Exclusiv Ce cadouri au primit miniștrii anul acesta
Mai mulți membri ai Guvernului, între care și primul-ministru, au omis să-și facă publice în ultimii ani cadourile pe care le-au primit în cadrul unor activități de protocol. Deși legea îi obligă. Digi24.ro a cerut explicații pentru această omisiune. De la Secretariatul General al Guvernului am fost informați că în anul 2021 cadourile primite au fost doar simbolice, cu o valoare mai mică de 50 de euro, iar pe anul 2022 nu a fost înregistrat niciun cadou.
Orice demnitar sau funcționar public din această țară este obligat de lege să-și facă publice cadourile primite în cadrul unor activităţi de protocol în exercitarea mandatului sau a funcţiei. Este o lege în vigoare din 2004, care spune că orice cadou primit (cu excepția medaliilor, insignelor și obiectelor de birotică cu o valoare mai mică de 50 de euro) trebuie declarat și făcut public. Pe pagina de internet a Guvernului României lipsește lista cadourilor primite de primul-ministru Nicolae Ciucă și de aparatul său de lucru guvernamental. Am cerut în baza legii accesului la informațiile publice explicații pe adresa Secretariatului General al Guvernului. Concret, am cerut să ni se comunice lista completă a cadourilor primite de premier și de către toate persoanele din echipele premierului și vicepremierilor pe anii 2021 și 2022.
Din răspunsul primit aflăm că toate cadourile primite în cadrul activităților de protocol au fost simbolice, de genul unor scrumiere, cravate sau eșarfe. ”Vă informăm că acestea se înscriu în marja obiectelor ce nu necesită a fi declarate având valoare simbolică, sub valoarea prevazută la art.2 din Legea nr.251/2004, cum ar fi: plachete reprezentând instituția de proveniență a oaspetelui, albume de prezentare, machete, scrumiere, cravate, eșarfe, ustensile de scris personalizate cu instituția de proveniență”, ne transmite Secretariatul General al Guvernului.
Foarte straniu, SGG susține că în anul 2022 nimeni din conducerea guvernului (premier, vicepremieri sau aparatul lor de lucru) nu a primit vreun cadou cu ocazia unor activități de protocol. “Pentru anul 2022 nu avem nici o înregistrare cu privire la declararea bunurilor conform prevederilor Legii nr.251/2004 privind unele măsuri referitoare la bunurile primite cu titlu gratuit cu prilejul unor acțiuni de protocol în exercitarea mandatului sau a funcției”, susține SGG în răspunsul către Digi24.ro. Legea în cauză îi obligă pe demnitari să declare în termen de 30 de zile cadoul primit.
Secretariatul General al Guvernului oferă și o explicație pentru lipsa acestor cadouri: “Din cauza situației pandemice COVID-19, în perioada menționată în cerere, respectiv 2021, activitățile de politică externă și protocol au fost la nivel foarte scăzut”.
Ministerul Transporturilor: Nu avem cunoștință de existența vreunui astfel de bun
Nici pe site-ul Ministerului Transporturilor condus de Sorin Grindeanu nu există o listă a cadourilor primite cu ocazia unor activități de protocol. Am întrebat la minister, iar Serviciul de Comunicare ne-a comunicat: “În perioada 2021-2022 demnitarii care au lucrat sau lucrează în cadrul MTI nu au declarat primirea de bunuri cu titlu gratuit în cadrul activităților de protocol în exrcitarea mandatului sau a funcției, așa cum prevede Legea 251/2004, În acest context noi, membrii comisiei de evaluare și inventariere a bunurilor primite cu titlu gratuit nu avem cunoștință de existența vreunui astfel de bun”. Am solicitat comunicarea cadourilor declarate în mod similar, pe adresele altor instituții publice, precum Ministerul de Finanțe, Ministerul Justiției, Ministerul Energiei, MInisterul Turismului sau Ministerul Mediului. Deși au trecut 10 zile de la solicitarea acestor informații publice, institutiile de mai sus nu au oferit niciun răspuns. Pe site-ul Ministerului de Finanțe sunt publicate toate cadourile primite anual de demnitarii acestei instituții. Doar că lista cadourilor se oprește la anul 2019.
Bogdan Aurescu a primit un ceas de 484 de euro de la secretarul de stat al SUA
Între puținii demnitari din Guvern care au declarat cadourile primite cu ocazia unor activități de protocol, îl regăsim pe Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe. Acesta, dar și subalternii săi din minister au făcut publice cadouri precum: butoni cămașă din porțelan (valoare estimată - 30 de euro), statuetă cu beduin și cămilă (120 de euro), două căni personalizate din porțelan (60 de euro), serviciu de ceai pentru șase persoane din porțelan aurit (270 de euro), dar și altele similare. Toate acestea au rămas în patrimoniul MAE. Singurul cadou păstrat pentru patrimoniul personal de ministrul Aurescu este un ceas Shinola cu brățară metalică în valoare de 484 de euro, primit de la secretarul de stat american, Antony Blinken, pe 8 noiembrie 2021. Legea declarării cadourilor le permite primitorilor să păstreze chiar și cadourile cu valoare mai mare de 200 de euro, plătind diferența de valoare.
Șeful Departamentul de luptă antifraudă (DLAF) din cadrul Guvernului, Bogdan Ionut Dințoi, a făcut publice cele două cadouri primite, fără însă a specifica persoana care i le-a oferit. Este vorba despre o dronă în valoare de 520 de lei, dar și o pereche de ochelari virtuali, a cărei valoare a fost estimată la 49 de lei.
Legea 251 din 2004 îi obligă pe toți demnitarii și funcționarii publici din România să-și declare cadourile primite cu ocazia unor activități de protocol. Concret, aceștia au obligaţia de a declara în termen de 30 de zile de la primire, bunurile pe care le-au primit cu titlu gratuit în cadrul unor activităţi de protocol în exercitarea mandatului sau a funcţiei. Legea spune că nu trebuie declarate medaliile, decoraţiile, insignele, ordinele, eşarfele, colanele şi altele asemenea, dar și obiectele de birotică cu o valoare de până la 50 euro.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News