Live

DOCUMENT. Ministerul Justiţiei a publicat raportul în care Toader cere revocarea lui Kovesi. Ce conţin anexele

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Raportul Ministerului Justiţiei în baza căruia ministrul Tudorel Toader a solicitat revocarea procurorului şef al DNA a apărut pe site-ul ministerului. Documentul, care are 36 de pagini şi este însoţit de 11 anexe, poate fi descărcat AICI.

FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Raportul de 36 de pagini este în esenţă acelaşi cu textul citit de Tudorel Toader joi seară şi are ca suport argumentativ o listă de anexe,  unele din ele fiind de fapt o revistă a presei:

*Două comunicate de presă ale Inspecţiei Judiciare (unul din 16 februarie 2018, celălalt din 12 ianuarie 2018

*Codul deontologic al magistraţilor (aprobat de plenul CSM în august 2005)

*Un raport al Comisiei de la Veneţia privind standardele europene, referitoare la independenţa sistemului judiciar (din 3 ianuarie 2011)

*Un aviz al Comisiei de la Veneţia privind compatibilitatea cu principiile constituţionale şi statul de drept a acţiunilor Guvernului şi Parlamentului României cu privire la alte instituţii ale statului şi OUG de modificare a legii 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea CCR şi o OUG de modificare a legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului (din decembrie 2012)

*Trei decizii ale CCR - nr. 757, 611, 68 (toate din 2017)

*Un raport de activitate al Ministerului Public pe anul 2016

*Două rapoarte ale Inspecţiei Judiciare

-primul se referă la "înregistrările audio atribuite doamnei procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie ce au fost difuzate de către postul de televiziune România TV şi de către alte instrumente media la data de 18.06.2017", plus alte sesizări

-al doilea, datând de anul trecut, priveşte activitatea managerială a conducerii structurii centrale a DNA

Documentul a fost pus la dispoziţia publicului după mai mult de 20 de ore de la declaraţia de presă a ministrului Tudorel Toader, în tot acest timp site-ul Ministerului Justiţiei neputând fi accesat. Detalii AICI.

„Nu au fost motive temeinice pemntru a propune revocarea, legea prevede destul de detaliat condițiile de revocare. Mult-promisul raport nu a apărut pe site-ul ministerului, nici la Administrația prezidențială”, declara preşedintele Klaus Iohannis, vineri, cu câteva ore înaintea publicării raportului oficial. Detalii AICI.

„Comisia urmăreşte cu atenţie şi îngrijorare ultimele evoluţii. Independenţa sistemului judiciar din România şi capacitatea sa de a lupta efectiv împotriva corupţiei sunt elemente fundamentale pentru o Românie puternică în cadrul UE, aşa cum au reamintit şi preşedintele CE, şi prim-vicepreşedintele Comisiei EUropene în declaraţia lor comună de luna trecută. Comisia va urmări evoluţiile procedurilor declanşate împotriva şefei DNA”, arată şi Comisia Europeană într-un comunicat, transmis Digi24. Detalii AICI.

„Voi urma procedura legală și mă voi prezenta, oricând este nevoie, să răspund, punct cu punct, tuturor afirmațiilor prezentate de ministrul Justiției”, a fost şi prima reacţie a Laurei codruţa Kovesi. Detalii AICI

Citiţi şi: Poate președintele să spună „nu” la cererea de revocare? Explicațiile experților

                 Raportul pe DNA. Momentul adevărului pentru Tudorel Toader

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Țiriac a plătit 7.500.000 € și vrea să fugă de tot într-o destinație total surprinzătoare, după ce și-a donat toată averea

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Nelu Tătaru a fost pus sub control judiciar în dosarul de luare de mită și nu mai poate profesa în spitalele de stat

Suspiciuni de luare de mită: Procurorii DNA fac percheziții la Serviciul de Ambulanță Dolj și la Spitalul CFR Craiova

Cel mai puternic grup politic din PE este în vizorul Parchetului European condus de Laura Codruța Kovesi

CCR a decis că legea care majorează pedeapsa pentru fugari este constituţională

Partenerii noștri