EMA despre vaccinul Johnson&Johnson: Posibile legături cu cazuri foarte rare de cheaguri. Beneficiile depășesc riscurile
Există o „posibilă legătură” între vaccinul cu doză unică produs de compania Johnson & Johnson și cazurile foarte rare de cheaguri de sânge apărute după imunizare, a declarat marți Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) într-un comunicat, subliniind că beneficiile vaccinului continuă să depășească riscurile.
EMA a analizat opt rapoarte din Statele Unite cu privire la „cazuri de apariție a unor cheaguri de sânge neobișnuite asociate cu niveluri scăzute de trombocite din sânge”, dintre care unul a fost fatal. Peste șapte milioane de oameni din SUA au primit vaccinul Johnson & Johnson, notează Euronews.
Toate cazurile rare de coagulare a sângelui s-au produs la persoanele cu vârste sub 60 de ani, majoritatea femei, mai scrie sursa citată.
EMA: Beneficiile vaccinului Johnson & Johnson depășesc riscurile
Cazurile au fost similare cu cazurile rare de cheaguri de sânge legate de vaccinul AstraZeneca, a spus EMA. Ambele vaccinuri au folosit un vector de adenovirus.
„Combinația între apariția unor cheaguri de sânge și trombocite scăzute din sânge este foarte rară, iar beneficiile generale ale vaccinului COVID-19 Janssen, produs de compania Johnson & Johnson, în prevenirea COVID-19 sunt mai mari decât riscurile de reacții adverse", a precizat Agenție Europeană a Medicamentului (EMA).
Lucrătorii din domeniul sănătății și cei care au primit vaccinul ar trebui să fie conștienți de potențialele simptome ale acestor cheaguri de sânge rare. Acestea includ dificultăți de respirație, dureri în piept, umflături ale picioarelor, dureri abdominale, cefalee, vedere încețoșată sau pete mici de sânge sub piele.
60.000 de doze de vaccin Johnson & Johnson au ajuns săptămâna trecută în România și vor fi deocamdată stocate în depozit, după ce gigantul farmaceutic a anunțat suspendarea distribuirii acestui ser în Uniunea Europeană.
Compania Johnson & Johnson a promis Uniunii Europene livrarea a 55 de milioane de doze de vaccin până la sfârşitul lunii iunie. Primele doze de vaccin au început să fie expediate statelor UE la jumătatea lunii aprilie, dar compania americană a anunţat la scurt timp amânarea transporturilor următoare.
Editor : A.A.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News