CTP, despre Kovesi: Cineva care are multă putere n-a făcut nimic. Intervenția ar fi contat foarte mult
Cristian Tudor Popescu l-a criticat pe Klaus Iohannis că nu a transmis un mesaj de susținere pentru Laura Codruța Kovesi, în lupta ei pentru obținerea postului de procuror-șef european. Jurnalistul a spus că fosta șefă a DNA a fost atacată „în haită” și că un mesaj din partea președintelui ar fi însemnat foarte mult pe plan extern: că România nu este în totalitate o țară eurofobă.
Poliția maghiară intervine cu explicații după ce Iohannis l-a ignorat pe Viktor Orban
Iohannis, cheltuieli uriașe pe vizitele externe. Cum au evoluat costurile cu deplasările sale de când a ajuns la Cotroceni
Ce cheltuieli a avut Klaus Iohannis în deplasările externe, în doi ani de mandat
Rareș Bogdan îi ia din nou apărarea lui Iohannis
Rareș Bogdan, despre terenul de golf de la vila Neptun: „E o pajiște cu trei găuri. Așa pot să fac și eu”
Ciolacu, despre terenul de golf de la vila lui Iohannis
Ponta: Ciolacu va intra în turul 2 al prezidențialelor/ Ce spune consilierul premierului despre soarta liderului PSD dacă va pierde
Liberalii cred că declarațiile lui Iohannis „îngroapă” șansele lui Ciucă
Ciolacu spune că nu s-a discutat în aprilie despre „legea Iohannis”
Laura Codruța Kovesi „e figura centrală a acestei săptămâni. Nu am niște sondaje, niște date, nu pot decât să fac o predicție, o estimare. Cred că indiferent de toate amănuntele, procesul din țară deschis de Secție, de ceea ce s-a discutat acolo, la Comisia LIBE, de toată povestea asta, pentru simplul cetățean cred că nu are cum să nu fie clară o imagine. O femeie singură, singură, și de partea celalată o haită, dacă nu o hoardă, împotriva ei. Asta este imaginea, restul sunt amănunte”, a spus Cristian Tudor Popescu, la Jurnalul de seară.
„Cum poți să consideri că ar putea să fie justificați moral acești oameni, haită, care s-au năpustit împotriva unui singur om. Care ce făcea? Afecta omul ăsta într-un fel România. S-a dus în străinătate. S-a dus la Bruxelu' ăla nenorocit, de unde trebuie să luăm aurul, că ni-l fură. S-a dus acolo. Poate că dacă o pun propucor european îi nenorocește și pe ei cum ne-a nenorocit pe noi. Să o lăsăm să de ducă? Nu! Cred că asta este cea mai simplă ecuație morală”, a adăugat jurnalistul.
„Când spun că a fost singură înțeleg că singură. Anumite persoane care aveau cum să o ajute nu au făcut-o. Au făcut-o alții, fiecare din poziția lui, au încercat să pună în lumină corect ce se întâmplă acolo. Dar cineva care are multă putere n-a făcut nimic. Dl. președinte Iohannis. Discursul la nivel european a fost: puterea, conducerea României împotriva doamnei Kovesi. România împotriva Kovesi, asta putem să citim în Financial Times, în presa occidentală. Cine ar fi putut să spargă această imagine? Dl. Iohannis. El a făcut mai puțin decât dl. Dragnea în direcția asta, măcar el a spus I don't speak ingliș. A spus ceva. De ce a dat răspunsul ăsta? Înseamnă în mod evident în batjocură, înseamnă bineînțeles că aș putea să o rup pe englezește dar eu nu o să vorbesc, pentru că a nu vorbi limbile astea europene e un act patriotic. Eu sunt un patriot, numai trădătorii de țară vorbesc englezește și cu cât vorbesc mai bine sunt mai vânduți. Adică mi se rupe! Asta a spus. N-am nicio treabă, mi se fâlfâie. Noi tocăm magistrații, economia. Avem treabă, ce-mi pasă ce-au votat ăia la Bruxelles. Asta a transmis cu I don't speak ingliș. Dl. Iohannis a transmis ceva?”, a adăugat el.
Jurnalistul a comentat și fotografia cu Augustin Lazăr și Klaus Iohannis, surprinși în momentul în care află rezultatul votului care o dădea câștigătoare pe Laura Codruța Kovesi în Comisia LIBE.
„Dl. Augustin Lazăr îi arată rezultatul și dl. Iohannis privește foarte hamangiu ecranul telefonului. Este o statuie a meditației. Dl. Iohannis ar fi putut să trimită un mandat ambasadorului României la CE, doamna aceea Odobescu, care a votat împotriva doamnei Kovesi, ar fi putut să trimită un mandat. Sigur că putea să intre în coliziune cu Ministerul Afacerilor Externe, care acum se derobează: nu e la noi”, a menționat Cristian Tudor Popescu.
„Dl. Ciamba L-am văzut și eu pe dl. Ciamba, dl. Crecă. Întrebat despre povestea asta, a băngănit vreme de 7-8-10 minute, încercând să mestece talaj, spunând eu nu cre'că, eu nu cre'că. Așa vorbește un diplomat de carieră?”, a adăugat jurnalistul.
Cristian Tudor Popescu a subliniat că șeful statului „nu a trimis un mandat de vot ambasadorului. Putea să o facă, să vorbească. Nu conta votul, deși se poate într-un anumit moment”.
„Putea să iasă și să spună ceva, că o româncă se află în această competiție. C-a pronunțat despre Simona Halep, a felicitat-o acum cu Roland Garros. De doamna Kovesi nu a spus nimic. Pe mine nu mă miră. Care este acum cuvântul de ordine al lui Grapini, Tudorel Toader, ce spun către UE? A fost dată afară de președinte, nu de noi. Atunci, în acele zile în care se aștepta decizia președintelui, după ce CCR îi dăduse ordin să o execute pe doamna Kovesi, în acele zile dl. președinte i-a cerut să își dea demisia. De ce? Ca să nu piardă dânsul niște capital de imagine, fiind nevoit să o dea afară. Nu și-a asumat să nu respecte hotărârea CCR, dar în aceste condiții i-a cerut să-și dea demisia oferindu-i în schimb un post de consilier la Cotroceni. Vă dați seama dacă doamna Kovesi accepta asta? Dar ce s-ar fi spus dacă își dădea demisia? Că a recunoscut vinovăția, au cuprins-o remușcările și a primit un post de pomană de la Cotroceni”, a mai spus jurnalistul.
„Dl. Iohannis nu s-a dat de ceasul morții dupa cum nu se dă nici acum în sprijinul doamnei Kovesi și acesta este un lucru foarte rău. Pentru că, fără să vrea, Laura Codruța Kovesi a ajuns un simbol, la nivel european și chiar mai mult. A ajuns în centrul bătăliei pentru Europa, între partida unionistă, cei care vor să mențină UE, să strângă unitatea ei, și cei care vor să distruga această unitate. Laura Codruța Kovesi a picat chiar pe linia de demarcație și lucrul ăsta l-au înțeles europenii, că atacurile astea îngrozitoare, în haită, din partea guvernanților din România nu sunt numai la adresa unei procuroare care s-a prezentat ca persoană particulară. Nu, sunt la adresa UE”, a subliniat el.
Cristian Tudor Popescu a mai spus că România, în momentul de față, pare că vrea să recupereze în ceea ce privește atacurile la adresa statului de drept: „Este peste Ungaria, Polonia, Italia”.
„Intervenția domnului Iohannis, dacă s-ar fi pronunțat, ar fi contat foarte mult. Uite că România nu este chiar în totalitate o țară eurofobă, așa cum dă de înțeles guvernarea din România”, a tras concluzia jurnalistul.
Citiți și:
C. T. Popescu: Ce a făcut Grapini înseamnă prevestirea a ce au de gând să facă PSD – ALDE
C.T. Popescu: Dacă e aurul în pericol în Anglia, de ce nu aduc şi românii înapoi?
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News