SUA se consultă cu Israelul despre eventuale atacuri asupra Iranului. Biden: „Nu se va întâmpla astăzi”

Data actualizării: Data publicării:
MIDEAST JERUSALEM ISRAEL PM IRAN'S ATTACK SECURITY CABINET MEETING
Premierul israelian Benjamin Netanyahu (centru) participă la ședința cabinetului de securitate. Foto/ Profimedia Images

Preşedintele american Joe Biden a spus joi, într-un răspuns grăbit adresat unui jurnalist, că sunt în desfăşurare discuţii cu Israelul despre eventuale lovituri israeliene împotriva infrastructurilor petroliere iraniene, ca ripostă după atacul iranian cu rachete asupra Israelului, relatează Times of Israel.

La întrebarea "sunteţi de acord cu lovituri ale Israelului asupra infrastructurilor petroliere ale Iranului ?", preşedintele a răspuns rapid în zgomotul elicei elicopterului spre care se îndrepta pe peluza Casei Albe: "Discutăm asta. Cred că ar fi puţin ... Scurt", urcând apoi în elicopter fără a-şi termina fraza.

Cotaţiile petrolului pe pieţele internaţionale au crescut de îndată cu circa 2% după această declaraţie a preşedintelui SUA.

„Israelul ia decizii în mod independent”

Nu va avea loc însă niciun atac israelian joi, a asigurat anterior Biden în scurta sa discuţie cu presa. El a susţinut că Israelul ia decizii în mod independent, fără vreo "autorizaţie" din partea SUA. "În primul rând, noi nu autorizăm Israelul să facă ceva, noi consiliem Israelul. Şi nimic nu se va întâmpla astăzi", a indicat preşedintele american.

Iranul a lansat marţi seară o salvă de circa 200 de rachete balistice către Israel, majoritatea fiind interceptate de sistemele antiaeriene israeliene şi de cele de pe navele americane de război, iar cele care nu au fost interceptate nu au produs pagube majore.

Atacul a fost descris de Teheran drept o acţiune de represalii faţă de campania militară israeliană contra grupării libaneze pro-iraniene Hezbollah şi faţă de uciderea liderului acestei grupări, Hassan Nasrallah, a altor comandanţi ai acesteia, precum şi a liderului politic al grupării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, asasinat la Teheran în iulie.

Israelul a promis o ripostă, în timp ce Iranul a ameninţat la rândul său cu acţiuni mai puternice în cazul unor represalii israeliene.

Statele Unite nu cred că Israelul a decis cum să răspundă la atacul Iranului, inclusiv dacă să lovească instalațiile sale petroliere, afirmă un oficial american, la câteva zile după ce Teheranul a atacat, scrie Times of Israel.

„După cum a spus președintele, continuăm să purtăm discuții cu israelienii despre răspunsul lor la atacul de marți și înțelegem că ei încă stabilesc ce anume vor face”, spune sursa.

Cabinetul de securitate discută joi seara decizia Israelului

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu organizează joi seară consultări la nivel înalt privind securitatea, urmând ca Israelul să decidă cum și când să răspundă la atacul cu rachete balistice al Iranului de marți, relatează Channel 12 din Israel. Acesta citează surse ministeriale care spun că Israelul „va cere un preț greu regimului ayatolahilor din Iran”.

„Răspunsul dur” anticipat este coordonat îndeaproape cu administrația Biden, spune postul TV, citând posibilitatea unei discuții telefonice între Netanyahu și președintele american Joe Biden.

Răspuns „în câteva zile”

Se așteaptă ca răspunsul israelian să fie pus în aplicare „în câteva zile”, potrivit relatării postului israelian de televiziune.

Sursele ministeriale anonime spun că Israelul nu poate și nu va permite ca atacul de marți să treacă fără un răspuns israelian „semnificativ”, iar relatarea spune că sunt luate în considerare „multe opțiuni”.

Israelul încearcă, de asemenea, să exercite presiuni diplomatice puternice asupra SUA și a Occidentului în general pentru a impune noi sancțiuni stricte asupra Iranului, spune Channel 12, detaliind că Israelul vede nu numai o oportunitate militară de a lovi puternic Iranul, ci și o șansă de a înăspri poziția globală și de a vedea impunerea de sancțiuni pe care Occidentul a refuzat să le impună de mult timp.

SUA vor sprijini Israelul

Channel 12 citează surse din domeniul apărării care confirmă că SUA vor sprijini Israelul în răspunsul său și vor contribui la apărarea Israelului împotriva unui nou atac iranian.

Raportul notează că actualele obiective de război oficiale ale Israelului îi cer să evite un război regional și afirmă, fără a elabora sau a furniza surse, că acest lucru „va fi cu siguranță cântărit în viitor”.

Se afirmă că forțele aeriene israeliene sunt pregătite „pentru o serie de acțiuni și răspunsuri” și așteaptă instrucțiunile eșalonului politic.

Deocamdată, locuitorii din Galileea superioară și de vest, precum și din mai multe orașe din nordul Înălțimilor Golan, au primit ordin de la armată să rămână în apropierea adăposturilor antiatomice până la noi ordine.

Astfel de instrucțiuni sunt anunțate în mod regulat atunci când armata are indicii privind planificarea unor tiruri majore de rachete din Liban.
Aproape 200 de rachete au fost lansate joi spre nordul Israelului, potrivit IDF.

Spirjinit de Statele Unite, Israelul deține o tehnică militară de ultimă generație, dublată și de investiții substanțiale în apărare. 

În ceea ce privește personalul militar activ din armată, Israelul dispune de 169.500 în comparație cu 610.000 câți are Iranul, însă aici e important de menționat că Iran are o populație de 88 milioane de oameni în timp ce Israelul are puțin peste 9 milioane.

În ceea ce priește personalul în rezervă Israelul stă mai bine 465 de mii în timp ce Iran are 350 de mii de rezerviști.

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Prima reacție a Simonei Halep după ce a fost învinsă de rusoaica...
Digi FM
Care este cea mai mare pensie specială înregistrată în România, la 1 septembrie. Cât a crescut comparativ cu...
Pro FM
De unde s-a inspirat Lady Gaga pentru numele de scena: „Începuse să-mi spună Gaga de câte ori mergeam în...
Film Now
Momentul stânjenitor când Melanie Griffith a făcut-o să roșească pe fiica ei, Dakota Johnson, în fața lui...
Adevarul
Prețurile speciale cu care se vinde mâncarea românească în una dintre cele mai scumpe țări europene. „Uite și...
Newsweek
Cum iei ajutor de încălzire de 500 lei pentru această iarnă? Cererile au început să fie depuse
Digi FM
Radu Ștefan Bănică, protector cu sora lui mai mică, Violeta: "Îndepărtez băieții după ce văd că nu sunt ce...
Digi World
Trucul care a făcut furori pe TikTok, demontat de specialiști. De ce nu e bine să păstrezi fructele de...
Digi Animal World
Primul animal rezultat dintre un câine și o vulpe. Oamenii de știință au fost fascinați de trăsăturile...
Film Now
Denzel Washington, actorul care l-a confruntat pe Sean „Diddy” Combs. S-a aflat ce s-a întâmplat la o...
UTV
(VIDEO) Mariah Carey urca Marele Zid Chinezesc pe tocuri de 15 cm. „Cineva trebuia sa ma avertizeze"