Exclusiv Dacian Cioloș, europarlamentar, la Interviurile Digi24.ro: „Ce facem, ținem Coaliția asta 40 de ani?”

Data actualizării: Data publicării:
dacian ciolos
Cioloş spune că Ciolacu ar avea şanse mai mari decât Iohannis să ajungă președintele CE. Foto Inquam Photos / George Călin

Europarlamentarul Dacian Cioloș a fost invitat la Interviurile Digi24.ro, unde a răspuns la întrebările jurnalistului Alexandru Rotaru. El a vorbit despre comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare, despre alianța PSD-PNL și despre propunerea sa ca „toate partidele de opoziție proeuropene” să se alieze și să meargă la alegeri cu liste comune.

Alianța PSD-PNL: Discutăm mai mult cum o să facă PSD și PNL înțelegere, nu discutăm despre reforme, despre inflație, despre problemele fermierilor, ale tinerilor, de sărăcie. Discutăm de locuri pe listă, de înțelegeri împotriva naturii. Cele două partide nu au aliniere, nu au făcut reforme de când guvernează împreună.

Problemele fermierilor au fost tratate de urgență, dar sunt probleme structurale, ar trebui să mergem la rădăcina lor. Acolo aș vrea să văd un program de la Ministerul Agriculturii, cum rezolvăm probleme pe sectoare-cheie.

Doar faptul că vem stabilitate guvernamentală, dar nu se iau decizii cheie pentru omânia, așa cum au propus. Pensiile speciale sunt în continuare acolo. Ținem coaliția asta 40 de ani în speranța că vor fi elimiinate?

Nu știm care sunt elementele înțelegerii. Nu contează ce vor alegătorii. E mai degrabă un comportament de cartel politic, unde 2 partide mari vor să domine scena electorală.

Cum nu avem un monopol politic dacă ei au majoritate în Parlament, taie și spânzură? Plătesc presa, la SRI nu avem un șef civil, la SIE avem un șef pus de PSD. Sunt 2 partide care folosesc parlamentul... Așa începe autocrația.

La cum văd comportamentul aacestor 2 partide mari, cred că există riscul autocrației. Eu nu înțeleg ce vor să facă ei pentru România, văd ce vor să facă pentru a rămâne la putere.

Văd din presă că, cu o zi înainte fuseseră certuri, nimic nu mai ieșea, și aflu că după întâlnirea cu președintele României anunță liste comune. Viziune politică nu vedem, pentru că nu discutăm de obiective de guvernare, ci de împărțire de posturi primării. E o înțelegere contra naturii.

Dacă e democrație, guvernezi pe baza unor programe politice.

Klaus Iohannis e părintele alianței? Sincer, puțin mă interesează, câtă vreme nu văd obiectivele pentru interesul general ale acestei coaliții. 

Cazul APIA. Interesant e că un lider PSD dă afară un lider de agenție numit de PNL. Dl Stănescu are obiective care nu coincid cu alianța PSD-PNL. 

Primăria Capitalei. Nu știu cine va fi candidatul coaliției, e treaba lor. Noi îl susținem pe Nicușor Dan pentru al doilea mandat. Orice primar, în primul mandat pune bazele unor proiecte. Ar f bine pentru bucureșteni să continue, să aibă sprijin în Consiliul General.

PNL e un partiduleț la brelocul PSD, face ce-i spune PSD, ce-i spune Iohannis. După ce ai făcut campanii împotriva „ciumei roșii” și acum spui că faci liste comune cu PSD, eu văd un partid pentru personalitate. Și mă surprinde, pentru că sunt și oameni care fac lucruri bune în țară.

Liderii PNL au promis lucruri alegătorilor și nu știu cum vor da ochii cu ei, pe liste comune cu Tudose și Grapini.

Mihai Tudose și Rareș Bogdan vor fi șefi de campanie, după cum arată lucurile.

Comasarea alegerilor. În discuțiile privind localele, e bine să discutăm despre UE. E greu să introduci pe agenda publică națională subiecte europene și e foarte important să facem asta. E important ce se va întâmpla cu industria, energia, apărarea la nivel european, pentru că ne impactează.

România e a șasea țară din UE, dar nu are anvergură pentru că nu are politicieni care să facă acest lucru, să negocieze la nivel european.

Comasarea nu are cum să fie în beneficiul democrației. E o decizie conjuncturală și de ultim moment, nici măcar cetățenii care vor să voteze nu au știut nimc, să-și poată schimba reședința. E o decizie pe picior, anunțată cu 3 luni înainte și fără argumente în interesul cetățeanului. 

Care e obiectivul mutării prezidențialelor în septembrie? Acolo nu e comasare. Sunt curios care va fi opinia CCR și care e justificarea acestei mutări.

Coaliție cu toate partidele democratice din opoziție. Noi în următoarele săptămâi vom prezenta o listă. E esențial ca forțele democratice de opoziție să înceapă discuții. Dacă ne interesează viitorul politic al UE, e esențial ca opoziția democratică să lucreze împreună. Sunt mulți alegători debusolați.

Trebuie să punem cărțile pe masă, să treem peste orgolii și să vedem ce putem face împreună. Am intenția să vorbesc cu Cătălin Drulă.

Cred că această opoziție democratică trebuie să aibă un candidat comun. Am propus să existe un fel de primaries pentru a desemna un candidat. Cred că în discuțiile pentru această alianță trebuie să se discute despre candidați comuni, și pentru președinție și pentru Primăria Capitalei. Cred că e esențial și fac din nou acest apel.

E intenția mea să candidez la prezidențiale, dar o astfel de candidatură are nevoie de o susținere mai largă, e nevoie de discuții care să înseapă cât mai repede cu toate partidele de opoziție proeuropene.

Despre AUR: Eu nu pun semn de egal între scopurile liderilor acest partid extremist și disperarea oamenilor care nu se simt suficient de reprezentați și susținuți.

A făcut și USR-PLUS greșeli când a fost la guvernare, dar nemulțumirea oamenilor a crescut în ultimul an și jumătate, nu se guvernează pentru oameni.

Intrarea în Schengen terestru: Joi, la vară. Eu nu mai cred nimic până nu văd rezultate. Am făcut tot felul de sugestii despre cum ar trebui negociat, ne-am pus la dispoziție ca europarlamentari, dar nu interesează pe nimeni.

Nu cred că avem extremism structural în societatea românească, dar avem oameni nemulțumiți.

E nevoie ca instituțiile europene să fie mai conectate la cetățeni.

Scandalul Roșia Montană: Abia aștept să văd decizia și motivația Tribunalului de Arbitraj. Numele lui Ponta e citat de 160 și ceva de ori în solicitarea de despăgubiri, numele meu nu e niciodată. Ponta a dat aviz de exploatare, în pofida legilor din România. Asta vreau să aflăm, ce promisiuni s-au făcut, de ce s-a dat aviz deși nu permitea legea? Dosarul la UNESCO a fost depus în baza legilor din România.

Dacă era vital ca Roșia Montană să nu intre pe lista UNESCO, de ce nu au retras dosarul? Cred că acestor oameni le e teamă de protestatarii care au ieșit în stradă.

Promisiunile au fost făcute de oameni politici, nu de oamenii care au ieșit în stradă. 

Ciolacu s-a lansat în speculații înainte să fie dată o decizie și speculațiile au impact pe bursă.

Războiul din Ucraina. UE vrea un post de comisar pentru apărare și se discută din ce în ce mai serios de o politică pentru apărare, mai ales în urma declarațiilor lui Trump. Trebuie să avem un NATO puternic și să continuăm cooperarea cu SUA, dar nu ne putem baza doar pe SUA.

UE a avut decizii pentru a ajuta Ucraina, dar nu e suficient ca doar UE să ajute. Avem nevoie de sprijinul SUA și al întregii lumi democratice.

Există intenția clr anunțată a președintei CE, care candidează pentru un nou mandat și există sprijin în Parlamentul European pentru un post de comisar pentru apărare.

Klaus Iohannis pentru un post în UE. Nu comentez voci. Nu cred că prioritatea românilor e ce post va ocupa Klaus Iohannis.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Descoperire neobișnuită pe șantierul unui spital din Iași. Erbiceni, unică în România...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Gen. Ben Hodges
Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...