Exclusiv Europa e îngrozită de azilele din România. Un comisar european i-a scris ministrului Muncii: Nu acceptăm maltratarea celor vulnerabili

Data actualizării: Data publicării:
azil

Europa este îngrozită de modul în care sunt tratați bătrânii, dar și persoanele cu dizabilități din centrele din România. Îngrijorarea pentru acești oameni a fost exprimată de comisarul european pentru drepturi sociale, Nicolas Schmit, într-o scrisoare către ministrul muncii, în care mai spune că astfel de fapte nu sunt acceptate în Uniunea Europeană.

"Folosesc această ocazie pentru a-mi exprima îngrijorarea profundă cu privire la evoluția legată de maltratarea foarte gravă a persoanelor în vârstă și a persoanelor cu dizabilități.

Comisia a fost îngrozită de această situație dramatică, deoarece nu acceptăm maltratarea persoanelor vulnerabile în UE.

Îmbunătățiri și acțiuni mai concrete trebuie realizate în domeniul dezinstituționalizării persoanelor cu dizabilități și al furnizării de îngrijiri de înaltă calitate, la prețuri accesibile, pe termen lung în România", este mesajul transmis de comisarul european Nicolas Schmit în scrisoarea adresată ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

Georgiana Pascu, manager de proiect la Centrul de Resurse Juridice a declarat la Digi24: "Nu vedem semnalele unei reforme.

Ne așteptam să vedem o prezentare a situației la acest moment, la o lună de la controale, care sunt principalele probleme și cauzele.

Vorbim de o latură penală și de una administrativă și civilă. Cea administrativă se referă la în ce măsură o cauză a ce am văzut cu toții e legată de lipsa resurselor umane, a finanțării sau a dezinteresului pentru acest domeniu.

Una din cerințele noastre la întâlnirea din 21 iulie a fost constituirea unei structuri de criză si prezentarea furnizorilor de servicii publice și private, ce contracte sunt, cine sunt furnizorii, pe ce sume s-au încheiat contractele."

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri