Ultima eclipsă de Lună din acest an, vizibilă din România în noaptea de marți spre miercuri

Data actualizării: Data publicării:
Fazele eclipsei de Lună, descrise de Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu
Miercuri, eclipsa va putea fi urmărită de la ora 3:39 şi se va încheia la ora 7:05. Punctul maxim va fi la ora 5:44. Foto: Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu

Dacă va fi cer senin, ultima eclipsă de Lună din acest an va putea fi admirată, în noaptea de marți spre miercuri, în Europa, inclusiv la noi în țară, dar și în Africa și în America de Nord și de Sud. La Bucureşti, Luna va apărea chiar în timp ce iese din penumbră, potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".

Eclipsă parţială de Lună se produce atunci când Terra trece între Soare şi Lună, aruncând o umbră care întunecă o parte a satelitului său natural.

Întrucât Luna va fi mai aproape de Pământ decât de obicei, aceasta va apărea puţin mai mare pe cer. 

Miercuri, eclipsa va putea fi urmărită de la ora 3:39 şi se va încheia la ora 7:05. Punctul maxim va fi la ora 5:44.

Fenomenul începe cu intrarea Lunii în penumbră, la ora 03 h 39 m (18 septembrie). În acel moment, Luna se va afla destul de jos pe cer, înspre sud-vest. Pentru că penumbra Pământului nu este foarte opacă, la începutul fenomenului culoarea Lunii nu se va schimba mult. În apropierea fazei maxime a eclipsei parţiale de Lună, începând cu ora 05:30 (18 septembrie), partea de sus a Lunii va începe să aibă culoare, diferită faţă de partea de jos, scrie Agerpres.

Faza maximă a eclipsei de Lună este la 05 h 44 m (ora pentru Bucureşti), spre dimineaţă, atunci când Luna va fi în penumbră şi aproximativ 4% în umbra Pământului. În acel moment, Luna se va afla foarte jos pe cer, înspre orizontul de sud-vest. După perioada de fază maximă, Luna îşi va recăpăta strălucirea şi culoarea, ieşind complet din umbră la ora 06 h 16 m, şi din penumbră la ora 07 h 05 m, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti.

Următoarea eclipsă de Lună (totală) va putea fi observată din România parţial (Luna apune înainte fazei maxime) şi se va produce la 14 martie 2025.

Cea mai veche eclipsă de Lună consemnată a avut loc în anul 3450 î.e.n. În vechile culturi, când avea loc o eclipsă, oamenii spuneau că Soarele şi Luna au fost înghiţite de balaur sau de dragon. În poveştile populare româneşti balaurii şi dragonii au fost înlocuiţi cu vârcolacii.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri