Exclusiv Cum arată reforma asistenței sociale după ce azilele din România au îngrozit Europa. Măsurile propuse de Ministerul Muncii
După o lună de scandal în jurul azilelor groazei, ministrul Muncii a terminat promisa reformă a sistemului de asistență socială. Digi24 are detalii în exclusivitate din acest document.
Alegeri parlamentare 2024: Lecția votului pe care o predau vârstnicii României
De ce trăiesc românii cu 5 ani mai puțin decât ceilalți europeni
Pensionarii CFR protestează: Avem tăieri de pensie până la 4.000 de lei după recalculare
Condiții inumane într-un azil din Neamț
Moartea unui pacient într-un centru din Mureș
Mii de pensionari stau la cozi la CAR ca să poată trăi de la o lună la alta
Bugetul pe 2024 a trecut rapid prin comisiile parlamentare
Europa e îngrozită de azilele din România
A fost descoperit încă un azil al groazei: Trei oameni au fost găsiți la subsol
Miercuri a avut loc o discuție între reprezentanții Ministerului Muncii și cei ai ONG-urilor care au venit cu propuneri privind reforma legii asistenței sociale.
Deocamdată vorbim despre o propunere a Ministerului Mucii, o formă finală urmând să fie gata la finalul lunii.
Una din propunerile ministerului se referă la faptul ca inspectorii care fac evaluarea centrelor de asistență socială să nu se limiteze doar la indicatorii din acea fișă standard. Propunerea a fost făcută în contextul în care, de exemplu, la Mureș, inspectorii care au mers la centrul de acolo de mai multe ori nu au văzut oamenii care erau ținuți la subsol.
Centrele publice și private vor trebui să afișeze public licența de funcționare sau deciziile de suspendare sau retragere a licenței de funcționare. De asemenea, centrele ar trebui să publice anual rapoarte de activitate pe site.
De asemenea, administratorii centrelor vor trebui să permită accesul inspectorilor în toate spațiile unde sunt suspiciuni că ar fi adăpostiți beneficiari, potrivit altei măsuri propuse în document.
Registrul național cu evidența persoanelor care beneficiază de servicii sociale va putea fi verificat, de asemenea va putea fi verificat istoricul persoanelor respective, vor putea fi colectate informații despre gradul de satisfacție al beneficiarilor sau familiilor.
Pentru a fi evitate abuzurile, vor fi incluse cursuri de formare a personalului din centrele de asistență socială cu privire la respectarea drepturilor omului. De asemenea, licențierea se va face doar după vizita în teren.
O problemă care va trebui rezolvată este deficitul de personal din centre, unde sunt puțini inspectori, așa că o altă măsură se referă la reducerea de la 5 la 3 ani a vechimii cerute pentru persoanele care fac verificările în centre. La fiecare 10 centre ar urma să fie o echipă de minim 2 inspectori care să facă aceste controale.
Europa este îngrozită de modul în care sunt tratați bătrânii, dar și persoanele cu dizabilități din centrele din România. Îngrijorarea pentru acești oameni a fost exprimată de comisarul european pentru drepturi sociale, Nicolas Schmit, într-o scrisoare către ministrul muncii, în care mai spune că astfel de fapte nu sunt acceptate în Uniunea Europeană.
"Folosesc această ocazie pentru a-mi exprima îngrijorarea profundă cu privire la evoluția legată de maltratarea foarte gravă a persoanelor în vârstă și a persoanelor cu dizabilități. Comisia a fost îngrozită de această situație dramatică, deoarece nu acceptăm maltratarea persoanelor vulnerabile în UE. Îmbunătățiri și acțiuni mai concrete trebuie realizate în domeniul dezinstituționalizării persoanelor cu dizabilități și al furnizării de îngrijiri de înaltă calitate, la prețuri accesibile, pe termen lung în România", este mesajul transmis de comisarul european Nicolas Schmit în scrisoarea adresată ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News