Live

Marcel Ciolacu, despre dronele rusești: „Dacă aveau o țintă pe teritoriul României, normal că țara noastră ar fi intervenit”

Data actualizării: Data publicării:
Premierul Marcel Ciolacu (s), președintele Senatului Nicolae Ciucă (c) și ministrul Apărării, Angel Tîlvăr admiră un avion F-35. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, luni, referitor la dronele ruseşti care au intrat în spaţiul aerian naţional, că România a avut o reacţie în timp real şi a monitorizat situaţia cu avioane F-16, menţionând că aceste drone nu au avut ţinte pe teritoriul ţării noastre.

El a menţionat că în acel moment nu s-a impus ca ţara noastră să intervină.

„Dacă dronele aveau o ţintă pe teritoriul României, normal că ţara noastră ar fi intervenit”, a menţionat Ciolacu, citat de Agerpres.

Premierul a apreciat că este vorba despre o provocare, menţionând că se încearcă să se vadă capacitatea de reacţie a statelor din jur.

Citește și: Ce distrugeri putea provoca drona care a survolat ieri România. Modelul iranian Shahed, tip kamikaze, poate transporta 90 kg exploziv

Duminică, Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a anunţat că a fost identificată probabilitatea unei zone de impact pe teritoriul naţional, într-o zonă nepopulată de lângă localitatea tulceană Periprava, în urma atacurilor ruseşti cu drone asupra unor obiective din Ucraina, menţionând că două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române au decolat de la Baza 86 Aeriană Borcea pentru monitorizarea situaţiei aeriene.

Potrivit unui comunicat al MApN, forţele ruse au reluat seria de atacuri cu drone asupra unor obiective civile şi de infrastructură portuară din Ucraina în această dimineaţă, în proximitatea frontierei cu România. Centrul Naţional Militar de Comandă a notificat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă privind instituirea măsurilor de alertare a populaţiei din judeţele Tulcea şi Constanţa, fiind transmise, la orele 2,20 şi 2,38, mesaje RO-ALERT.

De asemenea, două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române au decolat de la Baza 86 Aeriană Borcea pentru monitorizarea situaţiei aeriene.

Citește și: Reacția NATO după ce drone rusești au încălcat spațiul aerian al României

„În cursul acestor evenimente, a fost identificat şi urmărit de către sistemul de supraveghere radar traseul unei drone care a evoluat în spaţiul aerian naţional şi care a părăsit teritoriul naţional spre Ucraina. Situaţia evoluţiei acestei drone a fost monitorizată şi de cele două aeronave F-16, care au revenit în bază în jurul orei 4,08”, a precizat sursa citată.

MApN a mai informat că, din datele disponibile la acest moment, a fost indicată probabilitatea existenţei unei zone de impact pe teritoriul naţional, într-o arie nelocuită din proximitatea localităţii Periprava, fiind efectuate cercetări în zonă cu mijloace aeriene şi cu echipe la sol.

„MApN a informat şi informează în timp real structurile aliate cu privire la situaţiile generate de atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea. Ministerul Apărării Naţionale transmite un mesaj ferm de condamnare a acestor atacuri executate de Federaţia Rusă împotriva unor obiective şi elemente de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate şi în gravă contradicţie cu normele de drept internaţional”, s-a mai arătat în comunicat.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Pe cine ar pune Nicolae Ciucă premier: „Avem cel puțin 5 nume din PNL”

Zelenski anunță că planul victoriei Ucrainei este pregătit. Ce urmează

Alertă de radiații la granița NATO-Rusia. Ce spune CNCAN despre cesiul radioactiv detectat de Norvegia

Contraofensiva rusă pentru recuperarea teritoriilor din regiunea Kursk a fost oprită, susține Ucraina

Partenerii noștri