Live

Pe 27 iulie va fi cea mai lungă eclipsă totală de lună din acest secol

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Shutterstock

103 minute, atât va dura cea mai lungă eclipsă totală de lună din acest secol. Eclipsa va avea loc în seara zilei de 27 iulie și va fi cel mai important fenomen astronomic din acest an. Cel mai important moment va fi la ora 23:22.

În noaptea de 27 spre 28 iulie 2018 (vineri spre sâmbătă) se produce o eclipsă totală de Lună, vizibilă în totalitate în România, transmite Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Luna va răsări la apusul Soarelui, dar în partea opusă de cer, punctul cardinal est-sud-est. În momentul răsăritului, Luna se va afla în penumbra planetei noastre, însă mai mult ca sigur, nu se va putea vedea ceva schimbat pe discul selenar. Intrarea în penumbră, momentul care este considerat începerea eclipsei, se produce la ora 20:14, când Luna se află sub orizont.

Pentru București, Luna va răsări la ora 20:37.

Intrarea în umbră începe la ora 21:24, oră de la care veți putea vedea cum marginea stângă a Lunii va deveni mai puțin strălucitoare decât restul discului. După numai o oră Luna se va afla în totalitate în umbra pământului, moment care se produce la ora 22:29. De atunci tot discul se va afla scufundat în umbră, căpătând nuanțe de la portocaliu la cărămiziu, acesta fiind și momentul în care începe totalitatea.

Maximul eclipsei, când Luna se află cel mai aproape de centrul umbrei, se produce la ora 23:22. Atunci Luna nu se va afla foarte sus pe cer, la 20 de grade înălțime deasupra orizontului, înspre sud-est.

Totalitatea durează 103 minute, fiind cea mai lungă din secolul 2000-2100, însă la diferență mică de eclipsele din 26 iunie 2029 și 7 iulie 2047, care vor avea totalități cu durata de 102 minute.

Momentul totalității este spectaculos pentru că Luna va avea nuanțe de portocaliu-roșu-cărămiziu. Discul nu va fi colorat și iluminat uniform, partea aflată mai aproape de centrul umbrei fiind mai întunecată (partea de jos a discului).

La ora 00:13 Luna începe să iasă din umbră, totalitatea luând sfârșit, iar eclipsa se termină la ora 02:29, cu ieșirea Lunii din penumbra Pământului.

Eclipsa din 27 iulie 2018 este a doua eclipsă totală din acest an și a treia dintr-o serie de eclipse totale care se produc între 2017 și 2019. În total, fenomenul durează 374 de minute, iar faza de totalitate 103 minute.

Fenomenul va putea fi văzut din Europa, Africa, Rusia, Asia, Australia. Nu va putea fi văzut din America de Nord și de Sud, Japonia și o parte din Rusia.

Următoarea eclipsă vizibilă din țara noastră se va produce pe 21 ianuarie 2019.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Eclipsă inelară de Soare astăzi, pe 2 octombrie. De la ce oră și în ce regiune poate fi observat evenimentul pe cer

Experiment european. Doi sateliți gemeni încearcă să creeze la cerere o eclipsă totală de soare 

Ultima eclipsă de Lună din acest an, vizibilă din România în noaptea de marți spre miercuri

Eclipsa parțială de Lună în septembrie 2024, în România. La ce oră poți vedea pe cer evenimentul, potrivit astronomilor

Partenerii noștri