Live

Coronavirus. Mesajul Patriarhului Daniel: Este timpul să păstrăm o anumită distanță de aproapele, pentru binele lui și binele nostru

Data actualizării: Data publicării:
Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române Foto: Inquam Photos/George Călin

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, consideră că în aceasta perioadă de epidemie este mare nevoie de rugăciune şi de ajutorare frăţească, de întărire în credinţă şi de apropiere de Dumnezeu şi spune că „este, într-un mod paradoxal, timpul în care păstrăm o anumită distanţă faţă de aproapele, pentru binele lui şi pentru binele nostru”, potrivit Agerpres.

„Mai ales în această perioadă, în care o mulţime de oameni sunt încercaţi de noua boală molipsitoare, de noua epidemie, este mare nevoie de rugăciune şi de ajutorare frăţească, de întărire în credinţă şi de apropiere de Dumnezeu. (...) Această perioada ne arată cât de fragilă este viaţa omului pe pământ, cât de mare nevoie este de a păstra permanent legătura cu Dumnezeu, Izvorul vieţii pământeşti şi al vieţii veşnice cereşti. (..) De aceea, trebuie să transformăm această perioadă de criză medicală într-o perioadă de întărire în credinţă şi de sporire a dragostei noastre faţă de Dumnezeu şi faţă de semeni”, a spus patriarhul, duminică, în predica rostită în Paraclisul "Sfântul Grigorie Luminătorul" din Reşedinţa Patriarhală, potrivit https://basilica.ro/.

În Duminica a doua din Post, în care se prezintă în biserici „Vindecarea unui slăbănog” (paralitic), text evanghelic care arată puterea vindecătoare a Mântuitorului Iisus Hristos, dar şi importanţa grijii pentru sănătatea semenilor, PF Daniel s-a referit la cei patru prieteni care desfac acoperişul unei case pentru a-l duce pe bolnav în faţa Mântuitorului, afirmând că ei „simbolizează acum şi pe toţi medicii, asistenţii medicali, preoţii de caritate, părinţii, fraţii, prietenii, vecinii sau colegii care ajută spiritual şi material pe cei bolnavi şi suferinzi”.

Patriarhul a recomandat ajutorarea „mai întâi prin rugăciune şi apoi prin trimiterea unui ajutor material şi încurajarea spirituală a celor care se află în izolare sau în carantină”.

„Nu trebuie ca această izolare şi această carantină să fie considerată o însingurare, ci un prilej de a spori comuniunea, iubirea noastră smerită faţă de Dumnezeu şi iubirea noastră milostivă faţă de semeni. Prin urmare, trebuie să ne rugăm şi să lucrăm nu numai pentru sănătatea sufletelor şi a trupurilor noastre, ci şi pentru sănătatea semenilor noştri”, a spus patriarhul Daniel.

El a subliniat că „regulile acestea pe care autorităţile le-au impus au ca scop ferirea de boala care se transmite şi, în acelaşi timp, grijă faţă de semenul nostru: să nu-i transmitem lui acest virus şi astfel să contribuim la deteriorarea sănătăţii lui”.

„Este, într-un mod paradoxal, timpul în care păstrăm o anumită distanţă faţă de aproapele pentru binele lui şi pentru binele nostru”, a arătat Preafericirea Sa.

Acesta a îndemnat ca, după ascultarea acestor „cuvinte de încurajare din Evanghelia de astăzi”, să arătăm şi noi iubire milostivă faţă de semeni.

„Această iubire smerită şi milostivă vine însă din rugăciunea curată şi stăruitoare. Iubirea noastră, în general, este egoistă, posesivă şi pătimaşă, dar prin rugăciune dobândim iubire smerită şi milostivă din iubirea lui Hristos'”, a mai spus patriarhul Daniel.

Editor: Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Reacția Arhiepiscopiei Sucevei în scandalul de la Biserica Sfânta Treime: „Slujbele sunt nule, nu aduc niciun folos sufletesc”

O biserică ortodoxă rusă nou construită în Suedia ridică suspiciuni de spionaj. Clădirea se află lângă obiective strategice

ÎPS Teodosie a fost sancționat dur de Patriarhul Daniel. Decizia luată de Sfântul Sinod

COVID-19: Șase angajați care au fost concediați pentru că au refuzat vaccinul au primit câte un milion de dolari fiecare

Partenerii noștri