Exclusiv Dacian Cioloș, la Interviurile Digi24.ro: Vom construi un guvern din umbră. În 2024 vrem să câștigăm toate alegerile
Președintele USR, Dacian Cioloș, a fost invitatul jurnalistului Alexandru Rotaru la Interviurile Digi24.ro. Acesta a vorbit despre opoziția pe care o va face USR actualei coaliții guvernamentale, dar și despre planurile de viitor ale partidului. Cioloș spune că vrea să câștige toate alegerile din 2024.
Stâlpul prăbușit peste un tramvai din București a fost remontat, dar cu susul în jos
Încă doi români au fost identificați printre decedații din Spania, în urma inundațiilor catastrofale
Replici istorice din dezbaterile electorale pentru alegerile prezidențiale
Primarul lăutar din Mehedinți care își rotunjește veniturile din cântări la nunți și botezuri
Spaniolii își învelesc mașinile cu folie de plastic și le ancorează de stâlpi
Șofer filmat cu un copil în brațe, la volan. Ce amendă riscă bucureșteanul căutat acum de poliție
Arhiepiscopul Teodosie poate fi judecat pentru cumpărare de influență
Adolescent de 14 ani, descoperit în trafic după ce a condus 70 de kilometri cu fratele său în vârstă de 10 ani pe scaunul din dreapta
Catedrala Notre Dame din Paris, afectată de incendiul devastator, își redeschide porțile după 5 ani. Cât a costat restaurarea
Principalele declarații:
- Marele perdant al crizei politice vor fi românii. Dacă ne uităm la trecut, cum s-au petrecut lucrurile când au fost la guvernare PSD și PNL vedem foarte multe restranțe care sunt reciclate acum.
- Mare parte a PNRR e opera USR și a miniștrilor USR. Acolo sunt reforme care sunt angajamente ale României, nu ale unui partid.
- Despre Guvernul Ciucă. Domnul Ciucă sper să fie lăsat să facă ce își propune. Pentru că atunci când am vorbit cu dânsul avea constrângeri de la partidul care l-a desemnat. Mi-a spus de la început: nu am mandat să negociez o coaliție în Parlament. Singurul mandat pe care l-a primit a fost să fie prim-ministrul unui guvern PSD-PNL care era deja negociat. După discuțiile care au avut loc între echipele de negociere ale PSD și USR, Florin Cîțu s-a dus doar cu propunerea de a începe negocierile cu PSD. Negocierea cu USR a fost exclusă. Noi am fost dispuși să refacem coaliția. Știu că o mare parte din susținătorii PNL și USR și-ar fi dorit asta.
- Probabil, soluția asta pe care o vedem astăzi, era pregătită și anticipată.
- Pe domnul Ciucă l-am cunoscut când eram prim-ministru și el era șeful statului major. E un om ordonat și un om care își stabilește obiective. Pe partea militară am lucrat pe planul de înzestrare a armatei pentru că de atunci am pregătit 2% din PIB pentru Apărare.
- Am avut discuții foarte deschise. Eu l-am sunat imediat ce știam că va fi desemnat să îi spun că îl aștept pentru discuții și mi-a spus atunci că partidul va decide. După, dânsul m-a căutat și mi-a cerut susținere pentru un mandat minoritar. Eu i-am spus că nu am mandatul ăsta.
- La a doua desemnare nu am mai avut nicio discuție pentru că Florin Cîțu a mers în altă parte. Eu am simțit că nimic nu ne împiedica să refacem coaliția, decât condiția Florin Cîțu-premier.
- Era evident pentru foarte multă lume după ce moțiunea a trecut că nu mai are cum să fie Florin Cîțu premier acum. Cred că toată lumea a înțeles cu excepția lui Cîțu.
- PNL s-a aruncat cu arme și bagaje în brațele PSD-ului. Și pe felul cum e structurat guvernul și pe ce avem în programul de guvernare.
- Florin Cîțu nu știe să lucreze în echipă, moderând diferite opinii, decât să impună. Guvernarea PNL-USR-UDMR cu Florin Cîțu premier nu mai funcționa.
- Dovada e că în calitate de președinte al PNL am discutat cu el. Dar guvernul de coaliție nu mai funcționa.
- Condiția lui Cîțu a fost să fie premier, indiferent de partidul cu care face guvernul, PSD sau USR.
- Nu mai avea cum să funcționeze Coaliția după ce a dat afară al doilea ministru de la USR. Vedeți, acum cu PSD s-au înțeles în acel acord de coaliție pe acest punct.
- Nimic de bun simț nu funcționează dacă nu ai un minim de principii. Nu suntem la o cacealma. Când ne asumăm responsabilități în stat trebuie să ținem cont de principii.
- Congresele PNL și USR. Campania din PNL a contat enorm. Faptul că domnul Cîțu a forțat acel PNDL fără un acord în coaliție a fost tocmai pentru că voia să câștige alegerile interne. Alegerile din USR nu cred că au contat într-un fel sau altul. Cu Dan Barna și cu colegii din Biroul Național noi am fost aliniați. Așa funcționează lucrurile în USR. Intrăm în ședințe cu opinii diferite și apoi luăm o decizie. Și USR care era văzut partidul de scandalagii. Acum discuțiile apar mai degrabă în PNL pentru că noi avem o democrație internă în USR.
- Cu Dan Barna discutam deciziile. Politicele cheie nu erau luate de președinte ca la PNL, ci de Biroul Național.
- Intenția noastră a fost să rămânem la guvernare nu pentru funcții, ci pentru a ne aplica programul de guvernare. În momentul în care am văzut că miniștrii nu sunt respectați și nu se fac reformele de care România are nevoie am decis să facem pasul în spate.
- Noi nu eram în guvern să stăm de pază. Nu am intrat în politică să îi păzim pe cei care vor să fure. Am intrat în politică să schimbăm lucrurile.
- Nu am discutat în conducerea partidului decizii politice pe baza sondajelor. Noi știm ce rezultat am obținut la ultimele alegeri și cu ce obiective asumate de noi: să depolitizăm administrația, să facem reformă în sistemul de educație și sănătate, să deblocăm proiecte în transport.
- Am înghițit destule când ne-a fost dat afară primul ministru intempestiv în guvern. Stăteam până ne dădeau afară toți miniștrii?
- La guvernare ești să îți atingi obiectivele. Uitați-vă la câte obiective, în afară de cele din PNRR, ce alte măsuri au fost susținute de PNL? Desființarea SIIJ nu a fost susținută. Depolitizarea a fost plimbată în Coaliție. Înființarea acelei agenții pentru investiții în Sănătate a fost refuzată.
- Miniștrii noștri, și la Transporturi și Economie și Sănătate au început să facă numiri pe competență, primul lucru după ce am plecat de la guvernare a fost să fie înlocuiți cu sinecuriști de partid. Din păcate, pe parte de reforme nu s-a întâmplat mare lucru și motivul a fost: să le amânăm până trec alegerile din PNL, pentru că unele reforme deranjează.
- Dialog am avut pentru rezolvarea crizei. Și când am fost desemnat premier, am început cu dialogul. M-am dus în Modrogan să îmi spună Cîțu că nu are mandat să discute. Ce au avut în minte unii sau alții, treaba lor. Eu mi-am asumat un mandat în fața românilor.
- Noi am fost deschiși tot timpul la dialog, și cu președintele. Dar să fim serioși, ultima dată nu a fost dialog. Decizia era deja luată. Deal-ul era deja făcut. PSD și PNL începeau deja să împartă posturi înainte de aceste consultări. Aia a fost o întâlnire de formalizare. Președintele avea nevoie să numească consultări că așa îi spune Constituția, dar nu erau consultări cu adevărat.
- Președintele Iohannis a nășit această coaliție între PSD și PNL.
- Eu am spus și la conferința de presă că nu avea ce să mai consulte președintele. De fiecare dată va fi nevoie de poziția noastră, vom răspunde.
- Opoziție nu înseamnă să nu discuți când pot fi pregătite decizii în favoarea românilor.
- Vom face Opoziție ca un partid responsabil. Obiectivul nostru e să revenim la guvernare.
- Noi vom construi un guvern din umbră în perioada următoare. Acum sunt miniștri care nu au nicio treabă cu portofoliul respeciv. Noi aveam miniștri pregătiți.
- Avem obiective pe care le vom urmări. Ne vom asigura că PNRR-ul care a fost negociat de minștrii noștri va fi respectat.
- La MAE rămâne Barna în guvernul din umbră? Dacă își va dori, va rămâne. Dan Barna e un politician cu experiență și în Parlament și în Guvern, e un om cu viziune. Un om care, la fel ca alții, învață.
- Noi avem sau foști miniștri sau foști secretari de stat din toate ministerele, oameni care știu ce proiecte au lăsat acolo. Avem colegi în Parlament foarte activi. Toți acești oameni în acest guvern din umbră vor veni și cu acțiuni de opoziție, când vor veni cu propuneri greșite le vom critica cu argumente, dar vom veni și cu propuneri alternative să aratăm că există și altceva.
- Mărirea pensiilor. USR a venit cu o propunere alternativă. Creșterea pensiilor mici. Pentru că avantajul cu această creștere propusă de PSD este a celor cu pensii mari.
- Nu vom avea o economie funcțională dacă nu rezolvăm problema sărăciei. Nu vrem creșterea cu 10% și a pensiilor care trec peste 2-3-4.000 de lei. Dacă s-ar fi aplicat ce am avut noi în programul de guvernare anterior, creșterea pensiilor de la 1 ianuarie ar fi fost mai mare.
- România în incapacitate de plată? Nu am astfel de date, depinde ce va face guvernul care tocmai se instalează. Și noi așteptăm să vedem cum vor fi puse în practică o grămadă de promisiuni. Nu am văzut angajamente care să scadă cheltuielile.
- Renegocierea PNRR înseamnă blocarea acestuia pentru perioada următoare. Comisia are posibilitatea să spună: fraților, dacă vreți să îl rediscutăm, considerăm că nu este un PNRR aprobat și trecem din nou după o lună-două prin procedura de aprobare.
- Parlamentul European va urmări dacă reformele rămân în PNRR pentru că sunt parte a raportului de țară.
- Modificarea Constituție. Nu cred că această construcție politică rezistă mai mult de un an. Când avem înțelegeri politice împotriva naturii, nu cred că funcționează. Ce îi adună împreună? Ați văzut, au împărțit foarte repede sinecurile, inclusiv la companiile de stat, și banii. Fiecare are obiectivele politice.
- PSD are un electorat captiv, sărac, pe care îl menține sărac. Ei au venit și au împărțit banii produși de alții, de antreprenori care au nevoie de predictibilitate. PSD când a fost la guvernare a creat impredictibilitate.
- Să modifice Constituția pentru ce? Să scadă puterea președintelui și să crească puterea Parlamentului? Ați văzut ce s-a întâmplat cu Dragnea când controla și Guvernul și Parlamentul.
- Noi am făcut propuneri de modificare a Constituție. În programul electoral aveam inclusiv propuneri de modificare a Constituție. Din punctul nostru de vedere trebuie clarificată separarea puterii în stat. Dorim un președinte care să joace cu adevărat un rol de mediator și să aibă pârghii care să rezolve crize politice care sunt provocate de Parlament. Eu cred că în România e nevoie de un echilibru al puterilor. Ar trebui să existe condiții în care să retragă mandatul premierului.
- Relația cu președintele Iohannis. România are nevoie de un mediator, nu de lider informal sau de facto al unui partid, așa cum face din păcate domnul Iohannis.
- Președintele Iohannis a promis echilibru, a promis democrație și a câștigat două mandate pe un discurs anti-corupție și anti-PSD.
- În ultimele săptămâni nu am avut niciun fel de relație. Am avut discuții cu el atunci când am fost desemnat premier și mi-am jucat rolul.
- Sunt partidele vechi care au din păcate aceleași năravuri când vorbim de banul public. Avem un stat slab care cheltuie ineficient banul public. Când USR a făcut propuneri de eficentizare a banului public, miniștrii noștri au fost dați afară. Și asta s-a întâmplat cu PNL în Guvern.
- La Bruxelles discutăm de altceva. De situația pandemiei, de bugetul european, de alegere președintelui la nivel parlamentar. Acolo lucrurile funcționează pe bază de principii, aici nu. Dacă se respectau princpiile aveam în continuare guvern PNL-USR-UDMR.
- Un pol liberal pentru 2024. Discuții cu Orban? Depinde în ce direcție vrea să o ia domnul Orban. Nu excludem nici discuții cu oameni de bun simț din PNL. Eu văd că sunt convulsii destul de importante în PNL. E deja o hemoragie. E important, și aici vom discuta foarte serios, pentru că USR înțelege rolul unei Opoziții reformatoare, cu adevărat liberale și ne vom juca rolul acesta. Și vom fi deschiși pentru colaborări cu viitoare mișcări politice, fie din interiorul PNL fie din afară, ca să construim un pol cu adevărat reformator, liberal pentru 2024.
- AUR e treaba lor să își defineasă direcția în care să meargă. Până acum am văzut că și-au asumat minciuni legate de pandemie și au murit oameni din cauza acestor minciuni propagate formal de AUR. AUR trebuie să dea explicații românilor pentru asta. Nu avem nimic de a face cu AUR care e un partid extremist.
- Singurul partid din România membru al familiei liberale europene este USR, nu PNL. PNL este membru al popularilor conservatori.
- USR se va pregăti pentru 2024 propunând o alternativă de dezvoltare a României. Vrem să câștigăm toate alegerile. Să dăm președintele și să fim primul partid dintr-o coaliție de guvernare. Sigur, ne dorim să câștigăm alegerile și să dăm noi guvernul dar știm că e dificil. Dar vrem să fim vioara întâi.
- Nu excludem intrarea la guvernare până în 2024, dar condițiile sunt un guvern care să își asume reformele.
- Nicușor Dan. Pe lucrurile bune pe care le-a propus a avut susținere din partea USR. Pe lucrurile pe care nu le-a făcut bine, colegii noștri s-au opus. Încă mai are multe de făcut ca să își îndeplinească obiectivele pentru care a fost votat.
- Certificatul verde. E important să folosim măsuri care au fost folosite și de alte state membre.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News