Metoda folosită de hackeri pentru a-și aduce banii în țară
Zeci de români au ajutat hackeri din toată lumea să spele banii proveniţi din infracţiuni informatice. Anchetatorii spun că schema este simplă şi, mai ales, ieftină. Contra unor sume destul de mici, oamenii predau infractorilor datele unor conturi bancare prin care, apoi, trec milioane de euro sau dolari.
Campania electorală nu a ajuns în cătunele din munți: „N-am știut”
A început sezonul petardelor, iar internetul este plin de oferte ilegale
Înotători lăsați fără bazin, după ce căldură și apa caldă au fost sistate din cauza unor datorii de sute de mii de lei
Câți bani reușesc să economisească, în medie, românii de la o lună la alta și ce fac cu ei
Vreme extremă în România. Vântul puternic a făcut prăpăd în mai multe județe
Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară
Mașini vandalizate într-o parcare din Constanța. Șoferii și-au găsit cauciucurile sparte
Doi nevăzători, agresați într-o biserică din București, după ce au intrat cu câinii ghizi. „Ne-au amenințat că ne taie picioarele”
Proprietarii de cafenele și Fiscul se luptă în instanță pentru TVA la cafea și ceai
Numai anul acesta, cel puţin 50 de români le-au fost complici hackerilor. Ei sunt recrutaţi online, iar apoi convinşi sa transfere banii obţinuţi ilegal dintr-un cont în altul, pentru a li se pierde urma. Ulterior, banii se întorc tot în buzunarele infractorilor. Aşa se spală, anual, milioane de euro.
Ofiţer DCCO: „Deschid conturi bancare pe numele lor şi predau acel cont datele şi cardurile bancare le predau diferitelor persoane contra unor sume modice de bani. De la un milion, 50 de euro, 100, depinde de la caz la caz. Transferurile bancare pot să varieze de la sume cuprinse între o mie de două mii de euro la sume de zeci de mii de euro.”
Banii care trebuie ascunşi de ochii autorităţilor provin, cel mai adesea, din infracţiuni informatice. Un astfel de caz a fost rezolvat de ofiţerii DIICOT chiar luna trecută.
Ofiţer DCCO: „Au fost identificati aproximativ zece cărăuşi bancari, efectuate 8 percheziții domiciliare. Prejudiciul estimat la acset moment este de 200.000 de euro în această cauză.”
Dacă banii proveniţi din infracţiuni informatice se pierd cel mai adesea prin hăţişul internetului, din România ies şi mulţi bani gheaţă. Peste un milion de euro au confiscat poliţiştii de frontieră în ultimii doi ani la graniţă, de la oameni care nu au putut dovedi provenienţa banilor pe care îi aveau asupra lor.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News