Dosarul violențelor din 10 august. Parchetul general cere desecretizarea documentelor
Este pentru a treia oară când Parchetul general face această solicitare.
Parchetul General s-a autosesizat după desecretizarea documentelor CSAT
Simion, vizat în dosarul lui Silvestru Șoșoacă
Suspiciuni de fals la adeverințele de vaccinare
Nori negri deasupra economiei românești, după dezmățul din anul electoral
O rețea de pagini false coordonată din afara României ia amploare pe internet. Sunt promovate nostalgii comuniste și ultranaționalismul
Liderii coaliției proeuropene s-au întâlnit pentru o nouă rundă de negocieri
Mașini cu nas roșu, coarne și luminițe. Amenzi pentru șoferii ale căror decorațiuni îi pun pe alții în pericol
Polițiștii au venit la ușa Dianei Șoșoacă pentru o amendă
Un băiat de 15 ani din Tecuci a furat mașina părinților și a intrat cu ea într-un stâlp
Comunicatul Parchetului general:
„PRECIZĂRI privind asigurarea caracterului echitabil al urmăririi penale și respectarea dreptului la apărare în cauza privind incidentele violente din 10 – 11 august 2018
Având în vedere afirmațiile lansate în spațiul public în sensul că nu este necesară desecretizarea unor documente întrucât, potrivit prevederilor Legii nr. 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate, procurorii au acces la toate documentele cu acest caracter, Biroul de informare și relații publice face următoarele precizări:
Declasificarea anumitor documente este necesară în vederea asigurării caracterului echitabil al urmăririi penale, precum și pentru respectarea dreptului la apărare al părților și subiecților procesuali principali. În acest sens, documentele trebuie declasificate pentru a putea fi depuse la dosarul cauzei și consultate de către părți, subiecți procesuali și avocații acestora, doar în acest mod putându-se da eficiență principiului egalității armelor și aflării adevărului.
Referitor la necesitatea aflării adevărului în procesul penal, în considerentele Deciziei Curții Constituționale nr. 21 din 18 ianuarie 2018 se arată că “orice informație care poate fi utilă aflării adevărului trebuie să fie folosită în procesul penal”. Totodată, Curtea Constituțională apreciază că ”protecția informațiilor clasificate nu poate avea caracter prioritar față de dreptul la informare al acuzatului și față de garanțiile dreptului la un proces echitabil ale tututor părților”.”
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News