus Iohannis a anunțat că încă nu poate desemna un premier. De asemenea, a spus că va mai organiza o rundă de consultări. 

Șeful statului ar fi amânat desemnarea unui premier din motive de procedură, spune Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale. Formarea noului Parlament este un proces de durată, iar în așteptarea acestuia, ar putea expira termenul pe care premierul desemnat îl are ca să ceară votul de învestire, a explicat Zegrean, luni seara, la Digi24.

„Așa este logic, pentru că, vedeți, persoana desemnată trebuie să depună la Parlament lista guvernului, programul de guvernare, să ceară Parlamentului votul de încredere. Aceste 10 zile nu pot fi depășite, în a zecea zi cade ghilotina, s-a terminat! Deci, dacă astăzi l-ar fi desemnat, trebuia să grăbească reorganizarea noului parlament. Acolo nu se face asta într-o clipită. Este o comisie de mediere, care trebuie să analizeze toate dosarele parlamentarilor aleși. Sunt 465, mi se pare. Și să știți că sunt multe contestații și acolo, la acea comisie, și numai după acea comisie validează jumătate plus unu din numărul deputaților și senatorilor începe depunerea jurământului. Abia apoi se poate considera că noul parlament există și poate să lucreze”, a explicat Augustin Zegrean.

„Nu este nicio problemă dacă se fac consultări, dar președintele nu poate să-l numească ( pe premier), trebuie să aibă în vedere acest timing de 10 zile care îl poate forța pe persoana respectivă să-și facă în grabă toate lucrările, iar parlamentul nu este înființat”, a adăugat fostul președinte al CCR.

În plus, PSD se gândește serios să boicoteze constituirea Parlamentului. Motivul oficial, dezvăluit de vicepreședintele Sorin Grindeanu, ar fi respectarea procedurilor constituționale sau încălcarea acestora de către partidele de dreapta. Surse politice spun că, de fapt, social-democrații sunt supărați pe planurile PNL, USR-PLUS și UDMR pentru împărțirea funcțiilor din cele două Camere. Luni seară, într-o emisiune la România TV, Marcel Ciolacu a declarat că Parlamentul ar putea să nu se constituie pe 21 decembrie. Liderul PSD a susținut că nu vrea să instige, dar „fiecare poate să aibă o problemă în acea zi”.

„Birourile Permanente, spune Constituția, se aleg conform structurii parlamentare, structurii politice rezultate din alegeri. Din alegeri, vedeți bine, PSD are cei mai mulți parlamentari și vor forța și ei să obțină președinția Camerei sau a Senatului. A mai fost o situație oarecum identică în 2004, când dl. Adrian Năstase a fost ales inițial președinte al Camerei Deputaților și după câteva săptămâni a fost demis”, a reamintit Augustin Zegrean.

În ceea ce privește ideea că președintele este obligat de Constituție să desemneze premierul propus de partidul sau alianța electorală care a câștigat alegerile, Augustin Zegrean spune că această prevedere ar funcționa în cazul în care ar avea jumătate plus 1 din numărul de mandate. Este logic, pentru că acea majoritate și-a impune punctul de vedere în parlament și nu va vota un alt om decât cei propus de ei. Acesta este „spiritul” articolului 103 din Constituție, a explicat Zegrean. „Președintele, când nominalizează, trebuie să aibă în vedere posibilitatea susținerii persoanei nominalizate și acordării votului de încredere, pentru că altfel  va fi acuzat că a făcut jocul ca să meargă spre alegeri anticipate și dizolvarea parlamentului”, a adăugat Zegrean.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Sârbii au aflat că o țară a intrat de partea kosovarilor în ”războiul” cu România și nu s-au abținut: ”Fără nicio rușine”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Iohannis va fi chemat în Parlament ca să-și justifice deplasările externe (Surse)

Mesajul lui Iohannis la 1.000 de zile de război la granița țării: „România va continua să sprijine Ucraina”

Klaus Iohannis, primit de președintele german: România şi Germania vor continua să sprijine Ucraina în fața Rusiei

Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Olaf Scholz la Berlin. Cancelarul german l-a informat despre discuția avută cu Putin

Partenerii noștri