Live

Video „România educată” cu toaleta săpată. Reportaj Digi24 într-o școală din Teleorman, unde autoritățile au uitat de promisiuni

Data publicării:
La Moșteni, județul Teleorman, copilași de 4-5 ani folosesc o toaletă turcească săpată în curte. Sursa foto: captură Digi24

România educată n-a scăpat de toaleta din curtea școlii. La Moșteni, județul Teleorman, unde copilași de 4-5 ani folosesc o toaletă turcească săpată în curte. Temporar, susține directorul. Până când vin banii de la județ, se face proiect și se execută lucrarea. Cu doi ani în urmă, Digi24 a filmat în aceeași școală, iar promisiunea era aceeași: că vor veni banii.

Moșteni, Teleorman, 7 și jumătate dimineața... 7 grade în termometre. Comuna are două școli. Una veche, cu toaletă interioară, pentru elevii de gimnaziu. Și una oarecum nouă, cu toaletă... săpată la marginea curții. În școala aceasta ajung elevii claselor primare și grădineii de 4 - 5 anișori. Fie că plouă, că ninge ori că-i ger,"România educată" îi obligă pe toți să folosească veceul cârpit, rece și urât din capătul curții.

"- Nu ne convine, dar asta e! Prima săptămână am stat cu fata că îmi plângea. Nu e învățată! Și când m-am dus și eu, așa... Când aveam nevoie... Găseam, la a doua pauză, umezeală jos. Mi-era și frică să mai intru. Că să nu... Să nu alunec.
- Sunt copiii foarte mici. Vine iarna. Merg la toaletă în curte?
- Asta e. Nu știu. Cum s-or descurca, nu știu!", spune o mamă revoltată.

"- Cum se descurcă fetița cu toaleta în curte? S-a obișnuit?
- Greu!", recunoaște o altă mamă.

Pentru o parte din personalul didactic și auxiliar al școlii Moșteni, prezența echipei Digi24 și subiectul abordat... enervează.

"Alte școli nu mai sunt cu toalete în exterior? Decât Moșteniul, nu? Păi dar luați interviuri la părinți? Nu... Hai... " spune o angajată în timp ce ne închide poarta în nas.

Directorul spune că grădineii aveau toaletă interioară și condiții bune de educație în fosta grădiniță. A luat-o, însă, pământul la vale și i-a crăpat temelia, podeaua și pereții. De nevoie, a mutat copiii în școala cu veceu cârpit, săpat în curte.

"- Știe doamna ministru Deca ce cârpeală avem aici la toaleta aceasta?
- Doamna ministru cred că știe mult mai multe!
- Așa o arăta și 'România educată', domnule director? Cârpită, așa?
- Vreți de la mine să vă spun mai multe lucruri, da?
- Cana aia... I s-a rupt...
- Nu, nu, nu. Aceasta este o cană... A adus-o, mai...
- Mai spală...
- Da!
- Căldură nu e!
- Da, din păcate, nu! Asta este. Este o perioadă. Pentru cei mici este o situație temporară. Avem toate demersurile făcute", susține Adrian Iorga, directorul Școlii Generale Moșteni, județul Teleorman.

Demersuri au mai fost. Sesizați de părinții nemulțumiți din Moșteni, Digi24 a fost la școala cu toaleta urâtă și în urmă cu doi ani. Și atunci, tot condiții vitrege aveau micuții elevi.

"- La toaletă cum este să mergi pe frig? Că am văzut că ai fost afară. Frig?
- Da. Foarte frig! ", spunea o fetiță la sfârșitul lunii august 2022.

Prezentul e la fel de vitreg în școala Moșteni. Și tot cu promisiuni.

"- Deci, îi mutați?
- Îi mutăm. Dacă nu reușim să facem...
- Corp modular.
- Da. Îi mutăm dincolo", promite Vică Tăbărana, primarul comunei Moșteni, județul Teleorman.

Verbal, s-a rezolvat. Practic, nu se știe însă dacă va fi varianta A sau varianta B.

Editor : Izabela Zaharia

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Povestea celor doi frați de 10 și 11 ani, crescuți la sat, care visează să ajungă „cineva”. În România, 1 din 5 copii renunță la școală

Tânăr prins în flagrant în timp ce vindea droguri în fața unei școli din Timișoara. Ce au găsit polițiștii în mașina suspectului

Ryan Reynolds, dezvăluiri despre copilăria sa. Actorul spune că părinții moderni sunt prea indulgenți. „Am crescut cu o miliție”

Cum au ajuns o grădiniță și o școală din România să fie premiate de Comisia Europeană

Partenerii noștri