Live

Video O rețea vindea pe internet medicamente pentru cancer pe care nu le mai trimitea cumpărătorilor

Data actualizării: Data publicării:
Medicamente. Foto: Profimedia

Mai multe percheziţii sunt în desfășurare, marţi, în Marea Britanie şi România, la o grupare acuzată de înșelăciune cu medicamente. Membrii grupării au creat site-uri unde vindeau medicamente pentru tratarea unor boli grave, precum cancerul, dar după primirea banilor nu mai onorau comenzile. Prejudiciul în acest caz este estimat la 100.000 de euro.

Poliţiştii şi procurorii fac, marţi, mai multe percheziţii în Marea Britanie şi România într-un dosar în care mai multe persoane sunt bănuite că ar fi creat site-uri prin care ar fi oferit spre vânzare medicamente, exclusiv către piaţa din România, în special dintre cele dedicate tratării de boli foarte grave.

Potrivit unui comunicat transmis, marţi, de Poliţia Română, două dintre percheziţii au loc în Marea Britanie, cu sprijinul poliţiei din Northampton, şi una în România, într-un dosar penal, instrumentat de Parchetul Judecătoriei Sectorului 2 Bucureşti, în care se fac cercetări pentru înşelăciune şi fals informatic.

"Din cercetări, a reieşit că persoanele bănuite ar fi creat trei site-uri, promovate în mediul on-line, exclusiv către piaţa din România, prin care ar fi oferit spre vânzare medicamente, în special dintre cele dedicate tratării de boli extrem de grave, precum cancerul, în scopul obţinerii de bani, în mod necuvenit, de la diferite persoane (pacienţi şi aparţinători), fiind cauzate atât pagube materiale, cât şi din punct de vedere al sănătăţii", se precizează în comunicat.

În unele cazuri, spun poliţiştii, pentru a conferi un caracter de veridicitate acţiunilor companiei şi a imita procedura utilizată la nivelul farmaciilor, ar fi fost solicitate înscrisuri din care să rezulte afecţiunile medicale ori tratamentele prescrise de medici sau, în momentul plasării comenzii, se solicita completarea şi transmiterea unor documente de tip "acord de livrare bunuri", "împuternicire achiziţionare medicamente" şi "formular de achiziţionare".

"Ulterior câştigării încrederii, s-ar fi menţinut în eroare victimele, prin crearea unor paşi ce simulau o relaţie comercială reală în mediul on-line, astfel că persoanele puteau vizualiza, în contul creat pe site, plata efectuată, după care era transmis un cod de urmărire comandă, aparent emis de firma de curierat şi era emisă factura fiscală (invoice), toate aceste manevre având menirea de a induce clientului aparenţa unei tranzacţii reuşite", arată IGPR.

După virarea banilor în contul bancar indicat, oamenii legii spun că, în majoritatea cazurilor, victimele i-ar fi contactat pe reprezentanţii site-urilor în legătură cu depăşirea termenului de livrare convenit, situaţie în care erau avansate scuze cu caracter general, precum "se vor restitui sumele achitate", "medicamentele nu sunt disponibile în acest moment", "nu a preluat curierul comanda", "mai aşteptaţi" ori se comunica un alt termen de livrare, care nu era respectat.

Ulterior, reprezentanţii site-urilor nu ar mai fi răspuns la e-mail-uri ori la apelurile telefonice.

Până la acest moment, prejudiciul cauzat este de aproximativ 100.000 de euro, menţionează Poliţia Română. 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Șase tineri au furat 12.000 de euro din casa unui bărbat din Vâlcea. Doi dintre ei au 16 ani

Alertă în Belgia. Un bărbat înarmat cu un cuțit a încercat să intre în biroul premierului

Sute de șoferi au rămas fără permis auto la început de an. Au fost date amenzi în valoare de 3,4 milioane de lei într-o singură zi

Un infirmier care a violat patru paciente la un spital de psihiatrie a fost condamnat la 18 ani de închisoare

Partenerii noștri